Læsetid: 4 min.

Farvel til verden som vi kender den

31. december 1999

Betyder computerfejl den civiliserede verdens undergang ved årtusindskiftet eller har myndighederne virkelig fået styr på Y2K, som de hævder?

I Finland køber befolkningen ekstra mange jodpiller, fordi de frygter en ny Tjernobylkatastrofe i deres nabolande nytårsaften. I Japan har regeringen opfordret befolkningen til at have førstehjælpspakker og nødrationer til tre dage, når de går ind i det nye årtusind.
I New Zealand opfordres befolkningen til at være Y2K-wise, hvilket vil sige ekstra beholdninger af tørpasta og lignende i huset. I USA forventer en tredjedel af alle amerikanere mere vold og kriminalitet nytårsaften, men overraskende nok ser størstedelen ikke År 2000-problemet som nogen større trussel.
Siden man for tre - fire år siden for alvor opdagede omfanget af den såkaldte Y2K bug, har USA som den mest computerafhængige nation på kloden brugt 1.410 milliarder kroner på at minimere følgerne af Y2K. Tallene stammer fra CNN og Gartner Group. Det offentlige USA tegner sig for over 56 milliarder kroner af den post.

Som en Storebæltsbro
Hele Y2K-problemet er opstået, fordi programmørerne i de seneste årtier blot har angivet datoer med seks cifre - fx 09/02/72 og ikke med otte: 09/02/1972. I følge Computerworld Online forventes Y2K-problemet at koste fra 2.100 og helt op til 4.200 milliarder kroner.
Selvom snakken om Y2K mest er foregået i fagkredse her hjemme, har Danmark alene brugt cirka 30 milliarder kroner på at løse problemet. Det svarer til prisen på Storebæltsbroen. Men nu kan regeringens År 2000 Sekretariat også melde klar.
"Danmark er parat til år 2000," lyder budskabet fra Poul Bernt Jensen, seniorkonsulent i Forskningsministeriet og leder af regeringens år 2000 arbejde.
Hvor galt det kan gå, erfarede 100.000 London-borgere i august måned, da myndighederne checkede el-nettet for Y2K-fejl. En enkel forebyggende ændring på 400.000 elmåler-anlæg i London fik hver fjerde måler til at gå i sort og efterlade de mange englændere uden el i dagevis.
Den slags skulle vi blive sparet for her hjemme, selvom ingen vil udstede håndfaste garantier for, at alt fungerer upåvirket. De enkelte sektorer har rapporteret sig klar til regeringens år 2000-gruppe.

Beredskab
Gruppen samles i Udenrigsministeriet i dag kl. 11.30 i et såkaldt situationscenter under ledelse af Poul Bernt Jensen. Gruppen består af folk fra Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet, Forsvaret, Trafikministeriet, Energistyrelsen, Sundhedsministeriet, Statsministeriet og Forskningsministeriet, som natten igennem vil se nyheder fra CNN, BBC og DR samt være koblet op på internettet og stå i kontakt med danske ambassader verden over for at følge med i situationen.
Den første opgave er at se New Zealand træde ind i det nye årtusind som den første nation kl. 12.00 dansk tid. Herefter vil årtusindskiftet og måske Y2K-problemet glide mod os over Asien, Rusland og Mellemøsten.
I situationscentret følger man med og danner et billede af situationen, som bringes videre til de respektive myndigheder. Det vil være for sent at løse eventuelle tilbageværende år 2000-problemer, men gruppen kan afbøde virkningerne, hvis uheldet er ude.

Truslen fra øst
Især atomkraftværkerne i det gamle Sovjet volder bekymring. De tidligere Sovjetstater har ikke haft råd til at sikre sig effektivt mod Y2K. For eksempel regnes Ukraine som decideret uparat. Mange procedurer på de gamle postsovjetiske kraftværker er dog ikke afhængige af computere.
Rusland arbejder tæt sammen med USA for at undgå en situation, hvor en datafejl kan forveksles med et atomangreb. Til gengæld frygter flere iagttagere, at elnettet i store dele af Østeuropa bryder sammen, fordi den gamle østbloks elforsyning er hægtet sammen. Hvis først strømmen går i ét land, spreder effekten sig formodentlig som væltende dominobrikker over Centraleuropa.

Nødplaner
Det dansk situationscenter står i kontakt med beredskabsstyrelsen og hele forsyningssektoren, der har udarbejdet nødplaner for alle typer forsyninger. El- og vandværker har ekstra personale på arbejde natten over.
De kan dog også fungere manuelt og de fleste af de store vandværker har nødgeneratorer til at drive pumperne.
Poul Bernt Jensen fra År 2000-Sekretariatet ser frem til en stille nytårsaften foran tv og computer med danskvand i stedet for champagne. Allerede kl. 17.00 i dag vil hans lille gruppe lægge en situationsrapport ud på Forskningsministeriets hjemmeside, så vi alle kan gå til nytårsfest i relativ ro. Situationscentret opdaterer hjemmesiden løbende indtil kl. 2.00 og er også i kontakt med DR, så eventuelt kritisk information hurtigt kan komme ud.
Men Poul Bernt Jensen regner med at ligge i sin seng, når årtusindskiftet bevæger sig over Atlanten for at ramme Times Square i New York kl. 6.00 lørdag morgen dansk tid. Så vil han igen være ved computeren og fjernsynet, ligesom hans Y2K-kollegaer i Californien på det tidspunkt har været på stikkerne i trekvart døgn.
Staten huser Silicon Valley - verdens centrum for computerteknologi og er det måske mest computersofistikerede område på hele kloden. Californien har lavet et 'følg solen'-program, hvor man analyserer nytårets gang kloden over for at være så velforberedt som muligt.
Men hvorfor skal vi have disse situationscentre, når alle officielle kilder hævder, at vi er så velforberedte?
"Vi sidder i situationscentret, fordi det er nødvendigt med opdateret viden for nogle mennesker. Og hvis ikke vi sad der, så ville der være megen diskussion om, hvorfor der slet ikke var nogen som fulgte med," siger Poul Bernt Jensen.
Men selvom han hævder, at Danmark er det mest overvågede samfund nogen sinde ved overgangen til år 2000, så understreger Poul Bernt Jensen dog, at vi formodentlig ikke slipper for irriterende småfejl, når erhvervslivet vågner op 3. januar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu