Læsetid: 4 min.

Folketinget er for støvet

10. december 1999

Mange unge politikere er for ivrige og utålmodige til det politiske system. De vil have reel og hurtig indflydelse, og søger derfor i stigende grad over i de private pr-bureauer

Overbevisning A/S
Den unge generation af politikere er for utålmodige til at sidde på bagerste række i Folketinget. Tidligere og nuværende politisk aktive danner i stigende grad rekruteringsgrundlag for public relations-branchen, der har brug for folk med indsigt i det politiske spil bag scenen.
De unge politikere har indset, at de ofte kan opnå mere politisk indflydelse som konsulenter i pr-branchen, end de kan som politisk aktive.

Hurtig indflydelse
De unge, der har brugt de ungdomspolitiske partier som legeplads for lobbyisme og magtkampe, er attraktive for pr-bureauerne. De unges partipolitiske viden er nemlig nødvendig, hvis man skal rådgive private kunder i at navigere i det politiske spil.
"Ungdomspolitikere er i høj kurs i pr-branchen, fordi vi har kontakterne. Vi er vant til at snakke med journalister, og vi kan samtidig tænke som en politiker. Det er en rigtig god cocktail, når man arbejder med public relations. Jeg ved, hvordan politikerne tænker, hvad politikerne er bange for og hvad de godt kan lide," siger et tidligere socialdemokratisk medlem af Folketinget, der i dag arbejder som konsulent pr-branchen, til Information.
"Generationen af politisk aktive, der i dag er i midten af 30'erne, gider ikke sidde i Folketinget. For mit eget vedkommende handler det om, at det går hurtigere. Man kan få prøvet sine evner af, og man kan få politisk indflydelse - og så får man endda penge for det. Der er et stort netværk af personer, der i dag arbejder uden for det politiske system, men som har fangarme godt og solidt plantet inde i systemet. Jeg har fået større politisk indflydelse i dag ved at stå udenfor, end jeg havde, da jeg sad i Folketinget."

Politiske erfaringer
Tidligere medlem af Europaparlamentet Kirsten Jensen (S) arbejder i dag i pr-bureauet Waterfront. Hun mener, at hendes erfaringer fra det politiske liv i Bruxelles kan bruges med fordel for bureauets kunder:
"Jeg har som politiker siddet på den anden side af bordet, som modtager af mange menneskers budskaber. Jeg har gjort nogle erfaringer med, hvordan tingene virker bedst. Og den slags hverdagserfaringer bruger jeg nu i mit arbejde. Mennesker, der har været meget aktive, ved ofte, hvordan man kontakter andre mennesker, og hvordan man bruger sit netværk offensivt," siger Kirsten Jensen.
Formanden for Folketingets miljøudvalg, SF'eren Jørn Jespersen, har også kontakt til pr-branchen. Han sidder i bestyrelsen for moderselskabet til pr- bureauet Advice A/S.
"Jeg bruger kun min tilknytning til Advice til at diskutere, hvor IT-verdenen går hen, og hvilke forretningsmuligheder, udviklingen rummer for mit eget rådgivningsfirma. Men for mig at se, er det kun et inspirations-
forum," siger Jørn Jespersen.

Praktisk fornemmelse
Henrik Sass Larsen, der er folketingskanidat for Socialdemokratiet og direktør i pr-bureauet Gunbak & Co, mener, at der er mange gode grund til, at så mange ungdomspolitikere i dag bliver ansat i pr-branchen:
"Ungdomspolitikerne er attraktive for pr-bureauerne, fordi de har praktisk fornemmelse for arbejdsgangene og tænkemåderne internt i partierne. Det er vigtigt at vide, hvordan beslutningerne konkret træffes og hvem, der har det afgørende ord i forskellige sager," siger Henrik Sass Larsen.
"Pr-bureauerne har brug for folk, der kender det politiske spil indefra. Når vi skal rådgive private virksomheder om, hvordan og til hvem de skal fremlægge deres sag for at trænge effektivt igennem, er folk med praktisk partierfaring derfor altafgørende," siger Henrik Sass Larsen.
Professor i Statskundskab ved Købehavns Universitet Tim Knudsen mener, at lobbyisterne har let spil, fordi de politiske beslutningsprocesser er blevet mere flimrende.
"Jeg tror vi i de kommende år vil opleve en brydning mellem på den ene side de partisoldater, der loyalt bliver i partierne, og på den anden side de unge karrierefolk, der ikke gider at gøre sig fortjent til at kravle op gennem hierarkiet. Men jeg tror samtidig, at de unge karrierepolitikere vil stå på spring til senere at hoppe ind på taburetterne, hvis de får et attraktivt tilbud," siger professor Tim Knudsen.

Tidligere artikler i serien 'Overbevisning A/S' har været bragt den 7. og 8. december. Serien fortsætter.

Fakta - PR-folk med partibog
Jens Heimburger, MF (K) og direktør for Heimburger-gruppen.
Henrik Sass Larsen, Folketingskandidat og tidl. DSU-formand (S), nu direktør i Gunbak & Co.
Søren Pind, borgmester (V) og tidl. konsulent for Waterfront
efter at han blev indvalgt i Københavns Borgerrepræsentation.
Kirsten Jensen, tidligere MEP (S), nu projektleder i Waterfront.
Jørn Jespersen, Formand for Folketingets Miljøudvalg (SF)
og bestyrelsesmedlem i Advice Netværk A/S.
Erik Skov Pedersen, tidl. pressechef i Det Konservative Folkeparti, nu direktør i Cobrus A/S.
Lars Poulsen, tidl. MEP (K), nu direktør for Waterfront.
Benny Damsgaard, folketingskandidat (K),
nu produktionskoordinator i Gunbak & Co.
Simon Pihl Sørensen, folketingskandidat (S)
og afdelingschef i Cobrus A/S.
Dennis Lund, tidl. ungdomskonsulent i LO (S),
nu direktør i Alt&Ego.
Flemming Voutman, tidl. uddannelsessekretær i DSU (S),
nu analysechef for Gunbak & Co.
Kim Nøhr Skibsted, tidl. folketingsmedlem (S),
nu konsulent i Grey/Mannov.
Jesper Schou Hansen, folketingskandidat (V)
og projektleder i Waterfront.
Henrik Carmel, tidl. formand for KU, folketingskandidat (K)
og projektleder i Waterfront.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her