Læsetid: 4 min.

Farum er hemmeligstemplet

23. december 1999

Farum kommune afviser aktindsigt i sager om udlicitering. Ombudsmanden vurderer nu, om den mørklagte kommune handler imod lovens intentioner

Ingen adgang
På en hylde i Alf Blumes lejlighed i Farum Midtpunkt ligger en stabel på mere end 100 stykker papir.
Siden han i december 1998 anmodede om aktindsigt i en aftale mellem Farum Kommune og ISS Juniorservice, er bunken af afslag, klager, henvisninger og uddybende korrespondance med kommunen, Tilsynsrådet og Folketingets ombudsmand vokset støt. Foreløbigt uden resultat.
Som aktiv beboer og forældrebestyrelsesmedlem i fritids- og ungdomsklubben Regnbuen, der i marts 1999 blev udliciteret til ISS Juniorservice, ønsker han at få udleveret en kopi af samarbejdsaftalen mellem kommunen og den private virksomhed.
Farum Kommune har afslået anmodningen under henvisning til konkurrencemæssige hensyn, og Alf Blume har derfor bedt Tilsynsrådet om at se på sagen.
Også Dagbladet Arbejderen har forgæves ønsket at se udliciteringsaftalen om ISS-daginstitutionerne i Farum. Sagen er nu havnet hos Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, som blandt andet på baggrund af den vil vurdere, om der er behov for at kaste et kritisk blik på en bekendtgørelse, der generelt undtager udliciterede opgaver fra offentlighedsloven.
"Det er klart, at undtagelsen rent logisk betyder, at der er færre sager, der er undergivet det almindelige offentlighedsprincip," siger Hans Gammeltoft-Hansen.
Han ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men bekræfter at han i løbet af de kommende måneder vil se på såvel denne som flere andre sager, der omhandler begrænsning af offentligheden i forbindelse med udlicitering.

Vogter kontrakterne
"Vi kender ikke grundlaget for institutionen og ved slet ikke, hvad der er aftalt mellem kommunen og ISS Juniorservice," siger Alf Blume.
Af de første udkast til samarbejdsaftalen om de udliciterede daginstitutioner, fremgik det blandt andet, at ISS Juniorservice ville få ret til at udvide åbningstiderne og afsætte pladser til børn i andre kommuner.
Aftalen blev ifølge Alf Blume hemmeligstemplet, da en gruppe aktive beboere og forældre begyndte at stille spørgsmål til udkastet. De ønsker derfor nu at vide, hvorvidt ISS's muligheder for at udvide aktiviteterne indgår i den endelige aftale.
Erik Geert Pedersen, juridisk konsulent i Farum Kommune bekræfter, at samarbejdsaftalerne generelt ikke er offentligt tilgængelige i forbindelse med udlicitering.
Han mener, at der er forretningsmæssige forhold, der ikke gør aftalerne egnet til offentliggørelse, men understreger, at borgerne herudover skal have adgang til de samme oplysninger som på andre områder.
"Men selve kontrakterne (samarbejdsaftaler, red.) - dem plejer vi at vogte temmelig meget over," siger han.

Indkapslet regnskab
"Institutionen ligger tæt ved indfaldsvejen til Farum og vil kunne benyttes af pendlere, der kører forbi på motorvejen på vej til og fra arbejde. Det kan i praksis betyde øget trafik, ligesom institutionens grønne områder vil blive beslaglagt i døgndrift, hvis åbningstiderne udvides," siger Alf Blume.
Han er bekymret over den lukkethed, der følger med de omfattende udliciteringer i Farum. Og han mener, at borgernes handlemuligheder begrænses, når indholdet af de aftaler, der bliver indgået, hemmeligholdes.
I Byrådet i Farum mener Helene Lund (SF), ligesom Alf Blume, det er et stort problem, at kommunen generelt afviser anmodninger om aktindsigt i sager, der er udliciteret.
Selvom kommunens budget og regnskab er offentligt tilgængeligt, betyder de mange udliciteringer af offentlige opgaver i Farum ifølge Helene Lund, at store dele i praksis er "indkapslet," så borgerne ikke har en reel indsigt.
På grund af fortrolige aftaler med virksomhederne fremgår tallene kun som rammebeløb. Helene Lund mener derfor, at det er uigennemskueligt for borgerne, hvad deres penge går til.
"Jeg mener bestemt ikke, det er i kommunens interesse, at alting er så lukket. Og det er i hvert fald ikke i borgernes," siger hun.

Lysning i sigte
Lars Søndergård, der som direktør i ISS Care har forhandlet aftalen om drift af tre daginstitutioner i Farum, ser nødigt, at de konkrete økonomiske oplysninger i kontrakterne offentliggøres. Han mener dog godt, at kommunen kunne vælge at udlevere aftalerne med en overstregning af enkelte oplysninger.
"Det er næsten en forudsætning, at der er stor åbenhed. For hvis forældrene ikke kender aftalen og har en anden forventning til daginstitutionen, kan både de og vi komme i klemme," siger han.
"Det er klart, at det gør stort indtryk på os, hvis modparten siger sådan," oplyser Erik Geert Pedersen.
Han erkender, at der som sådan ikke er noget til hinder for at udlevere kontrakter på eksempelvis daginstitutionsområdet, og vurderer, at det i højere grad er på de tekniske områder, forretningsmæssige hensyn gør sig gældende.
"I forhold til kontrakterne med ISS kunne jeg godt forestille mig, at vi kan lave et kompromis om, at de blev offentliggjort med overstregning af de rene talmæssige oplysninger," siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Peter Brixtofte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her