Læsetid: 3 min.

DR brød fængselsregler

2. december 1999

DR-program filmede to udvisningsdømte palæstinensere i fængslet trods afslag
fra Kriminal-forsorgen

Et tv-hold, der for Danmarks Radio producerede udsendelsen Udvist om tre udvisningsdømte palæstinensere, optog interview med to af de medvirkende i arresthusene i Assens og Slagelse i strid med reglerne i Direktoratet for Kriminalforsorgen.
Det oplyser en af udsendelsens to tilrettelæggere, Michael Klint, til Information.
"Vi synes ikke, Kriminalforsorgen skal bestemme, om de udvisningsdømte kan udtale sig på tv. Da vi efter lang sagsbehandling havde fået afslag, tog vi sagen i egen hånd," siger Michael Klint.
Han mener, at Direktoratet for Kriminalforsorgen udøver censur ved at forsøge at forhindre tv-hold i at interviewe indsatte i danske fængsler:
"I dette tilfælde er der tale om en politisk censur, fordi udvisningerne er en politisk varm sag," siger Michael Klint.
I udsendelsen interviewes Daoud Zaabalawi (interviewet i Information 12. november i serien om Livet i Mosen) og to andre unge palæstinensere fra Vollsmose.
Daoud Zaabalawi og en af de andre sidder i fængsel, mens den tredje er på fri fod og skjuler sig for politiet.

Lettere for aviser
Information kunne i sin tid interviewe Daoud Zaabalawi, fordi den trykte presse har lettere adgang til at interviewe indsatte i fængslerne end tv.
I et cirkulære til fængslerne fra Direktoratet for Kriminalforsorgen fra 10. september 1998 præsciseres reglerne.
Her hedder det, "at der som udgangspunkt gives afslag på tv-optagelser", hvis "det alene er den pågældende status som indsat, frem for generelle oplysninger om fængselsforhold eller kriminalpolitik, der begrunder ønsket om tv-interview".
Arrestforvarer René Dekker, Arresthuset i Assens, oplyste onsdag, at han var blevet opmærksom på, at der var foregået tv-optagelser i strid med reglerne.
Han var i gang med at indberette sagen til Kriminalforsorgen og ønskede ikke at give yderligere oplysninger. Souschef og overvagtmester i Arresthuset i Slagelse, Ib Århof, havde, da Information talte med ham onsdag, ikke konstateret, at der var foregået tv-optagelser.
I Direktoratet for Kriminalforsorgen bekræfter souschef i 2. kontor Ina Eliasen, at der foreligger en overtrædelse af reglerne:
"Det kom bag på os, når vi nu adskillige gange har givet afslag. Nu er politiets jurister og vi i gang med at overveje, hvad vi kan gøre," siger hun.

Lille kamera
Michael Klint oplyser, at optagelserne er foretaget med et lille kamera, som i strid med reglerne er medbragt ved de besøg i arresthusene i Assens og Slagelse, som de to tv-journalister fik tilladelse til.
Michael Klint forventer ikke, at han og hans medtilrettelægger får vanskeligheder med politiet, fordi de har interviewet en eftersøgt udvisningsdømt.
"Vi ved lykkeligvis ikke, hvor han er. Billederne fra hans skjulested er lavet af hans familie med et lille videokamera, som vi lånte dem," siger Michael Klint.
DR 2's Mediemagasinet beskæftigede sig - uden at nævne sagen om udsendelsen Udvist - onsdag aften med adgangen til at foretage tv-optagelser i fængsler og arresthuse.
Vicedirektør Annette Esdorf forklarede i Mediemagasinet, at forbudet skyldes, at "tv-mediet har sådan en helt særlig gennemslagskraft" og at ofrene for forbrydelser bliver "mere krænket", hvis gerningsmændene udtaler sig på tv end i trykte medier.
Reglerne om at forbyde tv-optagelser i tv ventes snarest forankret i den kommende straffuldbyrdelseslov, som inden længe fremlægges om lovforslag i Folketinget.
I det lovudkast, som Straffelovrådet står bag, foreslås, at retten til at fotografere indsatte i medierne kan begrænses for at "modvirke en åbenbar krænkelse af retsfølelsen".
"Der må komme en sag, før der sker noget på det her område," siger Michael Klint, der fra sin 10-årige karriere som tilrettelægger af tv-dokumentarprogrammer har flere eksempler på efter hans mening urimelige afslag på tv-optagelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her