Læsetid: 2 min.

U-lande raser over WTO

25. november 1999

Panama sparket ud, da landet ville deltage i forhandlinger om sluterklæring for WTO-topmødet

GENEVE - De små u-lande raser over, at de store i- og u-lande forsøger at vedtage konklusionerne for det kommende WTO-topmøde i Seattle bag om ryggen på dem. Vreden fik ben at gå på, da Panama for nylig blev nægtet adgang, da landet forsøgte at komme ind til et forhandlingsmøde om konklusionerne.
"Sådanne vilkårlige procedurer fører til splid og vrede," hedder det i en fælles skriftlig protest fra Bolivia, Cuba, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mauritius, Panama, Paraguay, den Dominikanske Republik, Uganda og Djibouti.
15-25 håndplukkede lande af de 134 WTO-medlemslande har gennem de seneste måneder forsøgt at enes om et udspil til konklusioner for topmødet.
Det er bl.a. sket på hemmelige møder i WTO-generaldirektør Mike Moores grønne værelse i WTO-hovedkvarteret i Geneve.
Med i kredsen af lande sidder bl.a. EU, USA, Canada, Japan, men også store u-lande som Indien, Ægypten og Brasilien er med.

Bangladesh såret
En sydafrikansk diplomat, som selv har deltaget i forhandlingsmøderne i det grønne værelse, siger til Information:
"Det er et problem, at delegationer, som ønsker at være med i det grønne værelse, bliver sparket ud. Panama ønskede at være med og fik at vide, at de var uvelkomne. Det er utilfredsstillende. Det burde være muligt for delegationer, der har interesse i et emne, at komme med. Det er uigennemsigtigt, hvad der sker i det grønne værelse."
Også Bangladesh, som er talsland for gruppen af mindst udviklede lande er stærkt utilfreds med de hemmelige møder. Bangladesh chefforhandler Abdul Mannan siger:
"Jeg skal være helt bramfri: Den 27.-28. oktober havde 24 lande sat sig sammen i Lausanne - inviteret af schweizerne - for at finde sammen om en sluterklæring for det kommende Seattle-møde. Vi blev end ikke inviteret. De inviterede de rige lande og en kreds af mellemindkomst- og højindkomst-u-lande for at kunne færdiggøre aftalen. Det er forkert og uigennemsigtigt. Og det er sådan noget, der sårer os," siger Abdul Mannan
En diplomat fra en EU-ambassade i Geneve afviser, at det er muligt for WTO's store lande at trække konklusionerne ned over hovedet på de mindste u-lande, i det alle beslutninger i WTO i praksis træffes ved enstemmighed:
"Derfor kan møderne i det grønne værelse højst forberede en aftale. Aldrig vedtage den," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her