Læsetid: 4 min.

Film

2. december 1999

*Jack Nicholson fandt i 1990 en ny komediestil, da han skulle spille kvindebedårer i Heksene fra Eastwick - i et hårfint skæringspunkt mellem skamløs machocharme og selvironisk parodi. Frem for alt morer han sig som den erfarne forfører, der pådrager sig tre meget forskellige kvinders vrede. Og i betragtning af, at trioen består af Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon og Cher forstår man kun alt for godt Nicholsons fornøjelse. Filmen er selv et ganske skægt divertissement efter en roman af John Updike og med instruktion af autralieren George Miller - ham med Mad Max-filmene. Han føler sig dog mere hjemme down under, hvad han satte en ekstra streg under med de sjove film om grisen Babe.
The Witches of Eastwick/Heksene i Eastwick. TvDanmark, fredag kl. 20.00-22.05

*Dan Aykroyd er patienten, der ved et fikst lille kup har overtaget psykiaterens stol og nu har stor succes som shrink. En flok kunder skal på en terapeutisk udflugt og fordeles i busserne, og Aykroyd er ikke i tvivl, når han råber: Præmatur ejakulation i bus 2, Impotens i bus 5, og Skizofrene i bus 1 og bus 9. - Den hyggelige, men uærbødige Aykroyd er overhovedet i sit es i Michael Ritchies satiriske farce fra '87, som gør grundigt grin med den indbringende californiske hjernevrider-profession og selvfølgelig mere end antyder, at de raske i hvidkitlerne er mere syge end deres patienter. Aykroyd undertrykker ikke sine sunde impulser og er derfor langt mindre hjemfalden til behandling end de frustrerede psykiatere. Charles Grodin er en af disse ulyksalige, som hjemsøges af ægetskabsproblemer og nervesammenbrud. Derimod optræder ingen ringere end Walter Matthau som skør kugle i slægt med Aykroyd, desværre i en lidt påklistret rolle som forhutlet prædikant. - Michael Ritchie, der ind imellem har inspirerede påfund, har instrueret de lidt rodede, men veloplagte løjer.
The Couch Trip/En skrue løs i Beverly Hills. TV3, fredag kl. 20.00-21.50

*Monty Python-fans går en herlig lørdag aften i møde, for DR2 har sat hele fem timer af til gruppen og disker op med to spillefilm, Terry Jones' Life of Brian og Terry Giilliams Stakkels Dennis. Strengt taget er kun den første en ægte Python-film, idet den sidste kun har Michael Palin med fra gruppen, til gengæld i hovedrollen. Men Life of Brian fra 1979 er måske den bedste Python-film, en ubændigt smagløs og vits-bestrøet version af bibelshistorien: den nyfødte Brian bliver forvekslet med Jesus og går et mildt sagt omtumlet profetliv i møde. Det ender med, at han samler en klæbende skare religiøse disciple. Når han råber: Skrub ad helvede til! er deres svar: Sig os, Herre, hvordan skal vi skrubbe ad helvede til? - Korsfæstelse undgår Brian heller ikke, men hvorfor ikke se på de lyse sider? Da er det, at Eric Idle synger Bright Side of Life, et af filmhistoriens urkomiske korsange.
Life of Brian. DR2, lørdag kl. 20.05-21.35
Jabberwocky/Stakkels Dennis. DR2, lørdag kl. 23.20-00.55

*Don Siegel var en Hollywood-instruktør med et godt tag på de mere hårdtslående genrer, deriblandt westerns. Og hans Flaming Star fra 1960 regnes almindeligvis for den bedste af de ikke mindre end 31 film, Elvis Presley nåede at indspille i perioden 1956-70. Presley er en halvblods-indianer, der får voldsomme problemer, da hans stamme, Kiowa-indianerne, angriber de hvide nybyggere. - Siegel havde store tanker om Presleys skuespillerevner, og Presley gik i starten ambitioner om at blive en ny James Dean, men forfaldt hurtigt til kun at indspille mekaniske musicals. - Delmer Daves' 3.10 til Yuma fra '57 er en anden næsten-klassisk western, med Van Heflin som den pæne familiefar, der for hårdt tiltrængte 200 dollars påtager sig at ledsage en berygtet forbryder (Glenn Ford) til fængslet. Det kommer til et - ikke mindst psykologisk - opgør mellem den amoralske, men charmerende fredløse Ford og den retsindige Heflin. Instruktør Daves var en af western-genrens bedste fortællere i 50'erne, og her har han en historie af den senere så berømte Elmore Leonard som basis. Senere slog Daves sig på sødladne ungdomsfilm.
Flaming Star/ Flammende stjerne. TV 2, lørdag kl. 01.25-03.00
3:10 to Yuma/3.10 til Yuma. TV 2, mandag 01.40-03.10

*Mike Leigh er en af 90'ernes allerbedste instruktører, og hans Hemmeligheder og løgne fortjener til fulde de Guldpalmer, filmen fik ved Cannes-festivalen i 1996. Her parres en ætsende, sort humoristisk sans for alt det vinde og skæve ved menneskene med en modnet, lagret livsindsigt. At være varm uden at gå med jubeloptimistiske skyklapper eller blive sentimental er ikke enhver givet, men englænderen Leigh formår det i denne familie-saga, der forener det eksistentielle følelsespres fra Naked med den sociale sædesatire fra Life Is Sweet. - Hovedpersonen er den unge sorte øjenlæge Hortense, der efter sin adoptivmors død går på jagt efter sin biologiske mor og finder hende i en typisk Mike Leigh-familie fra den lavere middelklasse eller højere arbejderklasse. Brenda Blethyn er forrygende god (og fik da også Cannes' skuespillerpris for næsen af Breaking the Waves' Emily Watson) som den fordrukne, desperate enlige mor til en aggressiv hjemmeboende 21-årig datter. Adskillige handlingstråde fører frem til filmens clou, et barbecue-selskab, hvor mange års hemmeligheder og løgne afsløres og en emotionel renselse bliver mulig. En af Leighs mest positivt opfattede mandlige personer nogensinde, en bryllups- og portrætfotograf fremragende spillet af den digre Timothy Spall, er manden bag forsoningen.
Secrets and Lies/Hemmeligheder og løgne. DR2, søndag kl. 20.45-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her