Læsetid: 3 min.

Indvandrere: Hetz er skrue uden ende

31. december 1999

Tonen i indvandrerdebatten er nu så hård, at flere indvandrerorganisationer er
tæt på at resignere

De massive krav om stramninger af udlændigepolitikken er ved at udvikle sig til en bombe under integrationen af indvandrere i det danske samfund.
Sådan lyder den samstemmende advarsel fra en række minoritets- og indvandrerorganisationer i kølvandet på et forslag fra Venstre om at fratage indvandrere retten til sociale ydelser de første syv år, de er i Danmark.
Muharrem Aydas, der er formand for Paraplyorganisationen for de Etniske Mindretal (POEM), kalder forslaget forfærdeligt.
"Det er tilsyneladende en skrue uden ende. Vi har i forvejen verdens strammeste udlændingelov, og nu skal den strammes yderligere. Jeg ved ikke, hvornår det stopper," siger Aydas, der især er fortørnet over, at Venstres forslag er møntet på specielle grupper, idet EU-borgere, udlandsdanskere og flygtninge skal undtages for syv-års grænsen.
POEM-formanden frygter, at Venstres forslag sammen med den seneste tids ophedede indvandrerdebat vil dræbe indvandrernes lyst til at deltage i integrationen.
"Den slags forslag skaber stor utryghed blandt de etniske minoriteter om deres hverdag og fremtid. De spørger sig selv om, hvad næste skridt bliver. Mange er i tvivl om, hvor mange kræfter, de skal bruge på at tilpasse sig i det danske samfund, når de ikke er sikre på, hvilken fremtid de har," siger Moharrem Aydas.

På nulpunktet
Også i ungdomsorganisationen Etnisk Ungdom er stemningen på nulpunktet, konstaterer formanden Imran Hussain.
"Jeg synes efterhånden, at det er ved at blive lidt for voldsomt. Det, vi oplever i øjeblikket, er ikke politik, det er ren leflen for de vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti," siger Hussain.
Han har de seneste måneder registreret en klar ændring i holdningen til indvandrere.
"Tonen er blevet meget hårdere i hverdagen. Det er som om, at folk går og skuler efter en. Og så sent som i dag har jeg fået to trusselbreve."
I pigeforeningen, Dialog2, har generalsektær Sajizi Demirkiran helt mistet modet. Hun taler om en "total forandring" af danskernes indstilling til indvandrere og er blevet så træt af indvandrerdebatten, at hun ikke orker at læse avis længere.

Vi græder
"Vi er rigtig kede af det. Nogle af pigerne sidder simpelthen og græder nede i vores klub. Det er så mærkeligt, at vi ikke kan blive accepteret," siger Sajizi.
Stemningen er ikke meget bedre i Foreningen af Studerende Muslimer (FASM).
"Debatten er et stød imod integrationen. Og mange af de ting, der bliver sagt, føler jeg personligt som et angreb på mig," siger foreningens formand Hamama El Fabil.
Og ifølge Imran Hussain fra Etnisk Ungdom er det ikke kun indvandrernes integrationslyst, der bliver ramt.
"Debatten betyder også arbejdsgiverne bliver mere og mere modvillige over for at ansætte os," siger han.

Fogh lægger gift
Og det er ikke alene indvandrerorganisationerne, der er bekymrede efter det seneste Venstre-udspil. Også på den borgerlig fløj bliver der nu tændt en advarselslampe.
Kristeligt Folkepartis formand, Jann Sjursen, siger, at Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen lægger gift for udlændingedebatten.
"Fogh betræder en sti, som han ikke bør gøre som statsministerkandidat. Forslaget er useriøst, og det burde han holde sig for god til. Den slags forslag er med til at lægge gift for, at vi kan få en ordentlig diskussion om de problemer, der er i udlændigelovgivningen," siger Sjursen, som er stærkt bekymret for debattonen: "Flygtninge og indvandrere er nærmest sat på en omvendt auktion, hvor det er laveste bud, der gælder,"
siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her