Læsetid: 5 min.

Venstrefløjen skal æde nogle kameler

1. november 1999

Ikke nok med at venstrefløjen er groet fast i antiliberal 70'er-retorik, den er også frihandelens sidste håb. Det mener i hvert fald formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Bach, i en ny bog

Mandagssamtalen
"Der er to muligheder: Enten sætter man bevidst kurs mod en global union med EU som forbillede - et frit indre verdensmarked med de nødvendige standarder, der skal til for at beskytte miljøet, sikre arbejdstagerettigheder og fødevarestandarder. Eller også kører man bevidstløst videre med det nuværende WTO, som handler om at hamre handelsbarrierer ned."
Så klart er valget ifølge Christian Bach, formand for Mellemfolkeligt Samvirke, som udgiver bogen Det Globale EU på mandag. Som sædvanlig, når Bach udgiver en bog om international handel, er der lagt provokationer i kakkelovnen til hans egne. Denne gang til den venstrefløj, som udgør hovedparten af Mellemfolkeligt Samvirkes egne medlemmer.

Storvask afventes
"Det grundlæggende er, at vi dropper illusionen om, at WTO kun drejer sig om at skabe frihandel og erkender, at det i stedet skal skabe bæredygtig udvikling. Men det sker kun, hvis venstrefløjen tager en gang storvask af sit forhold til WTO."
- Du skriver i din bog, at venstrefløjen, hvad angår synet på frihandel, står skulder ved skulder med den yderste højrefløj? Hvad mener du?
"Ja, man vil se, når vi kommer til Seattle (WTO afholder sin tredje Ministerkonference i Seattle, USA fra den 30. november, red.), at miljø- og forbrugerbevægelser og arbejderbevægelser står side om side med Ross Perrot og den øvrige højrefløj i krav om protektionisme. Dermed kommer venstrefløjen meget let til at puste til en nationalistisk strømning."
- Gælder det også den danske venstrefløj?
"Ja, det gør det. Der er en tendens til, at den yderste danske venstre- og højrefløj laver en ringslutning i den her forbindelse: Det er ikke nogen hemmelighed, at Enhedslisten i EU-spørgsmål har noget til fælles med Dansk Folkeparti, og det vil man også komme til at se med WTO-spørgsmål. Venstrefløjen vælger bevidst at se frihandel som noget ondt og grimt. Den har fastholdt en antiliberal retorik fra 70'erne og siger derfor automatisk nej til frihandel. Den opfatter WTO som den største fjende og som globaliseringens forlængede arm."

Frihandelstilhængere
Men det vil den ifølge MS-formanden ikke blive ved med:
"Fremtidens frihandelstilhængere findes på venstrefløjen. Det er jeg helt overbevist om."
- Tænker du på Enhedslisten og SF?
"Jeg tænker på yngre mennesker på venstrefløjen. I de kommende år vil der ske et markant skift, hvor snævre industri- og landbrugsinteresser, protektionisme og nationalisme vil være en sag for en mere og mere indadvendt højrefløj, som man allerede ser det i England og USA. Venstrefløjen er endnu ikke vågnet op til, at det er den, der skal sikre, at det hele ikke ender i nationalisme og protektionisme. Men det kommer."

Den globale union
En global union - som Bach indrømmer har lange udsigter - skal træffe beslutninger på en lang række af de områder, som EU i dag tager sig af. Det gælder miljø, arbejdstagerspørgsmål eller fødevarestandarder:
"WTO eksisterer i dag løsrevet fra den internationale dagsorden, der vedrører miljø, sociale rettigheder og fødevarer. Man kunne godt ønske sig, at der side om side med Verdenshandelsorganisationen bliver skabt en verdensmiljøorganisation."
- Er det ikke risikabelt at overlade f.eks. fødevarestandarder til en global union - jævnfør f.eks. den aktuelle sag om madsminke i EU?
"Jo, det er det. Derfor skal man selvfølgelig også have en stærk miljøgaranti i WTO. Men set fra min pind ville jeg være rede til at acceptere lavere standarder i Danmark for at få højere standarder i verden. Det er en meget følsom debat. Men engang imellem må man se ud over den nationale næsetip. Her skal man i første omgang have venstrefløjen, miljøbevægelsen og forbrugerbevægelsen til at æde nogle kameler."

Frihandel mod krig
Det er efter Bachs opfattelse et mysterium, hvorfor ingen har tænkt på WTO som et sikkerhedspolitisk projekt på linje med EU og det indre marked:
"WTO har på det økonomiske område den samme dagsorden som EU, men en lang række dagsordener mangler i WTO. Sikkerhedspolitikken er et oplagt eksempel. EU-konstruktionen var oprindeligt motiveret i sikkerhedspolitik. Man brugte økonomiske aftaler til at styrke freden og stabiliteten i Europa efter Den Anden Verdenskrig. Der er brug for, at sikkerhedspolitikken tænkes ind i WTO for at skabe fred og stabilitet på verdensplan. Klarest ser man behovet med Kina, hvor man de sidste fem år har skændtes med kineserne om toldsatser og markedsadgang i forbindelse med optagelsesforhandlingerne med landet (som endnu ikke er afsluttet, red.). Aldrig i den proces - eller de ti år jeg har fulgt det her område - har man brugt sikkerhedspolitiske argumenter for optagelse af et land i WTO."
"Man bør man lave en ny Bretton Wood konference - f.eks. her ved årtusindskiftet - hvor man forsøger at genskabe de sikkerhedspolitiske visioner, der lå til grund for det internationale økonomiske og handelsmæssige samarbejde i perioden 1944-47. Det var sikkerhedspolitiske visioner, der startede Verdensbanken og Den internationale Valutafond. Det bør være med deltagelse af stats- og regeringscheferne og ikke handelsministrene, som hverken har kompetence eller visioner til at træffe de nødvendige beslutninger."

Koalitionen
- Hvem skal gå i spidsen for skabelsen af en ny global
union?
"Det skal en koalition af forskellige dele af miljø- og forbrugerbevægelsen, udviklingsorganisationer og fagbevægelsen. Og progressive transnationale virksomheder, som ved, at der skal fælles standarder til, der hvor de opererer. Politiske partier fra centrum og venstrefløjen kunne være med. Og ser man på, hvilke lande, der kan løfte opgaven, så er der i dag kun EU. Det er ikke u-landene. Og det er ikke USA eller Japan."
- Hvis du skal uddele karakterer til de danske politiske partier for, hvor langt de har tænkt i retning af en global union, hvad får de så?
"Det er der ikke nogen partier, der er nået til. Danmark har en god politisk dagsorden med til Ministerkonferencen i Seattle, men det er ikke resultatet af en indsats fra partierne i det danske Folketing. Det er et resultat af en aktiv strategi fra NGO'er, fagbevægelse og andre grupper. Vi har en udenrigsminister, der end ikke har prioriteret at være til stede på de to sidste ministerkonferencer. Enkelte Folketingspolitikere er dog begyndt at vågne op."

WTO
Det globale supermarked
Information vil frem til verdenshandelsorganisationen WTO's topmøde i USA fra den 29. november bringe en serie artikler om det globale supermarked. Mødet vil udstikke rammerne for den internationale samhandel i det 21. århundrede og ventes mødt af massive protester fra grupper, der mener, at hensynet til den fri handel sættes over hensynet til arbejdstagere, miljø og menneskerettigheder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu