Læsetid: 2 min.

Dansk projekt i Afrika ramt af strejke

27. december 1999

Ansatte i Guinea-Bissau raser over 'sulteløn' på 650-900 kr. Det er de forkælede, der vil have mere, mener lederen

I snart to måneder har et dansk forskningsprojekt under Statens Serum Institut i Guinea-Bissau været ramt af en konflikt mellem lokale medarbejdere og projektets danske leder Peter Aaby.
Medarbejderne er utilfredse med en lang række forhold på projektet og beskylder bl.a. Peter Aaby for at nægte at skrive ansættelseskontrakter og for "tilfældige fyringer."

Suspenderet uden løn
Men det er især deres månedsløn på mellem 650 og 900 kr., som de er utilfredse med, og som de kræver forhøjet til godt 2.900 kr.
Derfor iværksatte 70 af ialt 150 medarbejdere en ulovlig strejke den 9. november i år, hvilket medførte, at Peter Aaby den 2. december suspenderede de strejkende i en måned uden løn, som han har ret til ifølge guineabissauisk lov.
Det har tilspidset konflikten yderligere, og i en pressemeddelelse fra medarbejdernes fagforening, Sindicato de trabalhadores de Projecto de Saude Bandim (STPSB) spørges der: "Er det muligt, at den danske regering lader sine medarbejdere sulte? Er det muligt, at Peter Aaby opnår sine gode resultater på bekostning af guineabissauiske arbejdere?"
Aaby afviser beskyldningerne som "det rene løgn" og mener, at konflikten, som han kalder "overordentlig anstrengende," alene handler om frustration over det lave lønniveau i Guinea-Bissau, som den nyligt tiltrådte overgangsregering på trods af løfter om det modsatte ikke har kunnet gøre noget ved.
"Minimumlønnen er på 50 franske franc om måneden (ca. 56 danske kroner, red.). Når jeg søger penge til forskning, kan jeg ikke søge til et lønniveau, der ligger 10 eller 15 gange højere end det, der er normalt. Det har jeg prøvet at forklare dem, og jeg har vist dem budgetterne og prøvet at få dem til at forstå, at jeg ikke har råd til at give dem så meget i løn. Jeg har tilbudt dem 30 procent mere, men det har de afslået," siger han.

Forkælede
Peter Aaby kan godt forstå, at de lokale ansatte er frustrerede over, at deres danske kolleger får 15-20 gange så meget i løn, men mener ikke at lønningerne kan sammenlignes: "De her mennesker er ikke uddannede og har ikke de samme udgifter som danske akademikere, der får den løn, de ville have fået for tilsvarende arbejde i Danmark. Men selvfølgelig er det et problem, at man opererer med to lønniveauer, men sådan er det overalt i ulandene," siger han.
"De skal være glade for, at de overhovedet har et job. De lever ikke som grever og baroner, men man kan leve udmærket for den løn, de får, som jo er højere end den, så mange andre får. Det er de forkælede, der vil have mere," siger han.
Ifølge Peter Aaby har de strejkende medarbejdere en måned til at svare på den disciplinærsag, han har rejst, og hvis ikke det sker, vil han søge efter nye folk. "Der er masser af mennesker, som gerne vil have et arbejde," siger han. Det har ikke i dag været muligt at få kontakt til den guineabissauiske fagforening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her