Læsetid: 4 min.

'Vi har altid haft succes...'

28. december 1999

Fædregruppens samarbejde med Odense Kommune stoppede på grund
af jalousi hos kommunen og politiet, mener IDFAD's koordinator

Da samarbejdet mellem Odense Kommune og Fædregruppen i Vollsmose for tre uger siden blev bragt til ophør, var det - bortset fra en pressemeddelelse, der kom efter et par dages tavshed - umuligt at få en kommentar fra Fædregruppen eller fra de lokale repræsentanter for Indvandrer-Dansk Forening for Anti-Diskrimination (IDFAD), den paraplyorganisation, som Fædregruppen er en del af.
Kommunen og politiet udtalte sig derimod gerne om samarbejdsvanskelighederne, der angiveligt bestod i, at medlemmer af Fædregruppen havde blandet sig i politiets arbejde og nægtet at vidne om lovovertrædelser begået af unge mænd, der ligesom Fædregruppens altovervejende flertal har palæstinensisk baggrund.

Jalousi
På baggrund af det kuldsejlede samarbejde i Odense kan det lyde paradoksalt, når Souhail Ibrahim - koordinator af IDFAD's arbejde i en række større danske byer - om fædregruppearbejdet kategorisk slår fast:
"IDFAD's fædregrupper har altid haft stor succes alle steder."

Jalousi
Foreholder man ham, at det afbrudte samarbejde i Odense og politiets og kommunens kritik af IDFAD-fædregruppen næppe kan være udtryk for en decideret succes, forklarer han, at samarbejdet ophørte på grund af "jalousi" hos politiet og kommunen:
"Nogle enkelte politifolk kan ikke lide vores arbejde. Og mange projekter under Odense Kommune har følt, at Fædregruppen stjal deres arbejde," siger Souhail Ibrahim.
Vicekontorchef Poul Hvid Jensen, der indtil årsskiftet er formand for Odense Kommunes styregruppe for Fædregruppen, afviser enhver tale om jalousi. Han henviser til, at Odense Kommune netop satser på at inddrage andre end de kommunalt ansatte i løsningen af sociale problemer og integrationsproblemer.
"Inden for det her område er der så meget, som vi ikke forstår af kultur, traditioner og religion, at det er afsindig vigtigt for os at få andre med," siger Poul Hvid Jensen.

Vi er ikke spioner
Souhail Ibrahim afviser, at medlemmer af Fædregruppen i Odense har nægtet at vidne i straffesager, hvor palæstinensiske unge var involveret, eller at de har lagt politiet hindringer i vejen.
På den anden side mener han ikke, at det er "vores opgave at vidne mod en ung mand, som kommer til os og indrømmer, at han har stjålet et par bukser i en forretning".
"Hvis vi er spioner for politiet, mister vi de unges respekt og tillid. Vi vil hellere sørge for, at han ikke gør det igen, at han fortryder det og afleverer de stjålne varer tilbage til forretningen," siger Souhail Ibrahim.
Sagen stiller sig dog helt anderledes, hvis det drejer sig om knivstikkeri eller anden alvorlig kriminalitet, understreger han.

Ingen beviser
Poul Hvid Jensen fra Odense Kommune siger, at Fædregruppen ikke har været forpligtet til at rapportere alle drengestreger til politiet:
"Skal man have en form for fortrolighed, skal man ikke lave bål og brand, fordi der bliver snuppet en Mars. Men så snart det går ud over personer - for eksempel taskerøverier - så har man en forpligtelse, hvis man vil arbejde sammen med Odense Kommune," siger Poul Hvid Jensen.
Han siger, at han ikke kan dokumentere, at Fædregruppen i sager om grove lovovertrædelser har undladt at give oplysninger til politiet. Men han undrer sig over, at "en politibil kan holde derude og blive smadret totalt, uden at nogen har set noget som helst," og har hæftet sig ved, at Fædregruppen over for styregruppen har givet udtryk for, at "palæstinensere vidner ikke mod familien - og vi opfatter alle arabere som en stor familie." Poul Hvid Jensen oplyser, at kommunen endnu ikke har taget stilling til, hvad der skal træde i stedet for Fædregruppen.

Et godt rygte
IDFAD gør meget for at vurdere den enkelte, der søger om medlemskab i en fædregruppe, forklarer Souhail Ibrahim:
"Folk skal have et godt rygte. Hvis der er rygter om, at en mand har solgt narkotika, bliver han afvist med det samme. Men hvis der er tale om en mindre lovovertrædelse, og hvis manden har fortrudt det, og vi kan se en oprigtig vilje til at hjælpe andre, så giver vi ham chancen," siger Souhail Ibrahim.
Han var selv indtil 1996 en markant talsmand for Fædregruppen i Århus.
Så skrev Århus Stiftstidende, at han året før var idømt en ubetinget fængselsstraf for forsøg på forsikringssvindel, og han forlod sin post i Fædregruppen.
"Hvis der kommer beskyldninger mod en person, gælder det om at holde Fædregruppens navn rent. For mig er det lige meget, om det er rigtigt eller forkert. Der var ikke tale om vold eller stofmisbrug. Det var noget med forsikring. Alligevel valgte jeg at gå," siger Souhail Ibrahim, der ikke siden 1996 har været involveret i det lokale fædregruppearbejde i Århus.
Det fungerer i øvrigt udmærket, oplyser centerchef Gitte Krogh fra Århus Kommunes Socialcenter Vest.
Siden 1995 har Århus Kommune samarbejdet med IDFAD-fædregruppen efter en klar aftale om, hvad gruppens medlemmer må og ikke må.
"Vi har aftalt med vores samarbejdspartnere, at jeg får besked, hvis aftalen ikke overholdes. Og så korrigerer vi. Og indtil videre har der ikke været grundlag for andet end småkorrektioner," siger Gitte Krogh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her