Læsetid: 3 min.

EU vinker farvel til jerntæppet

11. december 1999

EU-topmøde åbner nu forhandlinger om EU-medlemskab for alle ansøgerlande fra Østeuropa. Et farvel til jerntæppet, siger EU-kommissær. Afgørende, siger Nyrup

Udvidelse
Helsinki - "EU har nu sagt definitivt farvel til jerntæppet".
Intet mindre. Så store var ordene, da EU's regeringschefer på topmødet i Helsinki gav grønt lys for forhandlinger om EU-medlemskab med Bulgarien, Rumænien, Litauen, Letland, Slovakiet og Malta allerede fra februar næste år. Dermed gjorde EU-landene op med den opdeling af ansøgerlandene i et A-hold og et B-hold, hvor Polen, Estland, Tjekkiet, Ungarn og Slovenien deltog i realitetsforhandlinger om medlemskab af EU.
Det var EU's kommissær for udvidelsesforhandlingerne, Günter Verheugen, der lagde navn til den historiske udtalelse på topmødet fredag. Også statsminister Poul Nyrup Rasmussen glædede sig over resultatet.
"Det er en afgørende beslutning, vi her har truffet. Nu er alle ansøgerlande på linje, nu er alle i samme klub. Nu begynder realitets forhandlingerne i løbet af år 2000. Det er et gennembrud for det, vi satte i gang i København i juni 1993. Jeg glæder mig ikke mindst over, at alle de tre baltiske lande er i samme klub. Estland, Letland og Litauen er ikke længere delt. Det er godt for Norden, det er godt for EU, det er godt for trygheden," sagde Poul Nyrup Rasmussen på et pressemøde fredag.

Vejen åben for de seks
EU-kommissær Verheugen understregede, at vejen nu står åben for de seks lande, og at det kun er op til dem, hvornår de faktisk kan blive optaget.
"EU stiller ikke yderligere krav for at starte forhandlingerne. Alle 12 lande vil blive bedømt på deres egne fremskridt. De nye lande kan overhale de, der allerede er i gang med forhandlinger," sagde Günter Verheugen.
Hvor EU-Kommissionen ind til nu har forhandlet med ansøgerlandene i B-gruppen som en blok, vil forhandlingerne fremover blive skræddersyet til hvert enkelt medlemsland.
"Ellers kan vi tabe nogle lande på gulvet. Der er vigtigt, at vi sender et signal nu, der giver håb, og styrker landenes vilje til at forsætte processen mod optagelse. Fred er ikke længere garanteret i Europa. En EU-optagelse er den bedste måde at sikre fred og sikkerhed," sagde Günter Verheugen.

Nyrup: Der er håb
Netop hensynet til fred og stabilitet gik også igen i Poul Nyrup Rasmussens begrundelse for at inddrage alle ansøgerlande i optagelsesforhandlingerne.
"Det er godt for hele diskussionen af flygtningestrømme, bevægelser, massebevægelser over grænserne, det er også et bidrag til, at folk kan vokse op i de lande, de er født i. Der er håb om, at vi kan bidrage til økonomien, så man kan skabe sig en fornuftig fremtid uden at søge en fornuftig fremtid i et andet land," sagde Poul Nyrup Rasmussen.
Günter Verheugen understregede, at der nu venter en meget stor og teknisk kompliceret opgave forude for landene, der vil sætte parlamenter og statsadministrationer på overarbejde i flere år fremover.
Det vil blive tilfældet, fordi ansøgerlandene fra Østeuropa skal leve op til det EU-lovkompleks. Det indeholder i alt 20.000 EU-direktiver, forordninger, beslutninger og forskrifter, der alle skal indføres i national lovgivning.

Miljø-advarsel
Trods årelange forhandlinger er de seks første ansøgerlande kun færdig med en tredjedele af kapitlerne.
EU's miljøkommissær Margot Wallström advarede i går mod at nedprioritere miljøet i processen:
"Vi kan ikke blot sætte miljøet ud på sidelinjen, og sige, at det ikke er vigtigt, og i stedet koncentrere os om de ting, der er mere vigtige for økonomien," sagde Wallström.
I de indledende forhandlinger med første seks lande, har de netop fremført ønsker om lange overgangsperioder på EU's miljølovgivning, efter at de er optaget. Walstöm vurderer, at de vil koste de 12 ansøgerlande 1.000 milliarder kroner at opgradere deres miljø til EU-niveau.
Der er ikke fastsat nogen datoer for, hvornår de første ny lande kan optages. Men Poul Nyrup Rasmussen gjorde fredag klart, at det vil kunne ske fra og med 2003.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her