Læsetid: 2 min.

Zawinuls skabeloner

11. november 1999

Den østrigsk-fødte synthesizer-troldmand fylder og begejstrer fortsat et jazzhus

Koncert
Jo, vi er trofaste mod de gamle helte. Joe Zawinul, f.eks.
I 1985 opløstes gruppen Weather Report, som hans ry især er knyttet til, og selv om han ikke siden har frembragt musik på niveau med den berømte gruppe med Wayne Shorter, er han troligt kommet tilbage med sine senere mandskaber, som lige så troligt har trukket fulde, entusiastiske huse. Og det skønt stadig flere af tilhørerne vel efterhånden kun kender Zawinuls storhedstid fra plader.
Og bevares, der er da også stadig noget at komme efter, som tirsdag, da Zawinul Syndicate, som disse års gruppe hedder, indtog Copenhagen JazzHouse på den første af to aftener. Brugelige medspillere: amerikanerne Gary Poulsen og Victor Bailey (guitar og el-bas), den puertoricanske slagtøjspiller og vokalist Manolo Badrena og den nordafrikanske trommeslager Karim Ziad. Bailey og Badrena veteraner fra Weather Report, hvis standard de dog ikke viderefører, de to andre end mindre.

Glimt af verdensmusik
Men så er der jo Zawinul selv, stadig uden egentlig konkurrence som synthesizer-spiller og stadig med hele sin karisma, når han iført sit daglige kluns med den obligate strikkede kalot styrer slaget fra sit klaviatur-batteri og spreder sin smittende musikglæde til salen.
Der er også fængslende glimt af verdensmusik, som når aftenens første stykke rummer indslag af indisk shanai i synthesizeren og det følgende med Badrenas instrumentale sang fører tanken til arabisk melodik. Og der er den betagende smukke, klangglitrende synthesizer-indledning til aftenens tredie stykke. Som desværre fortsætter på gængs Zawinul-facon med dunkende ostinat-rytmik og opskruet lydstyrke, to fænomener, der præger næsten al musikken og får den til at lyde ensformig og skabelonagtig.
Af den fantasi, der i gamle dage prægede Zawinuls kompositioner og arrangementer, er der ikke meget tilbage. Men dengang havde han selvfølgelig også mere inspirerende medspillere. Så måske ville vejen frem være at se bort fra fortiden med Weather Report og i stedet samle et helt nyt musikerhold med folk, der har rod i en senere tid. Men hvor ville der så være plads til Zawinul selv?
I mellemtiden har han da vores trofasthed over for det, som var engang. Og som sikkert får os til at møde op igen næste år.

*Joe Zawinul med Zawinul Syndicate i Copenhagen JazzHouse tirsdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her