Læsetid: 2 min.

Verdensmusik

9. november 1999

Madagascar revisited
*D står for 'dihy', der betyder dans på madagaskisk. Og på Tarikas seneste udspil lægges der op til en svingom med afsæt i lokale popklassikere fra 70'erne og de tidlige 80'ere. Dengang der var små vinylplader til, og de lokale poppionerer satte strøm til landets forskellige traditionelle danse. D kaster nyt lys over gammelt guld. Det er Tarikas hyldest til fortiden og kulturarven. Tilsat enkelte nye numre. Og musikken cykler af sted - i et tempo der er karakteristisk for den madagaskiske musik. En musikalsk løftet pegefinger. Af den muntre slags.
Tarika: D. Xenophile. (Import: Amigo)

Globalt
*Japansk koto lægger stille op til L. Subramaniams gennemgående violin. Indisk percussion og himmelske vokalharmonier udfordres af spanske guitarer. Global Fusion forener musikalske udtryk og toner fra alle verdenshjørner. Fremtrædende musikere fra fem kontinenter bidrager til pladen, bl.a. vor egen Kim Menzer på den australske didjeridu. Resultatet er fem globale kompositioner, der bevidst giver rum til de enkeltes kulturelle og musikalske egenart og viser forskelligheder i elegant og udfordrende harmoni. En vellykket mission med indiske undertoner. Kløgtigt bragt til verden af
L. Subramaniam.
L. Subramaniam: Global Fusion. Erato (Import: Verdenshjørnet, MS)

Farvestrålende indere
*At det indiske sigøjnerensemble Bauls Bishwa & The Bauls of Bengal kan smitte sine tilhørere med en farvestrålende livsglæde ved kun få i dette lille land, hvor anderledes musik (uden hitkvaliteter) først rykker, når der står stort pladeselskab og pr-kroner bag. Ensemblet lagde vejen forbi København i september, hvor de spillede for en meget udsøgt skare i Lille Vega under world.dk. Baul-kulturen trækker bånd mellem hinduisme, buddhisme og sufiernes tranceskabende lydlandskaber. En time i selskab med varm og lokkende musik til nysgerrige ører.
Baul Bishwa: Jaan Sufi. Heaven & Earth/Helikon Harmonia Mundi

Lokalt
*Når det nu ikke kan lade sig gøre i den politiske virkelighed, er det befriende at opleve de forskellige kulturer på Balkan forenet på et album som det nyeste fra tyske Network. Balkan Blues samler gammelt og nyt. Ensembler kendt fra tidligere udgivelser og kunstnere som ikke tidligere har ramt det brede verdensmusikpublikum. I skøn forening: Dumitru Farcas, Ross Daly, Kocani Orkestar, Esma Redzepova, Ensemble Tirana, The Bulgarian All Star Orchestra, Ferus Mustafov... listen er lang. Et musikalsk dokument på 2 x 73 minutter med vægten på den autentiske folkemusik fra regionen. Glimt af mangeartede musikalske kulturer, der kæmper for at bevare den lokale kulturelle identitet. Uden at støve til.
Souffles de l'Âme - Balkan Blues (dobbeltcd). Network (Import: Verdenshjørnet, MS)

Afrikanske rødder
*Autentisk puertoricansk musik med klart afsæt i Vestafrika. Et levn fra en fjern fortid, der lever i bedste velgående. Især ved karnevalstide. Heftige afrikanske trommer og en rytmisk dialog mellem sanger, trommer og dansere. Den røde tråd er beretningen om lokale personligheder og begivenheder tilsat livlige rytmer, der lægger op til dans. Folklore for fuld udblæsning med fyldige noter om både sange, instrumenter og traditionelle karnevalsdragter.
Grupo Afro Boricua: Bombazo. Blue Jackel. (Import: Amigo)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her