Læsetid: 2 min.

Dansen om forhandlingsbordet

16. december 1999

Både russere og tjetjenere udtrykker større eller mindre vilje til forhandling, men de skændes om dagsorden og deltagerliste

Diplomatiet
De tjetjenske og de russiske ledere dansede i går om en direkte forhandling, som var det en skål varm grød.
Tilsyneladende vil parterne gerne mødes - blot er de stærkt uenige om, hvad der skal forhandles om, og hvem der skal have plads ved bordet.
Fra sidelinien skælder EU ud og truer med at "genoverveje" sine relationer til Rusland, og i Dagestan sidder OSCE's formand fast under sin rundrejse på grund af tåge. Det var scenen i går i det nordlige Kaukasus.

OSCE i klemme
Den tjetjenske præsident, Aslan Maskhadov, gav både tirsdag og onsdag udtryk for ønsker om at forhandle med den russiske ledelse.
Han udtrykte vilje til "vidtrækkende kompromiser, som kan tilfredsstille begge parter og samtidig tage hensyn til Ruslands status som verdensmagt," som Maskhadov sagde det over for nyhedsbureauet Interfax.
Den russiske minister for katastrofesituationer, Sergej Sjojgu, erklærede sig i går ligeledes villig til at mødes med Maskhadov, og han proklamerede at ville flyve til det nordlige Kaukasus senere samme dag med et møde for øje.
Så langt så godt. Imidlertid kan de stridende parter ikke enes om, hvor mange der skal havde sæde ved forhandlingsbordet, og her spiller OSCE's formand, Knut Vollebæk, en vigtig rolle. Han skulle i går være ankommet til den tjetjenske by Gudermes, men grundet tåge kunne hans helikopter ikke lette fra Dagestan.
Den tjetjenske præsident kræver, at OSCE-formanden fungerer som mægler mellem tjetjenere og russere under eventuelle forhandlinger.
"Hvis Europa er bekymret for det tjetjenske folk, som er på grænsen til at blive fysisk destrueret, burde OSCE lytte til den tjetjenske præsident og ikke blot den side, som bomber civile byer og landsbyer," udtalte Maskhadov.

Skældud fra EU
Denne opfattelse stiller russerne sig helt uforstående - og uforsonlige - over for. Udenlandsk mægling blev i går helt afvist af den russiske vice-udenrigsminister, Alexander Avdejev.
"Dette er Ruslands interne affærer, og vi tager hånd om det. Vi føler, at vore kolleger i Vesten undervurderer truslen fra terrorisme. Vore enheder i Tjetjenien forsvarer hele Europa mod terrortruslen, såvel som de forsvarer Ruslands integritet," sagde han.
I tråd med denne udtalelse understregede katastrofeminister Sjojgu senere på dagen, at eventuelle forhandlinger ikke kunne involvere udenlandske mæglere, og at der i øvrigt ikke kunne blive tale om officielle forhandlinger om en politisk løsning, men kun samtaler om de civile tjetjeneres skæbne.
OSCE-formand Vollebæk vil gerne mødes med både tjetjenere og russere, og han erklærer sig mere end villig til at indtage rollen som mægler: "Men det afhænger af Rusland," som hans talsmand sagde.
Vollebæk fik opbakning fra det finske EU-formandskab, hvor ministerpræsident Paavo Lipponen i går opfordrede Rusland til at gøre brug af Vollebæks besøg til at opnå en politisk løsning på konflikten. Ifølge finske embedsmænd talte Lipponen i telefon med den russiske ministerpræsident Vladimir Putin i tre kvarter og gjorde det klart, at EU vil "genoverveje sine relationer med Rusland," hvis ikke landet stopper sin militære kampagne i Tjetjenien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her