Læsetid: 1 min.

Århundredets film

24. december 1999

*Lige fra opdagelsen af det bevægelsens mysterium, som allerede russeren Tolstoj (billedet) lod sig besnære af, har film været det 20. århundrede store massekunstart - sprængfuld af kinetisk energi og evne til også at bevæge hjertet. Med sin fotografiske basis kan filmen skabe en forførende illusion af virkelighed, men lige så let genskabe drømmenes flydende, uendelige univers. To tendenser - den realistiske og den fantastiske - dominerer stadig en kunstart og en industri i digitaliseret vækst.

Gamle film holder skansen
*En afstemning blandt læserne af den fremragende engelske filmguide Time Out placerer syv film, der er mere end 50 år gamle, blandt de 25 bedste nogensinde. Det drejer sig om Casablanca (billedet) (2), Citizen Kane (3), Det er herligt at leve (10), Den tredje mand (15), Borte med blæsten (18), En sag om liv eller død (19) og Paradisets børn (23).

To danske storhedsperioder
*Dansk film har haft to storhedstider med mere end 80 år i mellem: Fra 1910 hvor Afgrunden med Asta Nielsen indvarslede et verdensomspændende gennembrud. En fireårig belle époque, der modsvares af sen-90'erne, hvor Dogme-filmene satte Danmark på det filmiske verdenskort. Gennem århundredet har navne som Carl Th. Dreyer, Benjamin Christensen, Johan Jacobsen, Bodil Ipsen, Ole Palsbo, Astrid og Bjarne Henning-Jensen, Erik Balling, Henning Carlsen, Palle Kjærulff-Schmidt, Nils Malmros, Morten Arnfred, Søren Kragh-Jacobsen, Bille August, Lars von Trier, Ole Bornedal og Thomas Vinterberg skabt danske film med international genklang.pim

1900-1999
*25 milepæle
Denne liste over filmiske milepæle er selvsagt ikke skrevet i marmor: den vil heldgivis ændre sig i takt med udforskningen og revisionen af filmens uoverskueligt rige fortid. Tilmed afspejler listen både et personligt valg og et hensyn til det filmhistorisk betydningsfulde. Men selskabslegen er ikke til at komme udenom, især ikke ved et årtusindskift.pim.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her