Læsetid: 3 min.

Alle venter på Mimi

29. november 1999

I ventetiden på CD's udmelding lægger Kristeligt Folkeparti op til en principiel debat om Lykketofts forhandlingsplan

Kristeligt Folkepartis formand Jann Sjursen lægger nu op til en principiel debat om finansminister Mogens Lykketofts plan for de igangværende forhandlinger om finansloven.
Jann Sjursen kritiserer regeringen for at "hakke finansloven op i stumper og stykker": "Hvis regeringen vil fortsætte med at forhandle finanslov på denne måde, er det en mere principiel debat værdig. Regeringen har på forhånd sagt, at de partier, der skal medvirke, forhindres i at se tingene i en sammenhæng. Vi har ikke lyst til at forhandle finanslov på enkeltområder med bind for øjnene forstået på den måde, at vi ikke ved, hvad der sker på andre områder," siger han til Information.
Det lille midterparti forlod i sidste uge finanslovsforhandlingerne med et ultimativt krav om, at nogle af partiets familiepolitiske ønsker skulle opfyldes, før de kristelige kan indgå i finanslovsforlig.
Jann Sjursen kritiserer opsplitningen af forhandlingerne i seks områder, hvoraf der indtil nu er lavet aftaler om førtidspension, jernbaner, kræftbehandling og en del af aktiveringen. Tilbage står politiet, voksen- og efteruddannelserne og etableringen af regulære job i den offentlige sektor for aktiveringsmidler.

Kommer til kort
Med opdelingen kommer Kristeligt Folkepartis ønsker til kort. Partiet har foreslået en børnefamilieydelse til studerende forældre, en forlænget barselsorlov og en højere børnecheck til forældre, der selv passer deres børn.
- Er opdelingen et særligt problem for jer, fordi I er et parti med mærkesager?
"Det må være et problem for alle partier. Medmindre de accepterer at se tingene isoleret fra hinanden. Og jeg forstår ikke, at partier, som
i øvrigt ønsker en helhed i tingene, kan mene, at det er en god ide."
Enhedslistens finanslovsordfører Frank Aaen er ikke enig:
"Jeg har megen respekt for Kristeligt Folkeparti på mange områder. Men jeg synes, at det er et købmandsparti, som meget gerne vil bytte ting, der ikke har noget med hinanden at gøre," siger han.
"Det er i virkeligheden med til at fremme politikerleden, fordi partier med vidt forskellige mål kommer ud med en stor pakke, der indeholder godt og skidt," siger Frank Aaen.
Spændingen samlede sig ellers i weekenden om Centrumdemokraterne, der på et gruppemøde mandag skal tage stilling til, om partiet er parat til at indgå smalle forlig med regeringspartierne og SF om politiet og om voksen- og efteruddannelserne.
På politiområdet er der enighed om øgede bevillinger til politiet, men V og K har forladt forhandlingerne med et ultimativt nej til at finansiere forliget med højere gebyrer på nummerplader, kørekort og pas.
CD's retsordfører Sonja Albrink lægger vægt på at få en aftale over flere år, fordi det "ikke er holdbart at give politiet et år ad gangen, så de ikke kan disponere langsigtet". På den anden side må hun erkende, at det ikke ser ud til, at V og K kan være med i et forlig: "Vi har prøvet på kryds og tværs, om ikke vi kan få de to store, borgerlige partier med. Men de har været lidt tilbageholdende."
- Vil du udelukke et smalt forlig mellem CD, regeringen og SF?
"Jeg kæmper for et bredt borgerligt forlig med regeringen," siger Sonja Albrink.
På voksen- og efteruddannelsesområdet er man også uenige om finansieringen. Regeringen og SF ønsker en arbejdsgiverbetalt ordning.
"Vi havde helst set en delvis brugerfinansiering i stedet for den model, der ligger på bordet nu. Men samtidig må jeg sige, at der er gået principper og mere politik i sagen, end godt er. Som et midterparti, der ikke er baseret på ideologier, vil vi se mere på indholdet end principperne," siger CD's ordfører Susanne Clemensen.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her