Læsetid: 3 min.

Fra griffel til fjernsyn

1. december 1999

Bog- og kulturfolk kalder til samling om skriften

Konference
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen holder fast ved de faste bogpriser. Det erklærede hun tirsdag på konferencen Lille land - hvad nu? Om læsning og kulturel indentitet i Landstingssalen på Christiansborg.
"Jeg er som udgangspunkt for en bevarelse af de faste bogpriser," sagde ministeren, der dog tilføjede, at Konkurrencestyrelsens netop udkomne rapport, der plæderer for en ophævelse af disse, var noget, hun "måtte forholde sig til."
"Det er ikke en kamp, jeg vinder alene," understregede hun, hvorefter hun appellerede til pressens lederskribenter om opbakning og ilede tilbage til sin finanslov.
Bag konferencen stod en komité af skribenter, udgivere, mediefolk, organisationsfolk og forskere, der kalder sig Aktion Læsning. Og der var enighed blandt dem, der ytrede sig, om, at det danske fastprissystem var et afgørende redskab i forsvaret for et alsidigt bogudbud.

Almindeligt tidsspilde
Ellers så foredragsholderne hver fra deres vinkel de største trusler mod tilegnelsen af det skrevne ord i globaliseringen og kommercialiseringen, herunder i massekommunikationens udvikling.
"Centrering om emotionel forargelse og almindeligt tidsspilde". Således karakteriserede professor Niels Thomsen det, tv-mediet har udviklet sig til, efter det blev givet frit. Ifølge Niels Thomsen var det stort set gået fremad for det skrevne ord fra stammesamfundet til den teknologiske revolution, men denne havde til gengæld afgørende ændret balancen i vore massemedier. Hverken film, radio eller grammofonen ændrede balancen væk fra det skrevne ords forrang. Men det gjorde tv. "Og hvis man ser på mediets funktion som videregiver af information eller indsigt, så er skiftet stort set negativt," mente han, og undrede sig over, at politikerne havde overgivet tidens vigtigste kulturpolitiske instrument til markedskræfterne.

Upræcist sjusk
Gyldendals litterære direktør Johannes Riis frygtede den samme udvikling på bogmarkedet, som på tv-markedet, hvis de faste bogpriser blev ophævet. Han henviste blandt andet til strømmen af fag- og kunstbøger i flotte farver til en billig penge, som boghandlerne villigt har taget imod. Det er samproducerede værker til mange lande, hvor man blot udskifter sproget, og de er ufokuserede og upræcise, fordi de retter sig mod alle, påpegede han. Sådanne produkter samt en strøm af uplejet, sjusket, for hurtigt udgivet skønlitteratur var konsekvensen, hvis markedet fik frit spillerum, mente Gyldendals direktør, der dog understregede, at han anså branchen for levedygtig, også selvom fastprissystemet blev ophævet sammen med boghandlermonopolet.
Globaliseringen dukkede også op hos Niels Thomsen, hvor han bekymrede sig for indvandreres manglende beherskelse af dansk, og dettes konsekvenser for demokrati og enhedskultur, og den var den negative baggrund for den islandske ambassadør Helgi Ágústssons foredrag om islændingenes meget bevidste forsøg på at holde fremmedsprog ude fra modersmålet og sproget i pagt med sagatraditionen, så også nye generationer vil kunne læse og forstå deres tradition.
Mest indtryksfuldt blev udviklingen imidlertid anskueliggjort af kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, der fortalte om sin opvækst i det jyske landbosamfund og læste op af sin netop udkomne bog, Mands minde.
"Vi, der er midt i halvtredserne, kommer fra et sted, der ikke længere eksisterer," konstaterede han og påpegede, at 'mands minde' på Grundtvigs tid betød tre generationer. I dag sad han med sin erindring om den skole, hvor han skrev med griffel ligesom hans forældre og bedsteforældre før ham - og på den anden side sit computervante afkom. Hans Edvard Nørregaard-Nielsen fremhævede den forudsætningsløse uskyld, teksterne i hans barndom blev modtaget med og deres mægtige virkning for fantasien i et miljø, der var fattigt på ydre stimulanser. Sin bog havde han skrevet for dog blot at slå bro fra den ene generation til den næste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her