Læsetid: 4 min.

'Vi er jo ikke glade amatører..'

14. december 1999

Danske partier bruger i stigende grad de samme virkemidler som de professionelle
PR-bureauer tilbyder. Socialdemokratiets Nyhedstjeneste fører an

Overbevisning A/S
Under sidste Europa-parlamentsvalg blev Socialdemokratiet kontaktet af et privat PR-bureau, der havde et udspekuleret forslag, som partiet desværre blev nødt til at sige nej til: Socialdemokratiets unge, kvindelige EU-kandidat Helle Thorning Schmidt skulle flyves til krigszonen i Kosovo og lanceres som en ny prinsesse Diana.
Planen var, at TV 2 skulle have et kamerahold med på rejsen, og den ukendte politiker derved kunne blive verdenskendt i Danmark med en hurtig og effektiv manøvre.
Men Socialdemokratiet afslog tilbuddet om at gøre Helle Thorning Schmidt til den nye frelserengel i dansk politik.
Anvendelsen af PR-teknikker blandt danske partier er stadig så jomfruelig, at politikerne endnu ikke tør sælge sig selv som popstjerner.

Partier har ikke råd
PR-teknikker vinder dog langsomt frem i dansk politik. Hidtil har de danske partier hovedsageligt brugt reklamebureauer. Men pressechefer på Christiansborg afviser ikke, at de snart begynder at købe professionel PR-rådgivning ude i byen.
"Jeg vil lægge hovedet på blokken for, at Socialdemokratiet ikke har brugt professionelle PR-bureauer siden 1995, hvor jeg blev ansat. Men vi har ingen principiel modstand mod at bruge PR-bureauer. De skal blot kunne levere noget væsentligt andet, end det vi selv kan lave," siger lederen af Socialdemokratiets Nyhedstjeneste, Marina Hoffmann til Information.
"Pengene udgør naturligvis også en stor begrænsning. Selv om nogle private virksomheder har hyret et PR-bureau til at få ændret lukkeloven, så har Socialdemokratiet jo ikke 1,5 mio. kr., der kan kastes ind i en modkampagne for at gøre den nuværende lukkelov populær. For det første er der ikke penge til det, og for det andet tror jeg aldrig, man vil kaste så mange ressourcer ind i enkeltsager. Men det betyder ikke, at vi blot er nogle glade amatører, der bare går ud og siger, at vi tror på sagen," siger Marina Hoffmann, og understreger, at Socialdemokratiet bruger nogle af de samme virkemidler i forhold til pressen og journalister, som det britiske New Labour er blevet både berømt og berygtet for.

Medierne er vigtige
I de senere år har samtlige danske partier udvidet deres nyhedstjenester, så de både hjælper politikerne med at håndtere journalister og samtidig skriver artikler, der kan leveres færdigredigerede til nyhedsmedierne.
"Der er jo ingen, der har fornøjelse at udvikle en politik, hvis ingen hører om den. Der er helt sikkert en stigende erkendelse af mediernes betydning for dansk politik. Medierne er i dag den vigtigste kilde til størstedelen af befolkningens information. Vi er derfor fuldt bevidste om, at alle os, der beskæftiger os med politik 24 timer i døgnet, er blevet de unormale i et samfund, hvor politik fylder meget lidt i mange menneskers hverdag. Udfordringen er derfor at kommunikere fra nogle unormale særlinge til almindelige mennesker. Vores opgave handler om at finde ud af, hvordan vi kan skabe opmærksomhed blandt almindelige mennesker for partiets politik, når verden nu engang ser ud, som den gør i dag," siger Marina Hoffmann.

Partifolk er underlige
Socialdemokratiet bruger i stigende omfang såkaldte fokusgrupper, der går ud på at samle en mindre gruppe repræsentanter for en særlig målgruppe - f.eks. midaldrende, EU-skeptiske kvinder - og udspørge dem i dybden om deres holdninger og følelser til specifikke politiske emner.
Fokusgrupper er dermed en form for udvidet meningsmåling, som gør det muligt at indtænke offensive argumenter, der på forhånd kan afvæbne kritikken fra særlige målgrupper.
Partierne har erkendt, at de ikke længere kan bruge vælgerforeningerne som lytteposter i befolkningen. Partisoldaterne er i dag alt for få og generelt for mærkelige i forhold til den altovervejende del af befolkningen, der ikke er medlemmer af politiske partier og heller ikke kunne drømme om at blive det.
Partierne har derfor været tvunget til at finde på helt nye virkemidler for at komme i kontakt med de mange troløse vælgere.

Demokratisk myte
Direktøren i PR-firmaet Gunbak & Co., den tidligere DSU-formand Henrik Sass Larsen, afviser dog, at partiernes øgede anvendelse af professionelle kommunikationsbureauer sker på bekostning af medlemsdemokratiet:
"Partimedlemmerne har aldrig haft indflydelse på partiledelsernes strategier. Det er en udbredt myte, at partierne tidligere lod sig inspirere fra medlemmerne på græsrodsniveau. Strategier og kampagner er altid blevet udtænkt centralt, og efterfølgende blevet envejs-formidlet ud til medlemmerne via partiorganisationens tillidsfolk. I dag virker metoden imidlertid ikke, fordi kun de færreste vælgere er medlemmer af politiske partier - og de fleste danskere i stigende grad er troløse over for partierne. Partierne er derfor nødt til at udvikle nye virkemidler, hvis de vil imødekomme befolkningens bekymringer. PR-bureauerne kan derfor hjælpe partierne med at stikke en finger i jorden" siger Henrik Sass Larsen.

Hemmeligt
Når de politiske partier hyrer de private PR-bureauer, er det omgærdet af et nidkært hemmelighedskræmmeri.
Hverken politikere eller PR-bureauer er meget for at fortælle om de opgaver, partierne køber ude i byen.
I forbindelse med forrige Europa-Parlamentsvalg købte Socialdemokratiet dog et strategioplæg hos kommunikationsbureauet Advice A/S, hvor partiet blev opfordret til skabe negativ omtale af de borgerlige politikere.
Socialdemokratiet skulle angribe de daværende borgerlige EU-parlamentarikere for at være "dovne" og fortælle, "hvor lidt de møder, hvor få udvalg de regelmæssigt frekventerer."
Socialdemokratiets spidskandidat, Kirsten Jensen, skulle føres i frontlinjen som "den vrede unge kvinde fra byen", mens Venstres spidskandidat, Eva Kjer Hansen, skulle udstilles som "en pæn pige fra landet".
Problemet var blot, at strategioplægget blev lækket til Jyllands-Posten. Og Poul Nyrup Rasmussen var nødt til at gå ud i medierne og afvise ethvert kendskab. I dag forsøger Socialdemokratiet derfor selv at lave de kampagner og strategier, der er blevet nødvendige i moderne politik.

*Dette er den femte artikel i serien "Overbevisning A/S" . Tidligere artikler har været bragt den 7., 8., 10. og 11.-12. december. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her