Læsetid: 2 min.

Hjemløse ofre i politisk slagsmål

16. december 1999

Både SF og Venstre står uforstående over for Københavns Kommunes 'nej tak' til penge, der kan holde liv i sygeafdeling for hjemløse

Flere folketingspolitikere står helt uforstående over for Københavns Kommunes beslutning om at lukke sygeafdelingen på forsorgshjemmet Sundholm på Amager, inden nye tilbud til de syge hjemløse står parat.
Hvad der undrer politikerne endnu mere er, at Socialborgmester Winnie Larsen-Jensen (S) holder fast i beslutningen på trods af, at staten har tilbudt at betale for at bevare pladserne.
"Vi har af satspuljemidlerne øremærket penge til bevarelse af pladserne på Sundholm, som Københavns Kommune kan få, bare de søger dem. Det vil ikke koste dem en krone at bevare pladserne, men det vil de åbenbart ikke. Jeg kan simpelthen ikke forstå det. Det må være ren og skær stædighed fra borgmesterens side," siger socialpolitisk ordfører Tove Fergo (V).
SF's Villy Søvndal mener, at Winnie Larsen-Jensen "tager hjemløse som gidsler i en underlig krig", som han ikke forstår. "Jeg synes, det er ærgerligt, når et bystyre agerer som et treårigt barn, der stamper i gulvet og siger: 'Jeg vil ikke', uanset hvad man siger," mener Søvndal.

Ingen nye tilbud
Sundholm lukker pr første januar, og herefter skal Mændenes Hjem på Vesterbro, forsorgshjemmene i Hillerødgade på Nørrebro, på Forchhammervej på Frederiksberg samt en nyoprettet afdeling på Sundholm overtage behandlingen af de syge hjemløse.
Men både Københavns Kommune og forstanderne fra disse institutioner erkender, at de nye tilbud ikke står parat fra årsskiftet.
"Det er bedrøveligt, at man beslutter at lukke noget, inden noget nyt er etableret. Jeg vil gerne høre borgmesterens bud på, hvor den syge hjemløse skal henvende sig pr. 1. januar," siger Axel Beldring, tidligere leder af Sundholm.
Desværre var det i går ikke muligt at få en forklaring fra Winnie Larsen-Jensen, men tidligere på ugen sagde hun til Politiken, at hun står fast på sin beslutning:
"Naturligvis vil vi søge pengene (fra satspuljen, red.), men der bliver ikke tale om at drive sygeafdelingen videre på gammeldags facon. Afdelingen er reelt allerede lukket, og vi fortsætter vores plan om at lægge sygeplejen ud på forskellige institutioner," sagde hun og mener, at de hjemløse er "bedre tjent med individuelle løsninger på specialiserede afdelinger".
Villy Søvndal synes, den ny model lyder "smuk". Han vil bare gerne have et sted, der kan tage sig af de syge, indtil omlægningen kommer på plads.
Villy Søvndal og Tove Fergo har i dag kaldt Socialminister Karen Jespersen (S) i samråd om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her