Læsetid: 2 min.

Detailhandel kommer i gabestok

16. december 1999

Alle butikker med sundhedsfarlig mad på hylderne risikere fra nytår at ryge i gabestok
på Internettet. Sagen er på vej til ombudsmanden

Fra årsskiftet bliver alle butikker, der kommer på kant med Folketingets nye fødevarelov, hængt ud med navn og adresse på Fødevaredirektoratets hjemmeside.
"Det bliver systematisk fra 1. januar," siger kontorchef i Fødevaredirektoratet Finn H. Clemmensen om ordningen, der kommer til at ramme virksomheder som enten idømmes bøder eller lukkes på grund af sundhedsproblemer.
Samtidig får direktoratet selv mulighed for at pålægge fødevarebutikkerne bøder, ligesom parkeringsvagter i dag uddeler parkeringsbøder.
Med den nye fødevarelov øges presset mod producenter og forhandlere af sundhedsfarlige fødevarer. Københavns kommune og enkelte andre har allerede taget hul på at offentliggøre navne og adresser på syndere i udvalgte brancher såsom restaurationer og bagere.
Og tilsvarende har lov om offentliggørelse af kontrolresultater allerede gennem et år gjort det muligt at hænge landmænd og fødevarevirksomheder ud på Internettet. Det er sket på Fødevaredirektoratets hjemmeside og i direktoratets blad Fødevarenyt.

Ombudsmand ind
Ordningen har gjort Mejeriforeningen vred. Derfor forsøger den nu at få ombudsmanden til at tage sagen op.
"Vi vil forfølge den her sag, så langt som vi overhovedet kan. Der er meget stor vrede over den blandt bønderne. Vi søger i øjeblikket efter en landmand, som vil indbringe sagen for ombudsmanden. Og i løbet af kort tid har vi en," siger afdelingsleder i Mejeriforeningen Jørgen Hald Christensen.
Ole Kjeldsen Rasmussen, sagsbehandler i De Danske Landboforeninger, som støtter mejerierne, tilføjer:
"Den praksis, man har indført, er i strid med hensigten i fødevareloven. Hensigten med loven er, at offentliggørelse af navne skal give forbrugerne et væsentligt bedre grundlag for deres forbrugsvalg. Det får de ikke"
Til gengæld rammer den landmændene hårdt og urimeligt, mener han:
"Udhængning er meget ubehagelig for den enkelte i det lille lokalsamfund. Det kan være svært at forstå for folk, der bor i København."
"Hvorfor skal dem, der overtræder mælkeloven, have deres navn offentliggjort oven i bøden, når dem, der overtræder færdselsloven eller andre love, ikke skal?"

Problematisk
Lektor i retslære ved Aarhus Universitet, Jens Evald, mener ikke, der er noget ulovligt i ordningen. Til gengæld mener han, at den er i strid med grundliggende retsprincipper:
"Der kommer til at mangle sammenhæng mellem den begåede straf og sanktionen. Alle får samme straf - udhængning - uanset alvorligheden af deres lovovertrædelse. Det strider med det grundliggende proportionalitetsprincip i hele vort retssystem," mener han.
Også Dansk Supermarked, som vil være omfattet af de nye regler om offentliggørelse af kontrolresultater, er skeptisk:
"Det er problematisk, at udhængningen rammer virksomheder lang tid efter, at de har bragt forholdene i orden," siger informationschef Poul Guldborg og peger på, at der allerede er stærke sank-tionsmuligheder:
"Man har mulighed for at lukke virksomheder, der ikke overholder reglerne."
Forbrugerrådet er tilfreds med, at loven udvides til at omfatte alle detailhandlens virksomheder, men mener modsat de øvrige, at reglerne for offentliggørelse af virksomheder er for slappe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her