Læsetid: 3 min.

De 100 mest betydningsfulde

28. december 1999

To nærmest uundgåelige udgivelser

Nye bøger
"Da Inger Christensen blev født den 16. januar 1935, vidste skyerne over Vejle ikke, at en stor digter var landet på planeten, og at der fra denne lille babys senere forvandlinger skulle vokse så megen undren, så megen sorg og undren, at først hjemlandet og siden kontinenterne ville nynne med og kalde hende deres."

Det danske
Ovenstående, mildt sagt lyriske prosa, stammer fra Asger Schnacks bidrag til Det 20. århundrede. De 100 mest betydningsfulde personer i Danmark. Og for en ordens skyld: det er altså Inger Christensen, der er den betydningsfulde, ikke Asger Schnack. En af dem, der ikke er betydningsfuld nok til at blive nævnt i værket, nemlig Klaus Rifbjerg, sagde engang noget om, at det er bedre at blive rost til skyerne af en
idiot, end at blive rakket ned af et geni. Gad vide om han egentlig har ret i det?
Værkets to redaktører, Connie Hedegaard og Claus Hagen Petersen, gør i forordet rede for vanskelighederne ved at udnævne de mest betydningsfulde personer i århundredet. Hvis det havde drejet sig om 50, skriver de, ville opgaven have været betydeligt lettere. Det har de sikkert ret i. Men opgaven lyder altså på 100. Og der er næppe en eneste læser, der ikke vil savne en eller flere blandt de omtalte. Redaktørerne har naturligvis ret i, som de også skriver, at de omtalte skal "have betydet noget for danskerne", være repræsentative, ellers giver det ingen mening at nævne dem i sammenhængen. Men selv efter således at have dækket sig ind, forekommer udvalget alligevel lidt besynderligt. Selvfølgelig er både Lise Nørgård og Susanne Brøgger repræsentative, men er Peter Seeberg, Villy Sørensen og Klaus Rifbjerg ikke også det? Eller repræsenterer de bare noget, redaktørerne ikke synes er så vigtigt?
I sportens verden finder vi Michael Laudrup, men ikke Anja Andersen. Hun repræsenterer ellers en side af det danske, som er en god del mere interessant end den stilige fodboldspiller. Hun er original, balstyrisk og fuldkommen utilpasset. Hun skælder ud på dommeren og på træneren, og på pressen også, og hvis publikum er for bøvede at høre på, giver hun dem fingeren.
Blandt århundredets mest betydningsfulde nævnes også folk fra erhvervslivet og fra videnskaben. Og fra politik. Også her kan man være enig eller uenig, undre sig eller mene at redaktørerne har ramt rigtigt. Eftersom det er et helt årtusindskifte, vi står overfor, må man vel sige, at udgivelsen af sådan en bog nærmest er uundgåelig. Men absolut nødvendig kan den bestemt ikke siges at være.

Verden
Hvor Connie Hedegaard og Claus Hagen Petersen indskrænker til bette Danmark, tager Frank Esmann og Georg Metz sig af hele verdens mest betydningsfulde personer i det tyvende århundrede. Og i modsætning til Hedegaard og Petersen, nøjes de ikke med at optræde som redaktører, de er også forfattere til samtlige bogens portrætter. De slipper langt bedre fra opgaven, måske netop fordi emnet er så stort, at de på forhånd giver afkald på at være videnskabelige og objektive. I deres forord indrømmer de rent ud, at visse af de biograferede er taget med, fordi de, Esmann og Metz, simpelthen har haft lyst til at skrive om dem. Og der er åbenbart også folk, som ingen af dem har haft lyst til at skrive om. Hemingsway f.eks. Han er slet ikke med. Men det er Knut Hamsun, Sjostakovitj, Arnold Schönberg, T.S. Eliot, Bob Dylan, Bill Gates, John Ford, Marie og Pierre Curie, Salvador Dali, Niels Bohr, Arafat, Clinton, Reagan, Gorbatjov, Stalin, Hitler. Osv. osv. John Wayne og Andy Warhol. Franz Kafka, Pelé, Margaret Thatcher. Jow, betydningsfulde allesammen, det er de da. Man kunne tilføje andre, nogle af de nævnte kunne måske godt undværes, men Esmann og Metz tager helt afslappet på rollen som dem, der skiller fårene fra bukkene. Så det kan læseren også gøre.

*Connie Hedegaard og Claus Hagen Petersen (red): Det 20. århundrede. De 100 mest betydningsfulde personer i Danmark. 412 s., 299 kr. Aschehoug

*Frank Esmann og Georg Metz: Det 20. århundrede. De 100 mest betydningsfulde personer i Verden. 410 s., 299 kr. Aschehoug

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her