Læsetid: 5 min.

Hjem til jul

20. december 1999

Julens musik har en evne til at formidle julens patos på grænsen mellem det kitchede og det dybt følte

Julens musik
Julens budskaber om fred på jord, kærlighed mellem mennesker og evig lykke gør sig bedst, når de synges. Den særlige patos, der forbindes med julen, kan ikke udtales bedre end i det samspil, der er mellem de forløsende melodier og de højtsvungne tekster. Tilsammen danner de en syntese, der med ét slag kan fjerne den opsparede frustration over, at julen varer længe og koster mange penge.
Julemusikkens styrke og svaghed er, at den er konservativ. Det kræver et vist mod - og i ikke så få tilfælde hovmod - at udfordre de gamle klassiske julehits, hvad enten der er tale om tolkninger af en klassiker eller forsøg på at tilføre det lille repertoire nye titler.

Den hvide jul
Indtil Michael Jacksons Thriller var Bing Crosbys julealbum, White Christmas, verdens mest solgte album. Og netop Irving Berlins tekst om ønsket om en hvid jul er den mest tolkede julesang overhovedet.
Denne julens sang nummer ét finder man på flere af Elvis Presleys julealbums, Frank Sinatra har taget den til sig i sin crooner-tolkning og på produceren, Phil Spectors enestående julealbum A Christmas gift For You leveres "White Christmas" i en på én gang snefygende og dampende hed tolkning af Darlene Love. Blæsernes lakonisme, Darlene Loves fraserende lolita-stemme og strygernes opløsende flader smelter sammen i en treenighed og topper i Darlene Loves reciterende supplement til Berlins tekst:
The sun is shining
The grass is green
The orange and palm trees
sweat
There's never been such a day
in old L.A.
But it's december twentyfour
And I'm longing to be up north
So I can have my own white
christmas"
Tolkningen er hed og æggende, men meget langt fra den originale indspilning. Phil Spector havde øje for denne problemstilling. I hans beskrivelse af tilblivelsen af albummet stiller han netop spørgsmålet om det er muligt at tolke De Store Julesange ind i en samtids popramme. Albummet giver svaret. Hvis man formår at formidle den oprindelige og naive tilgang til materialet, kan det stå distancen.
At albummet ind imellem bliver en anelse kitschet - især da Phil Spector til sidst driver rovdrift på superlativerne til tonerne af "Silent Night" og ønsker lytteren "the Merriest of Christmases and the Happiest of New Years" - kan man kun udvise en vis forståelse for. Efter at have ligget på kanten af utåleligt patetiske gennem et helt album måtte det forlorne, der også er en del af den amerikanske kultur, vise sit grimme ansigt.

Jul året rundt
Det er meget få mennesker på denne jord, der ville ønske, at det var jul året rundt. Når ædelgranen har stået distancen og begynder at kaste sine nåle af sig hen mod nytårsaften, så er de fleste efterhånden nået en mental og fysisk mæthed. Hvad enten det skyldes svigtede forventninger eller ganske enkelt er et udtryk for, at julens glødende patos og koloristiske storslåethed allerede har fyldt rigeligt i hverdagen i den seneste måned, så er én af de mest brugte bemærkninger efter jul altid, at det er godt, at den er overstået.
Men der er enkelte mennesker, der vil det anderledes. Der er enkelte, der forbinder julen med glæde og fred og som insisterer på, at julen er en åndelig tilstand, der burde vare hele året.
I 1966 indspillede Elvis Presley Red West's "If Every Day Was Like Christmas". Det var på et tidspunkt i Elvis' karriere, hvor den uhæmmede rovdrift på hans integritet var begyndt at sætte alvorlige spor i hans liv. Teksten handler om en længsel efter en bedre verden. En verden, hvor følelsen af at høre til et sted og føle en indre fred, kan trives. Sangen er sunget med al den patos som Elvis kan mobilisere, og hvis ikke lige fænomenet, Elvis Presley, var forbundet med så mange spekulationer og indeholder en kompleksitet, der er umulig at udrede, skulle man tro, at han mente det alvorligt, når han synger:
Oh, why can't every day
be like Christmas
Why can't that feeling go on
endlessly
For if everyday could be just
like Christmas
What a wonderful world this
would be.
Julen var noget særligt for Elvis, og der er udgivet et hav af albums, hvor Elvis tolker gamle kendte sange som "Jingle Bells", "White Christmas" og "Silent Night". Men det er især hans tolkninger af gospelsalmer som "Peace In The Valley" og "It Is No Secret (What God Can Do)" samt hans svedige blues-tolkninger af "Blue Christmas" og "Santa Claus Is Back In Town", der giver røde kinder og ungdomsmod.
Kunstfærdig jul
Ligeså svedig og farvestrålende Elvis Presleys julemusik er ligeså glat og fin er Frank Sinatras julealbum fra 1957. Billedet bliver mere dugget og tårerne får et stjerneformet lysglimt. "When You Wish Upon A Star" er ikke på albummet, men stemningen er gennemgående Disney World. Korarrangementet, harpen, bjælderne og strygerne på "Silent Night" er så poleret og let som nyfalden kunstsne og giver associationer til Inspirations julereklamer. Selv om Frank Sinatras juleunivers er kunstigt og fyldt med tegnede streger, så er der nogle fantastiske forsøg på at puste liv i den syntetiske organisme. På kun to minutter staver Frank Sinatra og kor sig gennem "Jingle Bells".
"I love those J-I-N-G-L-E bells
Those hardache J-I-N-G-L-E bells
Those happy J-I-N-G-L-E-
B-E-dubble-L-S
I love those J-I-N-G-L-E bells"
Bjælderne flyver om ørerne sammen med sneen og strygerne splintrer som istapper, der rammer fortovet.

Hjem til jul
En sang, der forener alle julens ønsker og forhåbninger om paradisisk fred på jord blot én aften om året er Al Kent's "I'll Be Home For Christmas" med musik af Don Gannon. Sangen findes i mange tolkninger, hvor igen Elvis' tolkning står som den smukkeste - og har inspireret til hele spillefilm.
Den frygt og rædsel, der kan ledsage vores hverdag, og som truer med at rive alt det, vi holder af, fra hinanden, forenes i denne ene sætning. Ønsket om at nå hjem til jul, så familien kan samles om juletræet og dermed ende den lange rejse hverdagen kan forekomme at være, forenes i to korte vers, der slutter således:
I'll be home for Christmas
If only in my dreams

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her