Læsetid: 2 min.

K'NYT

30. december 1999

Kritikerpris-kandidater
*Tre forfattere er blevet nomineret til årets kritiker-pris. Det er Thomas Boberg for rejsebogen Americas, Vibeke Grønfeldt for romanen Det Rigtige og Pia Juul for digtsamlingen sagde jeg, siger jeg. De danske litteraturkritikeres pris blev indstiftet i 1957 og gik første gang til Karen Blixen. Det offentliggøres den 20. januar ved et arrangement i Dansk Forfatterforening, hvem af de tre der får æren og de 20.000 kroner.

Ny Nielsen-symfoni
*Der foreligger nu en ny praktisk/videnskabelig udgave af Carl Nielsens tredje symfoni, kaldet Espansiva, baseret på overleveret kildemateriale. Det indgår i den store samlede udgave af den danske komponists værker, som er udarbejdet af Det kongelige Bibliotek. Det er den tredje af Nielsens i alt seks symfonier, som foreligger i ny, revideret udgave. Stemmematerialet har allerede været benyttet i forbindelse med Radiosymfonikernes indspilning af værker under Michael Schønwandt. I det kommende halve år vil symfonierne nr. 1 og 4 samt scenemusikken til Oehlenschlägers Aladdin blive udgivet.

Kaj Munk mindet i Sverige
*Strängnäs Domkirke uden for Stockholm har hædret den danske digterpræst Kaj Munk som en af århundredets store martyrer. Det skete ved indvielsen af domkirkens Martyrkapel, hvor Kaj Munk har fået sin mindeplade sammen med 40 andre. Det er anden gang, den myrdede digterpræst opnår at figurere som martyr i et kirkerum i udlandet. Alligevel mener sognepræst Carl Behrens, Nakskov, der er medlem af Kaj Munk Selskabet, at Danmark ikke bør følge efter. Han henviser til mindestenen i Hørbylunde og graven i Vedersø, hvor der hvor der også er planer om at købe præstegården og indrette mindestue og studiecenter

Skamstøtte til Brasilien
*Billedhugger Jens Galschiøt har doneret en af sine kontroversielle skamstøtte-skulpturer til de brasilianske parlamentarikere for at give de demokratiske kræfter mulighed for at markere deres vilje til at forsvare menneskerettighederne. Det vides dog endnu ikke om brasilianerne siger ja tak til den otte meter høje og to tons tunge skulptur, der skal markere massakren i Eldorado de Carjás i april 1996, hvor 19 jordløse landarbejdere blev dræbt.

Flere besøgte Louisiana
*Ialt 480.000 besøgte Louisiana i 1999, hvilket er 55.000 flere end sidste år og hele 77.000 flere end i 1997.

Kineserpræsident
*En af Kinas mest respekterede skuespillerinder, den 34-årige Gong Li, bliver præsident for juryen ved filmfestivalen, Berlinalen i Berlin. Det er første gang en kineser beklæder en så prestigefyldt post, og det bliver samtidig et come back for Li i den tyske hovedstad. Det var nemlig ved Berlinalen i 1988, at hun fik sit gennembrud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her