Læsetid: 3 min.

Fortsat fejring af Ellington

4. december 1999

Endnu en række udgivelser med og til 100-års fødselaren

Nye cd'er
Duke Ellingtons 100-år lakker mod enden, om vi så skal regne med 1999 eller med fødselsåret frem til 28. april 2000. En stribe væsentlige cd-udgivelser har vi fået, med RCA Victors 24-cd-boks som den mest imposante, men langt fra den eneste, og der kommer stadig nye.
Blandt dem er en Columbia-genudgivelse af Blue Rose fra 1956 (CK 65506), hvor sangerinden Rosemary Clooney er hovedsolist i optagelser med Ellingtons orkester. Det er en ny-digitaliseret udgave, der ligesom de foregående Columbia-udgivelser bringer nye session-fotos og nyskrevne noter i tilgift til de oprindelige.
Derimod er Philip Schaap denne gang ikke krediteret for arkiv-research - havde han været impliceret, havde han nok fået tilføjet de to alternative takes (af "Hey Baby" og "Passion Flower"), som findes udgivet uofficielt. Nu er repertoiret det samme som i den tidligere cd-version fra 1990, der udvidede lp-udgaven med to optagelser.
Alligevel er det fint at have den ny version, med Clooneys sang, der i sin modne musikalitet passer så smukt til musikken.
Højdepunkter er den til lejligheden skrevne "Blue Rose" med ordløs sang, "Passion Flower" uden sang, men unægtelig med Johnny Hodges som enesolist, og "Sophisticated Lady" i et nyt, fremragende Billy Strayhorn-arrangement.
Og så venter vi på den for længst annoncerede version af A Drum Is a Woman på to cd'er, der også rummer overskydende materiale fra Such Sweet Thunder.

Nordiske hilsner
Blandt mange hyldester til Ellington er også to med de førende nordiske big bands, det finske UMO Jazz Orchestra og det danske Radio Jazz Orchestra (som i Danmark stadig hedder Radioens Big Band).
Sidstnævnte høres i optagelser fra Copenhagen JazzHouse i marts 1999 på The Governor (Storyville STCD 4237). Niels Jørgen Steen leder her orkestret i 12 kompositioner, hvoraf hans egen "The Governor" er et meget personligt portræt af mesteren. Steen har desuden arrangeret fem Ellington-stykker, og der er arrangements-bidrag fra Ray Pitts, Vincent Nilsson ("Blue Rose") og Ole Kock Hansen.
Denne plade er dog knap så attraktiv som orkestrets tidligere, A Little Bit of Duke (dacapo DCCD 9420), optaget samme sted i november 1994 med Ole Kock Hansen som leder. "The Governor" og "Blue Rose" findes allerede her, og pladen har den særlige gevinst at Jesper Thilo er tilføjet som klarinetsolist.
Det finske orkesters ellington tribute (Finlandia/
Warner 3984-27857-2) er et nydeligt visitkort, men solisterne er knap på højde med det danske orkesters, og i modsætning til de selvstændige danske arrangementer benytter man åbenbart de partiturer, som Mercer Ellington i 1980'erne overlod orkestret. Det begrænser jo interessen noget.

Barenboim og Peterson
Den mest usædvanlige Ellington-hyldest er dog Daniel Barenboims Tribute to Ellington (Teldec/Warner 3984-25252-2), hvor Barenboim afslører en for mig ny interesse.
Han arbejder sammen med Cliff Colnot, der har skrevet nydelige arrangementer af ellingtonske temaer for 10-11 musikere af god standard. Det er dog de to gæstesolister, klarinettisten Don Byron i to stykker og især sangerinden Dianne Reeves i tre, der gør pladen særligt hørværdig.
Barenboim selv har før dette frikvarter tydeligt nok gjort sit hjemmearbejde, specielt i soloen "Fast & Furious", og spille klaver kan han jo. Men jazzklaver? Her kræves der noget mere specifikt, især en rytmisk kreativitet, som er sværere at lære end noderne.
Sådan som Oscar Peterson, med de begrænsninger, der nu engang er hans, demonstrerer i sin Plays the Duke Ellington Song Book (Verve 559.785-2). Her samles på én cd to trio-lp'er med samme navn og repertoire, begge med Ray Brown (bas), den ældste fra 1952 desuden med Barney Kessel (guitar), den yngste en stereo-version fra 1959, hvor Ed Thigpen (trommer) afløser Kessel.
1952-udgaven er medrivende tidlig Peterson, den fra 1959 er mere glat og publikumsbevidst, men oplysende er det jo at have dem samlet på én cd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her