Læsetid: 2 min.

Bendtsen bryder med Foghs skattepolitik

2. december 1999

Bendt Bendtsen lægger nu åbent afstand til Venstres skattepolitik

Den konservative formand Bendt Bendtsen kritiserer nu åbent Anders Fogh Rasmussens (V) løfte om at stoppe enhver stigning i skatter og afgifter.
"Det er Venstres politik. Vi mener godt, det i et samfund kan blive nødvendigt at justere afgifterne op eller ned," siger Bendt Bendtsen til Information.
Han lægger nu op til, at de konservative kan indgå forlig med regeringen uden Venstre: "Vi har lavet et forlig på sundhedsområdet og tidligere et forlig om Det Kongelige Teater uden Venstre. Vi er to forskellige partier, og vi vil fortsat kunne lave aftaler uden Venstre," siger han.

Baglandet bakker op
Det konservative bagland bakker deres formand op.
"Hvis det handler om at bytte en afgift ud med en anden afgift, så har jeg ingen problemer med det, så længe det samlede skattetryk ikke stiger," siger Kai Aage Ørnskov, borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Han mener heller ikke, at loyaliteten over for Venstre og en kommende firkløverregering skal afholde partiet fra at forsøge at få sine mærkesager igennem.
"Der er noget, der hedder, at man skal sidde sine venner nær, men man skal ikke sidde lårene af dem. Selvfølgelig skal vi samarbejde med Venstre, men vi skal ikke i enhver situation gøre, hvad Anders Fogh Rasmussen siger," supplerer han.
Også borgmester i Fredensborg-Humlebæk Kommune, John Hemming, støtter Bendtsens linie.
"Vi bør fortsat markere os som et selvstændigt parti og ikke bare følge Venstre, hvis de blokerer for konservativ politik," siger Hemming.
Han mener, at politiforliget var et eksempel på en konservativ mærkesag, som burde have resulteret i enegang.
"I spørgsmålet om politiforliget, var jeg utilfreds med, at de trak sig ud. Efter min bedste overbevisning kunne Det Konservative Folkeparti ikke have stået uden for det forlig. Selv hvis vi skulle have brudt med Venstre, mener jeg, det var i orden på det område," siger Hemming, der også godt kunne acceptere de ekstra afgifter på pas.
"Når pengene bruges på så vigtigt et område som politiet, mener jeg, det er i orden," siger han.
Hanne Falkensten, borgmester i Hørsholm. Kurt Bjørndal, amtsformand i Ribe og Kurt Hockerup, borgmester i Vallensbæk , er enige i, at de konservative selvfølgelig skal kunne lave forlig uden om Venstre.

Fogh alene i verden
Med Bendt Bendtsens udmelding er Venstre det eneste af firkløverpartierne, der holder fast i den strenge tolkning af skattestoppet. I går meddelte CD's gruppeformand, Peter Duetoft, til Politiken, at partiet ikke deltager i en regering, som på forhånd afviser nye skatter og afgifter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu