Læsetid: 5 min.

Dommedags-feber i USA

24. december 1999

I Massachusetts går 200 'vigtige' folk under jorden i atomsikret bunker, nationalbanken vil holde øje med hele klodens pengekredsløb, og det amerikanske forsvar er klar til at afværge atomkrig. USA gør klar til nytåret 2000

BOSTON - Der bliver ikke megen nytårsfest for 200 repræsentanter fra delstaten Massachusetts parlament, politi, nationalgarde og andre regeringsorganer.
De skal nemlig tilbringe hele den 31. december og nytårsdag i en velbevogtet undergrundsbunker bygget på ordre af præsident John F. Kennedy under den Kolde Krig.
Efter årtiers dvalen er bunkeren pludselig kommet til live igen. Dens 14 tommer tykke betonvægge og otte tommer ståldøre er i stand til at modstå en atombombeeksplosion. I kraft af stødpuder kan den bevæge sig 30 cm i alle retninger.
Indeni er bunkeren udstyret med en elektrisk generator, rent vand, filtreret luft og fødevarer til 30 dages ophold. Der er dusinvis af tv-skærme, sikre telefonlinjer til atomkraftværker, vandværker og elektricitetsværker i Massachusetts. Guvernør Paul Cellucci bor 10 minutter fra bunkeren og vil blive tilkaldt, hvis der opstår en nødsituation nytårsnat.

Forberedt på det værste
Er dette hysteri, eller er frygten for en katastrofal kollaps i Massachusetts' og hele USA's livsvigtige edb-systemer forårsaget af en datofejl - populært kaldet Y2K-problemet - velbegrundet?
Ingen kan give noget fuldgyldigt svar, så i USA forbereder man sig på det værste, når klokken falder i slag og det nye århundrede ringes ind om en ugestid.
I New Yorks højeste skyskraber World Trade Center vil flere hundrede myndighedspersoner samles i et nødforvaltningscenter, hvis vægge kan modstå orkaner med en vindstyrke på 300 km/t. På Manhattans gader vil 37.000 politibetjente patruljere og flere tusinde arbejdere fra vand- og elektricitetsværker stå klar til at gribe ind.
Byen har forberedt måltider til 50.000 mennesker. Skoler med brændeovne er rede til at huse frysende newyorkere. Erhvervsbanker på Wall Street har oprettet deres egne nødcentre, "så vi kan fodre kontantmaskinerne med penge og holde dørene åbne for kunder, der frygter at have mistet deres formuer," som en talsmand for Merril Lynch & Co. siger til Wall Street Journal.

Skåler med russerne
I Washington og andre amerikanske storbyer er forberedelserne ligeså omfattende. Forbundsstaten planlægger sin egen overvågning af århundredeskiftet. Et medlem af nationalbankens bestyrelse vil fra en sal udstyret med 100 edb-stationer holde øje med USA's og hele klodens pengekredsløb.
Den amerikanske energiminister vil være på kontoret hele nytårsaftens dag og nat. Han skal overvåge atomkraftværker, våbenlaboratorier og USA's atomslagstyrke.
På Peterson flyvebase i Colorado vil amerikanske og russiske officerer koordinere deres beslutninger for i tilfælde af falske alarmer. Hvis computersystemer bryder sammen, kunne et tidligt varslingssystem f.eks. bebude, at en side har affyret atommissiler og afføde gengæld fra den anden side, selv om alarmen skyldes en fejllæsning i edb-anlæg.
Databasers gale datotælling - 1900 i stedet for 2000 - skulle nødig ende med gensidig udslettelse, så russiske officerer skal drikke champagne på en amerikansk base for at hindre uprovokeret atomkrig.

Hvor er Clinton?
Det Hvide Hus har ikke oplyst, hvor præsident Bill Clinton og hans hustru vil opholde sig ved midnatstid. I timerne forinden deltager de sammen med 800 gæster i en gallamiddag i Washington.
De amerikanske myndigheder har i årevis set frem til nytåret 2000 med bæven. Det skyldes, at USA er det mest edb-afhængige samfund i verden og følgelig det mest sårbare, såfrem computere, der styrer livsvigtige funktioner, skulle bryde sammen i timerne og dagene efter årsskiftet.
Forbundsregeringens budgetkontor anslog fornylig, at når det hele er overstået, vil blot forbundsstaten have brugt otte mia. dollar på at rette koder i edb-systemer.

Vil bestå prøven
Dertil kommer udgifter spenderet af delstater og kommuner, offentlige virksomheder og private koncerner. Som eksempel kan nævnes, at én af de største pengeinstitutter, Citigroup, har investeret 950 mio. dollar i at rette datofejlen.
Den samlede udgift for hele USA kendes ikke, men størrelsen er betydelig. Officielt udtrykker myndighederne ikke den store ængstelse.
"Vi er stadig overbevist om, at alle det amerikanske samfunds basale funktioner vil bestå prøven," siger John Koskinen, præsident Bill Clintons Y2K-rådgiver.
Denne opfattelse deles stort set af De Forenede Nationers Y2K-center i New York. I en nyligt udgivet rapport hedder det, at de fleste institutioner og virksomheder kun vil blive overfladisk ramt af datofejlen.
"Den enorme indsats for at rette datofejlen, den begrænsede anvendelse af digital kontrol med infrastrukturen og samfundets fleksibilitet betyder, at den kombinerede negative virkning af de mange Y2K-problemer, som vil opstå, bliver ret ringe," påpeger FN-rapporten.

Fortsat edb-problemer
Trods de gigantiske bestræbelser på at rette software-koder i kapløb med timeglasset hævder Y2K-firmaer imidlertid, at det har været umuligt at rette koder i alle edb-systemer. Det skyldes dels manglende interesse i mindre virksomheder og dels omstændigheden, at edb-teknikere uvægerligt overser problemer eller indtaster de gale koder.
"Selv vores bedste kunder finder stadig 40-50 fejl i en million koder. Halvdelen af disse fejl kan fremkalde datavolapyk eller få databaser til at brase sammen. Man må derfor formode, at flere tusinde alvorlige fejl er indbygget i bankers og virksomheders edb-systemer," siger Richard Evans fra Meta Group, der rådgiver firmaer om Y2K-problemet, til The New York Times.
Problemer af forskellig art vil derfor opstå i kølvandet på årsskiftet. Ukendt er blot omfanget og fænomenets karakter.

Følger nytåret i Asien
Ingen ønsker at løbe en risiko. Brandeis University i Boston har beordret alle lærere og elever til at slukke for computere og blive væk fra 26. december til 3. januar. Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) vil slukke for sine 20.000 computere og udbydere den 30. december.
"Hvis man ikke har brug for sin edb-maskine over nytår er det bedst at slukke den," siger M.I.T.'s Y2K-ekspert Gerald Isaacson til Boston Globe.
M.I.T. frygter ikke blot datofejlen. Man er overbevist om, at hackere i USA og andre lande vil forsøge at sprede virusprogrammer i forbindelse med årsskiftet og lade Y2K-problemet tage ansvaret. Forbundspolitiet FBI skal allerede have oplysninger, der bekræfter denne formodning.
Rundt omkring i de mange kommandocentre i USA bliver én af de vigtigste opgaver at følge, hvordan andre udviklede lande øst for USA håndterer århundredeskiftet.
"Hvis kontantmaskiner strejker i Hong Kong og det bliver vist på amerikanske tv, kan der gå panik i amerikanerne. Alle styrter til banken på nytårsaftens dag," siger en talsmand for Y2K-rådet i Det Hvide Hus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu