Læsetid: 3 min.

Borgerlige borgmestre satser på integration

23. december 1999

Borgerlige borgmestre med mange udlændinge i deres kommuner vil ikke rejse noget krav om stramninger i reglerne for familiesammenføringer, som deres socialdemokratiske kolleger

De borgerlige borgmestre i Helsingør og Karlebo, der har et stort antal udlændinge i deres kommuner, koncentrerer sig om integration for at løse de problemer, det giver. Modsat deres socialdemokratiske kolleger på Københavns vestegn rejser de ikke et krav om stramninger i retten til familiesammenføringer.
"Det er langt vigtigere, at de får adgang til et arbejde. Og at de problemer, der er med de unge, bliver løst. I Kokkedal har vi lavet et værested og sat ind med SSP-samarbejde. Det har virket vældigt godt. Der var jo ved at være krig dernede," siger Henry Hansen, borgmester for Venstre i Karlebo Kommune.
Karlebo er en af de kommuner, hvor antallet af nyfødte udlændinge er knap 20 procent af alle nyfødte. Ligesom Høje Taastrup, Hvidovre og Herlev, hvis Socialdemokratiske borgmestre i weekenden rejste krav om at stramme adgangen til familiesammenføring. De frygter, at deres kommuner inden for et ikke nærmere angivet antal årtier skal blive domineret af udlændinge.
Familiesammenføringer er også problematiske i Karlebo, understreger Henry Hansen. Men det virkelige problem er integration.
"12-13 procent af befolkningen i kommunen er udlændinge, og vi har mange almennyttige boliger. Så familiesammenføringer er skam ikke uvæsentlige. Vi har jo store sociale boligområder, hvor der er 50 procent fremmede. Går man igennem disse områder, tror man ikke, at man er i Danmark. Men gør vi det hele op, er integrationen det virkelige problem, vi skal tage fat på. For får vi dem ikke ind i et fast forhold til arbejdsmarkedet løser vi aldrig problemerne ordentligt," siger Henry Hansen.
Kommunen har netop afsat yderligere 1,4 millioner kroner til et nyt værested i Nivå-området.

I eget hus
Per Tærsbøl, konservativ borgmester i Helsingør, er enig. I hans by oplever de især problemer med en gruppe på ca. 1.000 sigøjnere, der er uhyre svære at integrere, fortæller Per Tærsbøl. Men problemet løses ikke ved at stoppe for familiesammenføringer, mener han.
"Vi er gået med i et internationalt samarbejde, der gør, at vi må overholde nogle konventioner. Det må regering og Folketinget fortælle befolkningen. Og de må fortælle, at det giver nogle problemer. Men de problemer må vi klare i eget hus. Det handler om en ordentlig integration," siger Per Tærsbøl.
Han håber også, at antallet af nye udlændinge kan falde. Men som sin kollega i Karlebo, vil han hellere koncentrere sig om at løse de problemer, kommunen har nu.
"Generelt synes jeg, at der er for mange familiesammenføringer. Men jeg må være ærlig og sige, at det er ikke alarmerende. Det er i hvert fald ikke rigtigt, at der kommer flere," siger Per Tærsbøl. I hans kommune er antallet af familiesammenføringer faldet fra godt 60 til godt 50 fra sidste år til i år.
"Og jeg er ikke en af dem, der går og råber om det. Jeg er mere interesseret i at vi får gjort et stykke arbejde for at løse problemerne," siger han.
"Det er sgu' bedre, at man sammen med de sociale myndigheder, skoler, idrætsklubber, politiet og stort set alle andre prøver at tackle problemerne. Så kan man håbe på, at de på et tidspunkt bliver mindre," siger Per Tærsbøl.
Det var onsdag ikke muligt at træffe Peter Brixtofte (V), der er borgmester i Fa-
rum, den tredje kommune nord for København, der har en stor tilvækst af udenlandske børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her