Læsetid: 4 min.

Fogh følger i Uffes fodspor

1. december 1999

Venstre har allieret sig med vælgerne mod traditionen på Christiansborg

Økonomiminister Marianne Jelved nærmest ryster på hovedet over Venstres måde at forhandle finanslov på.
CD's Peter Duetoft bliver meget, meget træt, når han hører Anders Fogh Rasmussens udlægning af Venstres indflydelse på finansloven.
Og finansminister Mogens Lykketoft mener, Venstres formand med sit løfte om at sætte en stopper for enhver stigning i skatter og afgifter, har opstillet et "succeskriterium, man ikke kan leve op til, hvis man vil lave politik".
Anders Fogh Rasmussen mener, at hans og Venstres konsekvente afvisning af stigninger på afgifter og skatter har været helt nødvendig. Venstres formand holder fast i det løfte, han under stor bevågenhed fremsatte over for parti, medlemmer og ikke mindst vælgere på Venstres landsmøde i september.
Forhandlingerne om finansloven viser, at Venstre med sit løfte mere appellerer til vælgerne end til politikerne på Christiansborg.
"Det er meget, meget sjældent, at vi ser et parti, der meget kategorisk nægter at forhandle en ganske bestemt del af finansloven. Det er sjældent, at vi møder den slags initiativer," sagde Marianne Jelved, da hun præsenterede finansloven sammen med Mogens Lykketoft.
Finansministeren betegnede tirsdag Venstres strategi som "en lille smule ubehagelig og hasarderet".
"Jeg forstår ikke, at vi skulle male os op i en krog ved at stå ved de løfter, vi giver til vælgerne. Det er det samme som at opfordre os til total princip- og holdningsløshed," siger Anders Fogh Rasmussen.
Venstres formand vil hellere smides ud af politiske forhandlinger end at droppe sit løfte: "Hvis prisen for at holde fast på et løfte er, at nogle vil smide en ud af en forhandling, så må man betale den pris," siger Anders Fogh Rasmussen.

CD åbnede døren
Selv om Anders Fogh Rasmussen ikke har fået den store indflydelse på flertallet af de elleve forlig om finansloven, så vidner de tre toppolitikeres udtalelser om, at hans kontroversielle løfte har præget forhandlingerne som ikke ret meget andet.
Venstre-formanden mener selv, hans strategi har været en succes.
"Vi har bevist over for baglandet, at det kan betale sig at stå fast," siger Anders Fogh Rasmussen og henviser særligt til det forlig om politiet, der tre gange var ved at falde på gulvet.
"Vi er glade for forliget om politiet, det er fuldt finansieret og det indeholder ikke nye afgifter, som vi ikke kan støtte," siger Anders Fogh Rasmussen.
Lige præcis her sætter Peter Duetofts træthed ind.
"Anders Fogh Rasmussen mener, der blev et politiforlig, fordi han og Venstre stod fast på deres afvisning af nye afgifter. Sandheden er, at Venstre af ideologiske grunde var ved at rode sig væk fra et forlig om politiet. Jeg synes, Anders Fogh Rasmussen smykker sig med lånte fjer. Ideologi, det er noget bras," siger han til Information.

Alliance med vælgerne
På Christiansborg er det et gammelt visdomsord, at vejen til magten i statsministeriet er brolagt med forlig. Forklaringen er, at en valgsejr alene normalt ikke kan sende en udfordrer som Anders Fogh Rasmussen ind i statsministeriet.
"Anders Fogh Rasmussen kan ikke være operativ i det parlamentariske arbejde, når han står så fast på sit løfte," siger Socialdemokratiets finanspolitiske ordfører, Jan Petersen.
Venstres formand udfordrer det gamle visdomsord med sit markante løfte til vælgerne om at afvise stigninger på skatter og afgifter. En del af hans mulige vej til statsministeriet skal ikke brolægges med forlig, men med troværdighed over for vælgerne.
Jan Petersen er helt på det rene med, hvorfor Anders Fogh Rasmussen fremsætter sit løfte: "Anders Fogh Rasmussen er i dialog med vælgerne, men han kan ikke levere resultater her på Christiansborg. Eller også kan han kun levere dem, hvis andre skaffer økonomien til det," siger Jan Petersen.
Det er lige præcis her, Anders Fogh Rasmussens satsning bliver afprøvet.
En konservativ kilde peger over for Information på, at Anders Fogh Rasmussen på forhånd må have afskrevet sig muligheden for at indgå de store forlig på Christiansborg fra nu af og ind til Poul Nyrup Rasmussen udskriver valg.

Fogh eller Nyrup
Ved at stå fast kan Anders Fogh Rasmussen placere sig over for Poul Nyrup Rasmussen, der efter valget i 1998 svigtede sit valgløfte om at garantere efterlønnen.
Det er derfor ikke så overraskende, at Anders Fogh Rasmussen gang på gang appellerer vælgerne om at huske hans løfte og dermed vurdere, om han holder fast på det.
Samtidig drejer løftet sig om et af de få områder i politik, hvor Venstre og Socialdemokratiet for alvor adskiller sig fra hinanden, skattepolitikken.
På indholdssiden kan Anders Fogh Rasmussen i en kommende valgkamp udkæmpe anden del af den krig, Venstre under Uffe Ellemann-Jensen tabte ved valget i 1998. Også her stod skatter og afgifter i centrum, dengang i form af Venstres krav om at nedsætte lejeværdien på boliger.
Også på en anden måde minder Anders Fogh Rasmussens politik nu om Uffe Ellemann Jensens. Op til valget i 1998 førte Venstre under Uffe Ellemann Jensen en såkaldt "visnepolitik", hvor Venstre i en to-årig periode afviste at indgå forlig med regeringen.
Anders Fogh Rasmussens strategi under forhandlingerne om finansloven kan være begyndelsen på en politik, der i mangt og meget vil minde om Uffe Ellemann-Jensens.
"Spørgsmålet er, om folk i længden vil synes, det er sympatisk. Hvor længe kan man køre det løb i praksis", spørger Jan Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her