Læsetid: 4 min.

Blodbad på vej i Grosnij

16. december 1999

Mens indbyggerne i Tjetjeniens hovedstad Grosnij får det stadig værre, gør de russiske styrker sig klar til at indtage byen. Det bliver et blodbad, spår eksperter

I Tjetjeniens hovedstad Grosnij er de tjetjenske oprørere klar til kamp. I gaderne ligger miner, og oprørerne har længe forberedt sig på at møde de russiske soldater. I byen er tjetjenerne stærke.
Det bliver meget blodigt, hvis de russiske styrker forsøger at indtage Grosnij. Og meget tyder på, at det vil ske en af de nærmeste dage.
"Det bliver et blodbad, hvis russerne vover sig ind i Grosnij. Der er stadig et stort antal bevæbnede tjetjenere i Grosnij. De er meget trænede og har bestemt ingen problemer med at føre krig i en ruinhob," siger Märta-Lisa Magnusson til Information. Hun er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Tjetjenien-spørgsmål.
Lars Poulsen-Hansen, som er seniorforsker på Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, er enig med hendes vurdering.
"Det kommer til at koste dem dyrt, hvis de prøver at indtage Grosnij. Tjetjenerne er godt nok i mindretal, men russerne har i en bykamp ikke så meget at bruge deres styrkemæssige overlegenhed til, med mindre de bare kaster soldater ind uden videre," siger han.

Tør ikke forlade byen
I Grosnij, hvor man skønner, at mellem 20.000 og 40.000 mennesker stadig opholder sig, gemmer civile sig i mørke kældre kun opvarmet af små komfurer.
Ingen tør gå ud, og mad er der næsten inten af.
"Nogle er nødt til at spise duer for at overleve. Andre fortæller om naboer, der er døde af enten sult eller kulde," fortæller Reuters korrespondent, Maria Eismont, som er en af de få journalister i den sønderbombede by.
"Om dagen er gaderne for det meste øde, men indbyggere kommer ud fra deres kældre, når der er pauser i bombardementerne for at samle brænde, hente vand eller handle i bazaren," siger hun.
Trods Ruslands trusler om at tilintetgøre Grosnij og løfter om at åbne korridorer for flygtninge, er der næsten ingen, som tør forlade byen.
"Hvordan skulle vi kommer ud herfra? Disse korridorer - det er en løgn. Vi tror ikke på det," siger Galja, en ung mor med sin syv år gamle datter ved en bod på et marked.
"De andre siger, at folk er blevet slået ihjel, da de forsøgte at flygte. Så er det bedre at blive her end at blive dræbt på vejen."
"Hvor skal vi tage hen," spørger en anden kvinde. "Selv hvis korridorerne findes, vil russerne ikke lade os passere," siger hun.
"De, der er tilbage, er dødsdømte," siger Shudin Taisumov, som er en af de få tjetjenerne, for hvem det er lykkedes at slippe ud af Grosnij. "Jeg havde intet at spise. Ikke engang syltede agurker," fortæller han.

Kamp fra hus til hus
Meget tyder på, at de russiske styrker er på vej ind i Grosnij.
Ifølge Ruslands politiske chef i Tjetjenien, Nikolai Koshman, vil erobringen af den tjetjenske hovedstad ske inden for syv til 10 dage.
Samtidig sagde den højtstående russisk general Valery Manilov i går, at de russiske styrker hurtigt kan indtage Grosnij og på kort tid opnå kontrol med hele regionen.
"Befrielsen af Grosnij skulle ikke tage mere end et par dage. Vi kan have kontrol med hele Tjetjenien i løbet af et par uger," sagde han.

Kamp fra hus til hus
Den vurdering er hverken Lars Poulsen-Hansen eller Märta-Lisa Magnusson imidlertid enig i.
"Det vil tage lang tid. Noget af det værste er bykamp. Der kan man ikke bruge kampvogne og langtrækkende artilleri. Det er kamp fra hus til hus," siger Lars Poulsen-Hansen og henviser til krigen mellem Rusland og Tjetjenien i 1994-96, hvor omkring 60.000 mennesker mistede livet.
"I begyndelsen af den første krig sagde den daværende russiske forsvarsminister, at det ville et faldskærmsregiment klare på to timer - men det kom til at
vare to år, og det lykkedes endda ikke for dem. I den henseende er det det samme, der sker nu. Men meget vil afhænge af, hvor erfarne de russiske soldater er. Da krigen startede for et par måneder siden, var der jo ofte tale om rene rekrutter, og det går altså slet ikke," siger han.
Märta-Lisa Magnusson er enig: "Tjetjenerne har ikke kunnet gøre ret meget, så længe Rusland har benyttet sig af luftangreb, så de har ventet og håbet på at få en kamp på landjorden. Det er der, de har deres styrke," siger hun.Hun vurderer, at Rusland vil forsøge at indtage Grosnij inden valget til det russiske parlament Dumaen på søndag.
"Der er store indenrigspolitiske interesser i krigen, så hvis krigen skal give nogen mening for Kreml, sker det nu," siger hun.

Store tab
De russiske styrker har ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax de seneste dage sendt fortropper ind i Grosnij for at finde ud af, hvor de tjetjenske oprørere befinder sig.
Efter flere missioner ind i byen vurderer russiske øverstbefalende, at der er omkring 2.500 oprørere i byen, og at de gør alt, hvad de kan for at forberede sig på det russiske indtog. Ifølge de russiske militære kilder er de vestlige og sydlige indgange til Grosnij mineret.
"De har det hele klar. Nogle af gaderne er minerede, og de har forberedt et meget stærkt forsvar. Nu venter de blot på, at vi ankommer.
Det bliver ikke let for os at indtage Grosnij. Der vil blive store tab på begge sider," siger en russisk soldat, der har været med i fortroppen i Grosnij til journalister fra den engelske avis The Guardian, der har besøgt den russiske front.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her