Læsetid: 2 min.

Kogalskab overføres til mennesker

27. december 1999

Ny forskning bekræfter mistanken om, at BSE er blevet overført til mennesker

BSE
"Vi bliver måske nødt til at forberede os på, at der vil være tusinder ... af ny tilfælde," sagde profressor Hugh Pennington til den engelske radio i sidste uge efter, at det kom frem, at kogalskab-epidemien fra 1996 i England også vil koste menneskeliv. Mange menneskeliv.
Skotske og amerikanske neurobiologer kunne nemlig vise, at de såkaldte prioner, som man mener er årsagen til både BSE og den nye menneskelige variant af Creutzfeldt-Jacob-syge (vCJ), udvikler præcis de samme sygelige karakteristika i mus. Den ultimative test ville selvfølgelig være at sprøjte prioner direkte ind i et menneske og se, hvad der sker. Men da det er fuldstændig udelukket at gøre noget sådant, har forskerne brugt laboratoriemus.
"Hvis man derudover ser på de epidemiologiske data fra UK, der tydeligt viser geografiske og tidslige korrelationer mellem BSE og vCJ, bliver det til et ubestrideligt bevis," sagde en af forskerne bag undersøgelsen, Stephen DeArmond fra University of California, til BBC. Man må derfor forberede sig på en større epidemi af vCJ i fremtiden.

Primært unge
Siden 1996 er 50 mennesker officielt døde af vCJ. Det for forskerne mærkelige i den sammenhæng er, at de fleste af de døde er unge mennesker, og ikke gamle som det er normalt med den oprindelige Creutzfeldt-Jacob-sygdom.
Den største risiko for at få vCJ har efter alt at dømme været i perioden mellem 1986 og 1989, fordi der på det tidspunkt fandtes den største mængde af forurenet kød i fødekæden. Idet mange af de nu døde har været under 30 år, kan det være, at børn og unge er mere udsatte overfor smitte, eller at deres inkubationstid er kortere.
Et af medlemmerne i den britiske regerings undersøgelseskomite af BSE-epidemien, professor Peter Smith, påpeger, at udvikling af sygdommen vCJ hos mennesker kræver en bestemt genetisk prædisposition. Desværre er det ikke nogen stor beskyttelse, idet det har vist sig, at denne genetiske prædisposition eksisterer i hele 40 procent af befolkningen.

Lang inkubationstid
BSE i kvægbesætningerne opstod oprindeligt som et resultat af en ændring i den måde, hvorpå man tilberedte deres føde.
Ved at tilføje rester fra gamle døde køers hjerne og knogler i form af mel til føden, gjorde man dyret til en kannibal. Det er sandsynligt, at BSE så kunne sprede sig på den måde.
Hvis man ikke tæller de stykker kvæg med, som blev brændt (flere mio.), så døde der i 1996 omkring 175.000.
Nogle matematiske modeller har beregnet, at hver engelsk borger ved udgangen af 1995 i gennemsnit har spist 80 måltider med det forurenede kød.
Da man ikke kender den eksakte inkubationstid for sygdommen (gættet går mellem fem og 20 år), er det svært at sige, hvor mange mennesker der vil blive syge. Nogle mener, at mange tusinder vil blive syge i løbet af blot de næste par år, og at epidemien efterhånden vil berøre flere hundrede tusinde mennesker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu