Læsetid: 2 min.

'Grosnij falder i denne uge'

21. december 1999

Russiske styrker går efter hurtigt at løbe den tjetjenske hovedstad over ende. Samtidig blusser kampe op i bjergene og ved Georgiens grænse

Ifølge russiske, militære kilder forbereder hæren at løbe Grosnij over ende i denne uge.
Kilderne siger til det russiske nyhedsbureau RIA, at det vil ske på et tidspunkt mellem onsdag og fredag, og at russerne vil indsætte elite- og politisoldater samt pro-russiske tjetjenere.
Journalister i Grosnij understøttede disse udsigter ved mandag at rapportere om de hidtil voldsomste kampe i byen.
Reuters' korrespondent i Grosnij var vidne til gadekampe med lette håndvåben og morterer, og indimellem kampene satte russiske kampfly og artilleri ind med massive bombardementer af byens ruiner.
Journalister i Grosnij så ligene af syv russiske soldater, mens de tjetjenske tab i byen meldtes at være mindre. Journalisterne rapporterede samtidig, at ingen af parterne synes at vinde terræn af betydning.
I løbet af weekenden bombarderede russerne Grosnij fra tre sider, og kampfly fløj gentagne missioner over byen trods tåge og regn.
Der menes stadig at være op mod 40.000 civile inde-spærret i Grosnij.
Russisk tv viste søndag billeder fra den tidligere oprørshøjborg Urus-Martan, hvor russiske soldater var i færd med at rekruttere pro-russiske tjetjenere til indsættelse i kampen om Grosnij. De blev udstyret med automatvåben, dokumenter og uniformer.

Bomber i Georgien
Krigen raser ikke kun i og omkring Grosnij.
Russerne synes at forberede en ny fase i deres militære offensiv. Fokus er på bjerg-områderne syd for Grosnij, hvor tjetjenerne har forskanset sig i svært tilgængelige områder.
Ifølge kilder i det russiske militær foregår i øjeblikket en støt omgruppering af soldater og materiel med det sigte for øje at omringe tjetjenerne i bjergene.
Fredag i sidste uge nedkastede den russiske hær flere hundrede faldskærms- soldater ved grænsen til Georgien mod syd. Det skete som led i en ny fase i den russiske offensiv, hvor de tjetjenske soldater forsøges afskærmet fra deres flugt- og forsyningsruter til Georgien.
En tjetjensk befalingsmand udtalte, at det var lykkedes hans mænd at nedkæmpe de russiske faldskærmssoldater og endvidere nedskyde to russiske kamphelikoptere, men ifølge en talsmand fra det russiske forsvarsministerium var det tjetjenerne, der var blevet slået tilbage.
Samtidig rapporterede georgiske embedsmænd om russiske bomber, der var faldet på den georgiske side af grænsen. Den georgiske præsident Edouard Sjevardnadze lovede "et svar."
Rusland har tidligere anmodet Georgien om lov til at benytte georgisk territorium, men georgierne har nægtet af frygt for at blive draget ind i krigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her