Læsetid: 2 min.

Kvinder er mest udsat

1. december 1999

Flere kvinder end mænd smittes nu med hiv i Afrika

Aidsbyrden
PRETORIA - Antallet af kvinder, som smittes med hiv, er i år for første gang større end antallet af mænd.
55 procent af de nysmittede i Afrika syd for Sahara er kvinder, og FN's aidsprogram, UNAIDS, vurderer, at 12,2 millioner afrikanske kvinder er smittede med hiv. Man regner med, at omkring 10,1 millioner afrikanske mænd mellem 15 og 49 er smittede.
"For ti år siden var det svært at få folk til at lytte, når man sagde, at aids ikke kun er en sygdom, som rammer mænd. I dag ser vi bevis for, hvor stor en del af den frygtelige byrde, Afrikas kvinder bærer," siger formanden for UNAIDS, Peter Piot.
En af forklaringerne på denne udvikling er, at unge kvinder er udsat for en langt større smitterisiko end mænd i samfund, hvor sygdommen er heteroseksuelt overført.
Det skyldes dels, at kvinder fysiologisk set har lettere ved at blive smittet end mænd. Risikoen for at kvinder bliver smittet ved vaginal sex er to til fire gange større, end for at manden bliver smittet.
Men også samfundsmæssige faktorer spiller en stor rolle.
Piger udsættes tidligere for hiv end drenge. Undersøgelser i flere lande har vist, at afrikanske kvinder i alderen 15-19 år har næsten seks gange større sandsynlighed for at være hiv-smittede end drenge i samme aldersgruppe.
En enkelt undersøgelse fra det vestlige Kenya har vist, at hvor hver fjerde pige mellem 15 og 19 er smittet med hiv, er kun en ud af 25 drenge smittet. Tallene skyldes bl.a., at piger ofte har sex med ældre mænd.
Samtidig bliver mange piger udsat for voldtægt.

Lavere status
En anden faktor, som spiller en væsentlig rolle i udbredelsen af hiv til kvinder er, at kvinder traditionelt set har en lavere status i samfundet. Det betyder bl.a., at de har dårligere adgang til uddannelse og viden.
Den lave status gør dem også socialt set mere sårbare, fordi de har sværere ved at sige fra over for mænd, som udgør en potentiel smitterisiko for dem. Mange kvinder er afhængige af deres mænd, og derfor tør de ikke nægte at dyrke sex uden kondom. Mange kvinder er også nødt til at acceptere, at deres mænd har flere partnere. Samtidig har kvinder ofte ringere adgang til sundhedsydelser.
"En af de største udfordringer lige nu er at give en langt bedre kapacitet til sundhedsvæsenet. Sådan som det er nu, står vi over for et meget skævt sundhedsvæsen, hvor det blandt andet primært er de folk, som bor i byerne, som får noget ud af det," siger lederen af Verdenssundhedsorganisationen WHO i Sydafrika, Welile Shasha.
"Vi er nødt til at sikre, at sundhedssystemer verden over er i stand til at tage sig af det stigende antal hiv-smittede mennesker, som udvikler aids. Afstigmatisering, adgang til sundhedspleje og mulighed for behandling af de følgesygdomme, som rammer hiv-smittede er nogle af de mål, som vi arbejder med i WHO," siger generaldirektøren for WHO, Gro Harlem Brundtland.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu