Læsetid: 2 min.

Guerilla-film i Hollywood

23. december 1999

Steve Martin og Eddie Murphy danner par i Hollywood-satiren 'Bowfinger'

Ny film
Hvis man normalt ikke er til Steve Martins gummiansigter og Eddie Murphys overgearede latter, så virker kombinationen Martin-Murphy umiddelbart alt andet end attraktiv. Steve Martin har på det sidste trådt vande med platte komedier som Sgt. Bilko, mens Murphy desperat har skiftet ham flere gange som i The Nutty Professor, og det er længe siden, de har været på toppen som Martin over for Michael Caine i Fræk, frækkere, frækkest eller Murphy i Frækkere end politiet tillader-dagene.
Deres nye komedie Bowfinger er imidlertid både original og sjov. Instruktøren bag er Frank Oz, som senest slap Kevin Kline løs i In and Out, og han formår at holde fast i historien og holde Martin og Murphys rablende vanvid tilpas nede til at andre end deres utrættelige fans vil kunne more sig.

Hovedrolle uden viden
Martin har hovedrollen som filmproducenten Bowfinger, der nærmer sig de 50 og stadig ikke er slået igennem i Hollywood. En dag læser han sci-fi-manuskriptet Chubby Rain og bestemmer sig for at satse alt på det. Han har ud over sit entusiastiske amatørhold brug for stjerne-stof, men Hollywoods største action-helt Kit Ramsay (Murphy) har ikke lyst til at være med i hans d-film.
Bowfinger er imidlertid ikke til at stoppe, og han beslutter at give Ramsay hovedrollen - uden at han ved det. Filmen følger det kaotiske independent film-projekt med jagten på den uvidende Ramsay, der konstant må se sig antastet af aliens og efterhånden får et sammenbrud, som ikke en gang hans spirituelle guru fra organisationen MindHead (Terence Stamp) kan afhjælpe.

Selvhøjtidelig filmby
Set-up'et med den ufrivillige filmindspilning fungerer fortræffeligt, og Martin får undervejs langet ud efter de fleste af Hollywoods selvhøjtidelige strukturer og indgroede fremgangsmåder, hvor der er stor forskel på, om man laver en 'movie' eller en 'film'. Murphy fungerer fint som Ramsay, der drømmer om at få en hvid action-punchline som Hasta la vista-baby og omsider får sin Got you, suckers! Han spiller desuden Ramsays kiksede bror Jiff, der må stille op på alle de utaknemlige stunts.
Heather Graham fra Austin Powers - the spy who shagged me har endnu en dum blondine-rolle, der heldigvis gør fint grin med prototypen. Resten af rollerne er også godt besat fra Christine Baranskys overspillende femme fatale til Robert Downey Jr.s selvglade producent.
Martin og Murphy bliver således solidt støttet, og den hæmningsløse meta-film ender med at være et overraskende underholdende bekendtskab. Der er stadig mange platte indslag, men Bowfinger har for højt et tempo til, at man når at græmme sig og kan fint indtages som en letfordøjelig humørspreder i juledagene.

*Bowfinger. Instruktion: Frank Oz. Manuskript: Steve Martin. Amerikansk. (Palads og Scala i København og 23 andre biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her