Læsetid: 3 min.

Ikke mere leverpostej

31. december 1999

Et nyt fænomen opstod i den danske samfundsdebat i løbet af 1999. Forfatterne bag bogen Borgerlige ord efter revolutionen lancerede en hjemme-side med navnet Virtuelt Folkeparti

TILLÆG (2. sektion)
Bare glad i låget?
For at blive optaget forpligter du dig til at deltage i den demokratiske samtale under debatkonferencen. Et demokratisk sammenskudsgilde bliver ret kedeligt, hvis det kun består af en Stryhns leverpostej. Der er direkte sammenhæng mellem egen indsats og udbytte i Virtuelt Folkeparti."
Sådan lyder velkomsten til de nysgerrige, der klikker sig ind på adressen www.virtueltfolkeparti.dk og skriver sig på medlemslisten i det virtuelle netværk. Alle med internetopkobling kan dog deltage i debatten.
Foreløbig har næsten 150 unge som ældre meldt sig under fanerne i den Stryhn-fri zone, der betegnes som et "fordomsfrit debatforum", hvor "alle, der ikke er lejrtænkere, er mere end velkomne."
Virtuelt Folkeparti er bestemt ikke et politisk parti i traditionel forstand. Opgøret med traditioner er i det hele taget omdrejningspunktet for den debat, der i de senere måneder har udfoldet sig mellem de delvist anonyme bidragydere på hjemmesiden.
De virtuelle debattører har mulighed for at kommentere tidligere indlæg eller oprette nye debatkategorier for netop deres indlæg. Og det er i høj grad det sidste, der er blevet tilfældet. Kun ganske få indlæg har hidtil affødt direkte modindlæg - og kun de absolut færreste indlæg handler om andet end kommentarer til bogen. Endnu mangler den virtuelle debat derfor at få en klar profil for, hvad det egentlig er, bidragyderne skal diskutere indbyrdes.
Forfattergruppen bag Borgerlige ord efter revolutionen opfatter dog næppe den lidt diffuse debat på hjemmesiden som et stort problem. De skriver:
"I det moderne parti er det ikke et enten-eller, om man er medlem. Man kan være halvt, kvart eller for den sags skyld dobbelt medlem. Det vil sige, at man kan give sit besyv med der, hvor man har lyst. Og være ligeglad med de områder, man ikke er interesseret i."

Hjemmesidens mest markante debatemne har hidtil været, om forfattergruppen kan betegnes som venstreorienteret. Det ønsker forfatterne nemlig selv at være. Flere debattører har derfor efterlyst både social indignation og sørgmodige dommedagsprofetier som drivkraft bag forfatternes glæde over globaliseringens fagre nye muligheder. Men den mest flittige debattør i Virtuelt Folkeparti, hovedforfatter bag bogen Henrik Dahl, er hver gang hurtig med en replik:
"Nogle af vore kritikere efterlyser indignation. Jeg er dybt indigneret over den danske venstrefløj, og det håber jeg, man kan se på den bog, jeg har været med til at skrive. Først og fremmest over dens reaktionære og forløjede Europa-politik. Dernæst over dens fordummende lejrtænkning, der har gjort mig til politisk flygtning, siden længe, længe før jeg begyndte at tjene gode penge sidst i 1990'erne," skriver Henrik Dahl.
Endnu har debatten på hjemmesiden dog ikke ført de store visionære landvindinger med sig. Nogle skribenter kritiserer projektet for at handle mere om smart markedsføring af bogen, end om at skabe rum for en fremsynet, politisk debat:
"Hvordan i gudernes navn, kan I kalde jer Virtuelt Folkeparti, når I ikke engang lægger grundlaget for debatten ud på nettet. I har da ikke fattet en sus af, hvad de nye veje til kommunikation fører til. I stedet for bare at bruge nettet som gimmick, burde I tage jer sammen og bruge open source-bevægelsens metode. Fri kilde til Folket!" skriver en K. Jespersen. Henrik Dahl er dog endnu engang hurtig ved tasterne:
"Vel vil vi da ej - I skal købe vores bog..."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her