Læsetid: 2 min.

HT frygter trafikkaos

14. december 1999

Hovestadens Trafikselskab beder om hurtigbusser, der kan smutter uden om trafikpropperne

De store færdselsårer i København bliver lammet til sommer, når Øresundsbroen åbner. Det forudser Georg Meksa, der er formand for HT, Hovedstadens Trafikselskab.
"I forvejen har vi større og større trafikpropper både på indfaldsvejene og omfartsvejene. Det er ikke svært at forestille sig, hvad der sker, når svenskerne kommer og vil ind på Strøget - eller hvor de nu vil hen," siger Georg Meksa. "Vi må have lavet parkeringspladser ved de store motorveje. Så kan vi sætte busser ind, der kører direkte til centrum hvert andet eller tredje minut."
"Men disse park-and-ride- løsninger kræver, at lokalpolitikerne beslutter sig nu," tilføjer Georg Meksa. F.eks. er der et to år gammelt projekt i Birkerød ved Helsingørmotorvejen. "Pengene har vi. Busserne har vi, men de lokale politikere nægter at gøre noget ved det, og ministeren vil ikke gribe ind," siger han.
Prisen for p-pladser, hurtigbusser og prioriterede busbaner er langt mindre end de fleste andre trafikinvesteringer, påpeger han.

Trafikminister støtter
"Jamen han har min støtte," siger trafikminister Sonja Mikkelsen. "Og jeg har opfordret HT og Frederiksborg Amt til at finde en løsning. I trafikaftalen, som var en del af forliget om finansloven, er der sat penge af til bedre forhold på stationerne."
- Vil du garantere, at det kommer?
"Man skal passe på med at udstede garantier, men jeg vil gøre, hvad jeg kan," svarer Sonja Mikkelsen. "Det skal jo også spille sammen med den regulering af trafikken, Københavns Kommune foretager."
Københavns trafikborgmester Søren Pind er "ikke uenig i beskrivelsen af problemerne".
Noget må der gøres ved trafikpropperne. "Men nu har vi jo besluttet i Borgerrepræsentationen at bygge en parkeringskælder til 4.000 biler ved Tårnby Station i Ørestaden. Projektet er blåstemplet og ude til høring. Jeg er enig i, at park-and-ride-løsningen skal overvejes, men nu må vi først se, hvordan det virker med den kommende metro. Det er jo ikke naturgivent, at det skal være HT, der står for det."
Søren Pind mener, at diskussion om trafikken i København er for ensporet.
"Man bør også inddrage en havnetunnel, som kan friholde den indre by for noget af trafikken - og en trimning af lyssignalerne," siger han.
"Vi kan få mellem fem og 15 procent flere biler igennem, hvis vi indfører det såkaldte TRIM-system i hele byen".
TRIM-systemet styrer lyssignalerne ved hjælp af følere i vejbanen eller kameraer og computere, der beregner trafiktrykket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her