Læsetid: 2 min.

Koch: Ingen heroinforsøg i Danmark

4. december 1999

Sundhedsministeren afviser SF's forslag om lægeordineret heroin til de hårdest
belastede narkomaner efter schweizisk forbillede

Et forsøg, hvor syge og forhutlede narkomaner får lægeordineret heroin i et forsøg på at give dem et værdigt liv, bliver ikke til noget, hvis det står til sundhedsminister Carsten Koch (S).
Ved førstebehandlingen i går af et lovforslag fremsat af SF om at påbegynde et sådan forsøg, kaldte han de schweiziske resulater, som SF henviser til, for uvidenskabelige.
Carsten Koch bruger verdenssundhedorganisationen WHO's evalueringsrapport af det schweiziske forsøg som grundlag for sin skepsis.
I rapporten konkluderes det, at det er medicinsk muligt at gennemføre et behandlingsprogram med heroin under strengt kontrollerede forhold.
Derudover fortæller rapporten, at deltagerne i forsøget selv melder om forbedret helbredstilstand, boligsituation, beskæftigelse, social funktionsevne, faldende kriminalitet og mindre ulovlig brug af heroin.
"WHO har i utvetydige vendinger bekræftet, at der ikke er tale om nogen anbefaling, men alene en neutral tilkendegivelse af, at de schweiziske forsøg ikke giver nogen videnskabelig dokumentation. Ekspertpanelet mener ikke, at de schweiziske forsøg har godtgjort, om forbedringerne hænger sammen med heroinordinationen, eller om de er et resultat af andre faktorer, herunder den psykosociale støtte," sagde Carsten Koch.
SF's Villy Søvndal er helt uening i sundhedsministeren tolkning af WHO-rapporten: "Man kan ikke læse WHO-rapporten på anden måde, at de her mennesker har fået et bedre liv. Man kan tolke på årsagerne, men ikke anfægte resultaterne," sagde han.

Intern uenighed
SF's forslag bliver støttet af Enhedslisten og Frihed 2000, mens især Kristeligt Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti pure afviser, at staten skal optræde som "pusher".
"Vi mener, at forslaget rejser en række etiske, menneskelige og praktiske problemer, og endeligt at det ikke løser narkomanernes problemer," siger Gitte Seeberg (KF). Hun mener ikke mener, man skal behandle narkomanen med det stof, der er årsagen til det forfærdelig liv, han eller hun lever. Derudover mener hun, at et sådant forsøg vil sende et forkert signal til de unge.
"Skal staten nu til at være pusher. Hvordan skal vi kunne forsvare vores forbudspolitik, hvad angår euforiserende stoffer, hvis det legalt gives til nogle, mens det er forbudt for andre?" spørger hun.
CD, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Venstre har valgt at stille gruppen fri. Og meningerne internt i grupperne er delte. Især hos Venstre kom ueningheden frem. Mens Kristian Jensen, var bange for, at forsøget ville blive en 'glidebane', var hans partifælle Tove Fergo af en helt anden opfattelse. Som præst i København har hun haft de hårdt belastede narkomaner tæt inde på livet.
"Jeg ved, der er gamle misbrugere, der lever den mest forhutlede tilværelse, man kan tænke sig. Vi skal give disse gamle misbrugere den bedste behandling med pleje, omsorg, bolig, psykosocial behandling og smertestillende medicin, selvom det i deres tilfælde er heroin," sagde Fergo.
Hun peger især på, at andre mennesker, der er syge og har smerter, får tilbudt smertestillende medicin.
"Det er et hysteri udover alle grænser, at man ikke vil ordinere det til denne lille gruppe, når man gerne vil til alle andre. Det er som om man vil hævne sig på dem," sagde hun.
I Danmark er der skønsmæssigt 12.500 narkomaner, og hvert år dør omkring 265.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her