Læsetid: 3 min.

Kaos i 'befriede' dele af Tjetjenien

30. december 1999

Russisk hærchef fremhæver den omfattende hjælp til befolkningen i de erobrede dele af Tjetjenien. De civile siger, det er værre nu end før krigen

Havde indbyggerne i Tjetjeniens lansbyer kunne se russisk tv, ville de formentligt have undret sig i tirsdags.
På denne dag fremlagde vicestabschefen for de russiske styrker, generaloberst Valeri Manilov, status over de erobrede områder af Tjetjenien. En status, der hænger meget dårligt sammen med civile tjetjeneres oplevelse af deres aktuelle levevilkår
Manilov fremhævede, at "fundamentet for menneskelig eksistens er genskabt i de befriede områder af Tjetjenien, hvor omkring 90 procent af befolkningen bor."
Forsyningerne af vand, gas og elektricitet er ifølge generalobersten genetableret i de russisk-kontrollerede områder, og lægehjælp er fuldt tilgængelig. Endvidere fungerer både retshåndhævelse og administrationen i områderne, hævdede han.
Det statsligt styrede Russiske Informationscenter supplerede med udsendelsen af en pressemeddelelse, der fortalte, at "militæret yder omfattende hjælp til den lokale befolkning."
Tjetjenske indbyggere oplever det ikke på helt samme måde.
Reportere fra den russiske avis Moscow Times besøgte i sidste uge seks større landsbyer i Tjetjenien under total russisk kontrol, og derfra lyder samstemmende vidnesbyrd om kaos.
"Det er blevet meget værre her end før krigen. Fødevarerne er blevet meget dyre og utilstrækkelige. Der er ingen elektricitet, intet arbejde og ingen pensioner," siger Isa fra byen Urus-Martan.
Som de andre adspurgte tjetjenere, ønsker han ikke sit rigtige navn frem af frygt for russiske repressalier.
En 25-årig beboer i landsbyen Artjkoi-Martan har samme opfattelse: "General Shamanov lovede i sidste måned, at der ville være gas i landsbyen, elektricitet, jobs, og at børnene ville kunne gå i skole - men intet er sket."
I landsbyen Kater-Jurt står en 35-årig kvinde, der flygtede fra sin fødeby da en eksplosion rev taget af hendes hus, helt uforstående over for talen om støtte til de civile.
"Hvor er denne russiske hjælp, spørger jeg bare. Jeg tror, de med vilje undlader at tilslutte elektriciteten her, så vi ikke hører de løgne, de fortæller russerne om vores liv her.

Miner i jorden
Manglen på fødevarer er indtil nu delvist afhjulpet af indbyggernes vinterforråd, men lagrene svinder.
"Mange af vores naboer er ved at løbe tør for vinterforråd. Der er næsten intet at sælge, men folk har jo heller ikke penge og kan alligevel ikke betale prisen," siger 30-årige Malika og fortsætter:
"Vi planter normalt løg og hvidløg på dette tidspunkt af året. Det kan vi ikke nu. Jorden er mineret, og vi er bange for flyene."
Miner i jorden er imidlertid ikke det eneste hindring for jordbrug. Flere indbyggere fortæller, at dette års afgrøder blev helt ødelagt af giftigt nedfald efter bombeangreb. Pærer og æbler var dækket af sorte mærker og derfor totalt usælgelige.

Solstrålehistorier
Den russiske generaloberst Valeri Manilov brugte også en del af sin taletid i tirsdags på undervisningsområdet.
57 skoler, fortalte han, har genoptaget undervisningen af områdets børn.
Igen fortæller tjetjenerne historier, der peger i den modsatte retning.
De eneste 'åbne' skoler er dem, der aktuelt huser russiske soldater, beretter de.
"Vi havde syv skoler her," sagde en kvinde fra landsbyen Gekhi.
"Ikke én af dem har været åben siden russerne kom."
Det Russiske Informationscenter bragte efter general Manilovs udtalelser en lille solstrålehistorie om, at skolerne i de erobrede områder forbereder at holde nytårsfest for børnene ...

Daglig jagt på træ
At feste har landsbyernes mandlige indbyggere ikke tid til.
De interviewede tjetjenere fortæller til Moscow Times, at mændene konstant er på jagt efter brændsel for at holde vinteren stangen, men at de fleste træer omkring landsbyerne allerede er fældet.
De fleste udtrykker derudover skepsis mod længere ture i jagten på træ af frygt for russiske flyangreb.
Endnu et punkt, hvor den russiske opfattelse varierer en del fra de lokale tjetjeneres, er spørgsmålet om pensioner.
Russiske ledere har ved flere lejligheder udtalt, at pensioner og andre sociale ydelser bliver udbetalt til civile tjetjenere i russisk-kontrollerede områder, men ingen af indbyggerne i de seks besøgte landsbyer havde oplevet eller hørt om noget sådant siden krigen brød ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her