Læsetid: 3 min.

Klassiske perler i 1999

18. december 1999

1999 domineret af monumentale nationale og internationale udgivelsesprojekter

Klassiske cd'er
Det Kgl. Teaters ny duo, Holten & Schønwandt, slår stort brød op fra første færd: I anden halvdel af september 2001 er der premiere på György Ligetis opera Le Grand Macabre fra 1978. Det Kgl. Teater er en af de vigtige institutioner i International Carl Nielsen Festival, som er under etablering af toneangivende kulturinstitutioner i København. Ligetis opera får premiere midt i
Nielsen-festivalen, og teatret laver også en nyopsætning af Maskarade. Tradition og fornyelse på nationalscenen.
I 1999 kom den 2. komplette indspilning af Le Grand Macabre på Sony Classical (S2K 62312) - denne gang en revideret version fortolket af Esa-Pekka Salonen og Philharmonia Orkestret. De gør det godt og solisterne, ikke mindst sopranen Sibylle Ehlert som Gepopo, er overbevisende gode.
Indspilningen blev til i forbindelse med Peter Sellars opsætning af værket på Théâtre du Châtelet i Paris og Salzburgfestspillene. Ligeti brød sig ikke om opsætningen, men den musikalske realisering var han meget tilfreds med. Operaen kom som udgivelse nr. 8 i Sonys Ligeti Edition. Dette udgivelsesprojekt i almindelighed, operaen i særdeleshed, kan anbefales til store og små. Le Grand Macabre byder på mange fornøjelige indfaldsvinkler: De højkomiske og fladpandede optrin, udlevering af de selvhøjtidelige mænd, udstilling af de gennemkorrumperede magtapparater, kærlighed, liderlighed - alt sammen med udspring i en dommedagsvision, som ikke bliver til noget.

Bach og Nielsen
Året 2000 er 250-året for Bachs død. Forlaget Hänssler Verlag i Tyskland indspiller al musik af Johan Sebastian
Bach, i alt 169 cd'er (repræsenteret i Danmark af OH Musik). De indeholder de ca. 1.100 værker, som kom fra mesterens hånd. I år 2000 vil serien være komplet. Den kendte Bach-connoisseur Helmuth Rilling vil være at finde blandt de specialister, der varetager udgivelsen. I 1999 kom de seks solosuiter for cello med Boris Pergamenschikow. Mindst lige så godt som Yo-Yo Mas indspilning fra samme år.
Bach blev også udgivet komplet på Teldec (Bach 2000 The Complete Bach Edition). Den kunne tænkes at være interessant at nævne i en artikel, der ser tilbage på årets markante udgivelser. Det har imidlertid ikke været muligt at få cd'erne i denne udgivelse på afspilleren, så en nærmere omtale må udskydes.
Den komplette Bach i Tyskland modsvares i Danmark af den komplette Nielsen. Domineret af Nielsen-udgaven på Det Kgl. Bibliotek. Nu begynder orkestre at indspille musikken efter de nye noder. Forleden oplevede vi Nielsens 5. Symfoni spillet så lyslevende og sprælsk anderledes af Radiosymfonikerne og Schønwandt, at det var en fryd for øret.
Det danske pladeselskab dacapo sendte Nielsens 2. og 3. symfoni på gaden for ikke længe siden (dacapo 8.224126). Spillet af Radiosymfonikerne under Michael Schønwandt. Indspilningen er fremragende. Denne lytter skrev i anmeldelsen: "Schønwandt dvæler ved detaljen, men skaber samtidig spændings-opbyggende forløb og orkestral dynamik. Musikken fremstår som én samlet klangkrop, der pulserer gennem de dynamiske udladninger. Homogenitet er her et adelsmærke, fleksibilitet i det musikalske foredrag en selvfølgelighed."

Ny musik
Det tyske plademærke ECM tænker at udgive al Bent Sørensens musik. Det kan alle være godt tjent med, for ECM med Manfred Eicher i spidsen er et godt plademærke, der får musikken ud i mange afkroge af verden. ECM udgav i 1999 en cd med Sørensens musik, spillet af Oslo Sinfonietta, Cikada og basunisten Christian Lindberg, dirigeret af Christian Eggen (ECM 1665).

En fornem udgivelse.
Mange andre udgivelser kunne fortjene at blive nævnt i nærværende sammenhæng. Musikere og pladeproducenter vil på dette sted i teksten rive sig i håret af ærgrelse, fordi de savner netop deres så udmærkede produkt. Først går man så grueligt meget igennem, og så bliver man glemt. Måske læserne med fordel selv kunne gå på opdagelse i den mange pladebokse rundt omkring i forretningerne. Der er meget godt at hente fra 1999.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her