Læsetid: 2 min.

USA skyld i aids-katastrofe

20. november 1999

USA bruger WTO's patentregler til at blokere for livsnødvendig medicin til millioner af aids-ramte i Den Tredje Verden

PRETORIA - USA nægter at lade u-landene fremstille eller importere billig kopimedicin mod aids.
De amerikanske medicinalfirmaer holder fast på, at deres patentrettigheder betyder, at ingen anden virksomhed har ret til at fremstille kopiprodukter og henviser til de regler, som Verdenshandelsorganisationen (WTO) har fastlagt.
De amerikanske protester kommer på trods af, at en anden aftale i WTO giver lande ret til at tilsidesætte patentlovgivningen gennem såkaldte tvungne licensudstedelser, hvis det er af vital interesse for landets sundhedstilstand.

Truer med sanktioner
Alligevel truer USA - på vegne af medicinalfirmaer - med handelssanktioner, hvis u-landene gør brug af deres ret til at bryde patentet.
De amerikanske medicinalselskaber har lagt pres på den amerikanske regering for at få dem til at begrænse denne praksis. De ønsker at beskytte deres patenter og argumenterer med, at de har brug for en vis fortjeneste for at kunne finansiere deres videre forskning.
De mener også, at tvungne licensudstedelser kan udhule deres patenter og dermed vil afskrække medicinalfirmaer fra at udvikle nye lægemidler.

Menneskelig katastrofe
Når det drejer sig om aids, er det især produktet AZT, som er interessant for de fattige lande. AZT er et antiviralt stof, som bl.a. kan mindske risikoen for overførsel af hiv-smitte fra mor til barn. Nogle undersøgelser peger på, at risikoen kan halveres, hvis man anvender AZT.
I de fleste industrialiserede lande gives AZT til hiv-positive kvinder og deres nyfødte, men AZT er meget dyrt. En kur koster over 7.000 kroner, hvilket er mere, end udviklingslandene har råd til. I de afrikanske lande er den samlede gennemsnitlige sundhedsudgift om året omkring 70 kr. per indbygger.
Det har fået flere humanitære hjælpeorganisationer, heriblandt Læger Uden Grænser og den danske udviklingsorganisation Ibis til at rejse skarp kritik af den amerikanske fremgangsmåde.
"Vi står over for en menneskelig katastrofe, som vil komme til at koste flere menneskeliv end den sorte pest i det 14. århundrede. I Afrika har aids udviklet sig til et problem af kolosale dimensioner," siger generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen.
"Hvis udviklingslandene får adgang til at tilsidesætte patentlovgivningen, kan man reducere prisen til en fjerdedel og derved give langt flere adgang til medicinsk behandling," siger han.
Ibis opfordrer derfor til, at EU-landene ved de kommende WTO-forhandlinger i Seattle arbejder for en mindre restriktiv patentaftale, så alle u-lande sikres adgang til livsnødvendig medicin.
"Det er af afgørende betydning for WTO's troværdighed, at man, når de 135 lande mødes til forhandlinger i november, kan blive enige om at sikre u-landenes adgang til billig aids-medicin. Hvis man ikke kan det, vil man blot være med til at bekræfte u-landenes opfattelse af WTO som de rige landes klub," siger Ibis.

Tema side 16:
En verden til forskel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her