Læsetid: 4 min.

Billig oplysningsindsats gør den store forskel

1. december 1999

Omkring halvdelen af de, som smittes med hiv, er under 25 år. Langt de fleste dør inden deres 35 års fødselsdag. Men forebyggelse gennem oplysning af de unge kan gøre en stor forskel

Effektfuld
TZANEEN - Sangen fra de 15 kvinder, som er klædt i ens farvestrålende kjoler, gennemtrænger den varme morgenluft. Rytmen fra deres dans forplanter sig ud til publikum, som klapper taktfuldt. Kvinderne optræder jævnligt for den lokale befolkning. Deres sange handler om hiv og aids. Gennem musikken kommer de i kontakt med folk og fortæller om sygdommen.
"Her i området er mange fattige, som ikke har en uddannelse. Mange har måske hørt om hiv og aids, men de ved slet ikke nok om sygdommen. Og fordi folk som regel ikke ser syge ud, når de er hiv-smittede, er der mange, som slår sygdommen hen som et rygte. Samtidig er der en udbredt modstand mod at bruge kondomer," fortæller Maria Nemo, som er leder af det ungdomscenter i Tzaneen, som kvinderne er tilknyttet.
Ungdomscenteret begyndte i 1994 på lokalt initiativ, og drives bl.a. med støtte fra det sydafrikanske sundhedsministerium.
I begyndelsen var det meningen, at centeret primært skulle tage hånd om almindelige teenageproblemer, men efterhånden er fokus i stadig højere grad skiftet til hiv og aids, fortæller Buuma Ronny. Han er 31 år og en af initiativtagerne til centeret.
"Mange tror ikke, at sygdommen er virkelig. Eller de tror, at de er immune over for den. Derfor er det utroligt vigtigt at fortælle de unge om sygdommen," siger han.
Ud over at optræde med sang og dans, arrangerer centeret også sportsturneringer for de unge i området. Samtidig kan de unge altid komme i centerets lokaler, hvor de kan få oplysning om hiv og aids.

Det rette forum
"At tale om hiv og aids er jo ikke ligesom at tale om den seneste Manchester United- kamp. Det er vigtigt, at der er det rette forum," siger Buuma Ronny.
Der er ofte en modvilje blandt folk til at tale om hiv og aids, og folk holder det som regel for sig selv, hvis de er smittede. Det er en modvilje, som bl.a. gødes af den udbredte holdning blandt folk om, at folk som bliver hiv-smittede, fortjener det, fordi det kommer af promiskuitet.
"Selv ægtepar fortæller det ikke til hinanden, hvis de er smittede," fortæller Maria Nemo.
Centeret arrangerer også pleje i hjemmet af dem, som er syge af aids.
"Selv om vi ikke kan gøre så meget i forhold til deres sygdom, er det utroligt vigtigt for de syge, at de får støtte fra os," siger Maria Nemo.

Succesrig forebyggelse
Omkring halvdelen af de, som smittes med hiv, bliver smittet inden deres 25 års fødselsdag. De dør som regel af aids, inden de fylder 35 år.
Initiativer som ungdomscenteret i Tzaneen har imidlertid vist sig at have en stor effekt på forebyggelsen af hiv og aids.
I Thailand og på Filippinerne har man med lignende tiltag haft held til at holde antallet af nye infektioner nede samt at forbedre livet for de, som allerede er smittede.
I Etiopien, hvor regeringen har gjort en stor indsats for at fremme brugen af kondomer blandt unge, er brugen af kondom blevet en langt mere socialt accepteret norm blandt de unge. Som følge heraf steg salget af kondomer fra tre millioner i 1991 til 20 millioner i 1996.
I Thailand, hvor den private sektor har involveret sig i markedsføringen af kondomer, har det ført til en fordobling af brugen af kondomer blandt unge mennesker i midten af 90'erne. En national undersøgelse i 1997 viste, at 87 procent af mænd mellem 20 og 24 år brugte kondom, når de besøgte bordeller.
Samtidig har en undersøgelse foretaget af UNAIDS vist, at seksualoplysningsprogrammer blandt unge ikke fremmer seksuel eksperimentering. Tværtimod kan de, hvis programmerne er gode, være med til at forsinke tidspunktet for den unges første samleje.
Programmerne medvirker også til at reducere antallet af seksuelt overførte sygdomme og uønskede graviditeter hos unge, som er seksuelt aktive. Oplysningsprogrammer af den slags findes eksempelvis i Indien og Zimbabwe.
"Disse eksempler viser, at lande verden over kan gøre en forskel gennem forebyggelse. Selv relativt billige forbedringer af sundhedssystemet kan gøre en stor forskel," siger generaldirektøren for WHO, Gro Harlem Brundtland.
Men hun fastholder, at vi ikke må glemme dem, som allerede er smittede.
"Mens forebyggelse på langt sigt er den mest lovende strategi for at få hånd om aids-epidemien, må vi ikke glemme de millioner, som allerede er smittede i dag. For dem må vi gøre et bedre arbejde for at give dem adgang til sundhedspleje og støtte. Og det er ikke let at sørge for pleje til det stigende antal hiv-smittede, når sundhedssystemet allerede er overbebyrdet," siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu