Læsetid: 2 min.

WTO kan lamme miljøaftaler

23. november 1999

Et dårligt resultat på topmødet om verdens-handel i Seattle kan blokere internationale miljøfremskridt i mange år, siger Svend Auken

Det kommende topmøde om verdenshandel i Seattle bliver knald eller fald for det internationale miljøsamarbejde i de næste mange år, sagde miljøminister Svend Auken i går i Folketingets Europaudvalg.
Mødet i Verdenshandelsorganisationen WTO drejer sig formelt om at åbne en ny handelsrunde. Men de emner, der ikke kommer med i erklæringen fra mødet, vil i praksis være taget af bordet så længe. Og det kan lamme en stor del af arbejdet med de internationale miljøaftaler, siger Auken.
Sammen med udenrigsminister Niels Helveg Pedersen deltager Auken selv i Seattle-mødet fra 29. november til 3. december.
"Først var miljøet slet ikke nævnt. Nu er det med i præambelen, hvor man skriver de uforpligtende ting. Hvis ikke det kommer med i den operative del, så vil vi gå fra krise til krise i de næste mange år," forudser Auken.
"Forestil jer, at en myndighed i EU eller den amerikanske Food and Drug Administration, FDA, forbyder et kræftfremkaldende stof, og WTO siger nej til at tage hensyn til det."
"De internationale miljøaftaler og -principper må anerkendes i WTO-systemet. Også forsigtighedsprincippet, som betyder at man kan gribe ind når man har stærke grunde til at antage at f.eks. et stof er farligt, selv om man ikke har det endelige, entydige bevis. Og det enkelte land må have ret til at gennemføre miljømærkning og proceskrav."
EU's udenrigsministre har i oktober peget på disse krav. Og Auken håber, at de 50.000 NGO-repræsentanter for foreninger og organisationer, der ventes til Seattle, kan være med til at lægge pres på mødets officielle dagsorden.
Forhandlingerne om miljø og international handel har ikke flyttet sig ud af stedet siden mødet i Casablanca i 1993, siger han.

Uhellige alliancer
Efter hans mening er det ikke miljøkrav, der holder varer fra udviklingslande ude fra de rige landes markeder. De fleste konflikter af den art i Verdenshandelsorganisationen er nord-nord-konflikter, men miljøet bliver brugt som påskud i "uhellige alliancer" for at holde konkurrenter ude, siger han.
For at fremme udviklingslandenes muligheder skal man ikke slække miljøkravene, men give deres varer, som f. eks. sukker og tekstiler, adgang til vores beskyttede markeder, selv om det betyder hård konkurrence, sagde Svend Auken til udvalget.
Inden for EU håber Auken at det kommende topmøde i Helsinki vil "lægge sporene til en strategi, der betyder at den økonomiske vækst i Europa kan finde sted uden samme vækst i forbruget af energi og ressourcer, affald og forurening."
Stats- og regeringscheferne skal i Helsinki tage stilling til strategier for bæredygtig udvikling og miljøhensyn fra landbrugs-, transport- og industriministrene.

Side 4: Nye spor i
EU's miljøpolitik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her