Læsetid: 3 min.

When I'm 61

1. november 1999

Nye plader med Tina Turner og Maria Carey viser alderens styrke og ungdommens begrænsning

Nye cd'er
Iagttagelsen kan blive udlagt som plat og mandschauvinistisk, men den er ikke til at komme uden om - Tina Turner fylder 60 den 26. november. Og på Twenty Four Seven, hendes første album i tre år, synger hun som om hun har levet et fuldt liv, men også som om hun langt fra er mæt. Samtidig har hun stadig en sexet sødme og et rytmisk drive, der er en behagelig trussel mod enhver tendens til midaldrende sathed.
Den første single fra cd'en, "When The Heartache Is Over" anslår stilen, en majæstetisk stolt ballade, skrevet til og produceret for hende af mændene bag Chers comeback. Et globalt hit in spe med en uanstrengt balance mellem elektronisk isenkram og sprøde akustiske guitarer, og Tina Turners erklæring om, at hun er stærkere alene. Måske er der lidt for meget hit-opskrift over sangen, men Tina Turner gør den til meget mere end endnu en musikalsk ansigtsløftning. Det vokser til et kunstnerisk credo og er en af de bedste sange i hendes 40-årige karriere.

Mere rock end soul
Man plejer at indvende, at der er meget lidt sort rhythm & blues af den gamle skole tilbage i hendes musik, men i virkeligheden har hun altid været mere rock- end soulsanger. David Bowie har kaldt hende sin yndlingssanger, og på Twenty Four Seven er der sange, som i deres formsikre blanding af guitarrock og klanglig elegance sagtens kunne være skrevet af Bowie. F.eks. "Absolutely Nothing's Changed."
Ellers er det som balladesanger, Turner igen triumferer. Som på "Don't Leave Me This Way", hvor hun er en anden kvindetype end på "When The Heartache Is Over". Her overlades hun til intet, kan intet forstå, men synger som var sangen det sidste hun havde at holde fast i, det sidste tegn på, at hun er til. 'Mainstream' vil de hippe vrænge. Vi andre må have varme omslag for at få gåsehuden til at lægge sig. Eat your heart out, Jette Torp.
Og på "Falling" giver hun baghjul til tidens stereonougat med en smægtende Terry Britten-sang af den slags, der får tiden til at stå stille i natradioen, og som endnu engang viser, at det klæder hende at gå ned i vokalt gear. Her bliver hun atter soul i den store sepiafarvede Smokey Robinson-tradition.

Aerobicpop
Den bekender Mariah Carey sig også officielt til. Med succes, skylder man at sige. Hendes nye album, Rainbow, gør som sædvanlig en del ud af Miss Careys ydre og den får ikke for lidt med aerobic-stram bagdel i hvid bikini og Lolita-slikkepind, men Mariah Carey sveder aldrig. Der er dømt 24 timers-deodorant, og så har hun konstant dårlig samvittighed over ikke at være sort nok.
Derfor omgiver hun sig med noget, der ligner selvfordoblende namedropping. De er der alle, alle de hippe, der får det til hoppe - Missy Elliott, Tupac Shakur, 98 Degrees, Snoop Dogg, Da Brat, Jay-Z og intet af det gør musikken mere rap.
Mariah Carey er og bliver et produkt, en sødetablet, der giver selv den stærkeste kaffe bismag.
Som balladesanger lyder hun som Barbra Streisand på valium og i de hurtigere numre har Diana Ross levet forgæves.
Typisk er pladen bedste nummer, "X-Girlfriend," et kynisk, men effektivt konglomerat af Michael Jacksons kompositoriske metodik.
Men Rainbow er designet til at sælge, så det skal den nok gøre. Pladebranchen får jo som regel sin vilje, når den putter nok penge bag.

Balsam for sjælen
I lyset af Maria Carey skamløse selvforherligelse er det ren balsam for sjælen at kaste sig bagover i Tina Turners musikalske favn, hvor slidstyrke og tradition møder popbevidsthed, uden at det bliver til beregning.
Det er svært eller i hvert fald ikke særlig rart at forestille sig Maria Carey som 60-årig sanger.
Tina Turner planlægger til juli næste år sin måske sidste stadionturne, som også bringer hende til København. Der vil, efter den nye plade at dømme, ikke blive dømt offside.

*Tina Turner: Twenty Four Seven. Parlophone/EMI. Udkommer i dag.
*Mariah Carey: Rainbow. Sony. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her