Læsetid: 2 min.

K'nyt

28. december 1999

Har registreret kirkekunsten
*Den romanske stenkunst i de danske kirker kan ikke sådan lige flyttes rundt. Kirkeportaler og døbefonte af granit står, hvor de har stået i næsten 1000 år, men i de seneste fire årtier har den århusianske kunst- og arkitekturfotograf Poul Pedersen kompenseret for immobiliteten ved systematisk at fotografere Danmarks tidligste billedhuggerkunst. Fotomaterialet kan blive til et kæmpemæssigt katalog over stenmestrenes righoldige frembringelser i 1100- og 1200-tallet, og samlingen af negativer søger for øjeblikket blivende sted. Poul Pedersen forhandler med Kunstmuseet i Silkeborg om, at samlingen anbringes der, men også Århus Universitet er interesseret, tilkendegiver kunsthistoriker Inger-Lise Kolstrup, Kunsthistorisk Institut. Hun har været initiativtager til en komplet registrering af den romanske stenkunst i Danmark - et projekt der aldrig er blevet gennemført på grund af pengemangel.

Gratis E-salmer til blinde
*Blindefondens bibliotek, DEBBI, har fremstillet en julesangbog i to bind som såkaldte E-bøger. Skulle man udgive det samme antal salmer på papir i braille, ville det, rent fysisk, være umuligt at tage dem med i kirken. E-bøgerne har den fordel, at man selv kan vælge hvilke tekster, man vil have og dermed selv sammensætte en salmebog, som man kan udskrive med en braille-printer og tage med sig i kirken. Salmer kan hentes på www.debbi.dk

Nyt arkiv om Christiania
*Nytårsaften åbner ifølge Jyllands-Posten et nyt elektronisk arkiv, som skal opsamle kildemateriale om Christianias første 29 år og videre frem. Christiania Historiske Selskab ved maleren Bjarne Maagensen har taget initiativet. Folk, som har noget at bidrage med opfordres til at kontakte selskabet, der har Internet-adressen: www.prikprikprik.dk

Anbefaler udlugning på gade og vej
*Staten bør gå i offensiven med at luge ud i "forureningen af det offentlige rum". Det anbefaler ifølge Politiken et udvalg, nedsat af kulturministeren og by- og boligministeren i fællig. Der bør luges ud blandt lamper, standere, bænke, boder, tøjstativer og skilte m.m. Udvalget udpeger eksempelvis Postvæsenet og DSB som hørende til blandt de værste syndere. Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen kalder udvalgets rapport for "et gedigent stykke arbejde". Formand for udvalget er arkitekt Anna Maria Indrio, der har tegnet til- og ombygningen til Statens Museum for Kunst.

Præmier til tre kunstnere
*Statens Kunstfonds billedkunstneriske udvalg har uddelt tre præmier på hver 40.000 kr. til kunstnere, som i øjeblikket udstiller i Kunsthallen på Brandts Klædefabrik i Odense, nemlig til Milena Bonifacini, TalR og Pernille Priergaard Worsøe.

Lewis Caroll som fotograf
*Forfatteren til Alice i Eventyrland var også fotograf, og i Fotografisk Center på Gammel Strand i København vil man fra 8. jan. til 13. feb. kunne se en række af hans værker fra midten 1800-tallet i retrospektiv. Udstillingen er et kig ind i det victorianske, engelske samfund. Et af hans favoritmotiver var børn, bl.a. Alice Liddell, der var model for Alice i Eventyrland og Alice bag spejlet. Fotografierne er i vådcollodian og nogle af de tidligeste i verden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her