Læsetid: 4 min.

Når den lille kemiker bliver alvor

22. december 1999

Det står især slemt til med slime og modelervoks, men også Scala-dukker, Barbie og teddy-bjørne er godt med

Hvis man vil købe kemi i en legetøjsforretning, snyder man sig selv, hvis man nøjes med et sæt af den lille kemiker. Den ægte vare får man ved at købe flere af de kendte mærkevarer, som er spækket med flammehæmmere, blødgørere, konserveringsmidler eller farvestoffer, som enten er dokumenteret sundhedsskadelige eller mistænkes for at være det:
70 procent af al modelervoks indeholder borsyre, som er dokumenteret skadeligt for fostre og for forplantningsevnen. Det samme gælder det såkaldte slime, som markedsføres af bl.a. Bilka, Føtex, OBS! og Kvickly. Ifølge Lis Sørensen fra konsulentfirmaet Altox kan indholdet af borsyre i de to produkter være helt op til fem procent. Det er ti gange mere end de 0,5 procent borsyre, som Miljøstyrelsen for nylig opfordrede EU til at fastsætte som grænseværdi, før et produkt mærkes med et dødningehoved som fosterskadende eller skadeligt for forplantningsevnen.
LEGO's Scala-dukker og elektriske DUPLO-tog bruger stadig mindre mængder af blødgøreren DINP, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende og give lever og nyreskader. Det samme gør Mattels Barbiedukker og Fischer-Price. Ligesom badebolde, bassiner og andre oppustelige plastikting fra Fætter-BR gør det.
Og tøjbamser - det lille menneskes bedste ven - er ofte behandlet med sundhedsskadelige flammehæmmere, som er fosterskadende og muligvis hormonforstyrrende.

Top-Toy chokeret
70 procent af den modelervoks, der kan købes i Danmark, indeholder borsyre. Det vurderer rådgivningsvirksomheden Altox og Lars Gjørup, direktør for BR-Legetøjs indkøbsorganisation Top-Toy i Hong Kong. Top-Toy direktøren er chokeret over kemiforbruget i modelervoks, som udover borsyre også meget ofte har et stort indhold af tvivlsomme konserveringsmidler. Han siger efter et besøg på en række fabrikker i bl.a. Kina, Malaysia, Taiwan og Hong Kong:
"Vi har besøgt mange forskellige leverandører og fabrikker. Og vi fik et chok over, hvad der foregår. Samtlige leverandører, som vi stødte ind i, brugte borsyre."
Besøgene har ført til, at Top-Toy og BR-Legetøj har vinket farvel til en række leverandører. Ingen kunne leve op til at producere modelervoks uden kemi:
"Faktisk har vi måttet udvikle vores egen formel, da ingen af de leverandører, vi undersøgte, kunne overholde de nuværende og kommende danske regler på kemi-området," skriver direktør for Top-Toy Danmark Henrik Gjørup i et skriftligt svar til Information.
Barnets bedste ven, bamser, og andet let antændeligt legetøj, samt elektronisk legetøj behandles ofte med såkaldte flammehæmmere, som skal nedsætte brandfaren, men som samtidig kan give sundhedsmæssige problemer som fosterskader og hormonforstyrrelser.

Ophobes i blodet
Flammehæmmerne, som ophobes i blodet og findes i modermælk og fisk, er fundet i bl.a. tyske bamser. Men ingen ved, hvordan det ser ud med danske bamser. Ikke engang legetøjs branchen selv. BR-Legetøj indrømmer, at det er et nyt område for virksomheden, som man endnu ikke har fået set på:
"Hvilke flammehæmmere, der er brugt, ved jeg ikke. Og det ved vore leverandører heller ikke, fordi de bare køber plysset fra andre underleverandører. Vi har dog kun to-tre meget store leverandører, som også leverer til Disney. Det plejer at være en god garanti for, at der er nogen der har kigget det efter i sømmene," siger Lars Gjørup.
Ud over bamser findes flammehæmmere i elektronisk legetøj. Især i afskærmninger til elektronik og i de printplader, der sidder i al elektronisk legetøj. Men heller ikke her har Miljøstyrelsen noget overblik over problemet.
Af samme årsag har miljøminister Svend Auken i november bedt Miljøstyrelsen om at udarbejde en handlingsplan for, hvordan brugen af flammehæmmere kan reduceres.

Mattel holder mund
Ikke engang med kendte mærkevarer som LEGO eller Barbie er man fri for kemi: Problemerne knytter sig til blødgjort PVC, som siden 1. april har været ulovligt til børn under tre år. Bl.a. på grund af mistanke om hormonforstyrrelser og kræftrisiko.
Dette til trods findes blødgjort PVC fortsat i legetøj til børn over tre år: Bl.a. i Barbiedukker og Fischer-Price fra Mattel, Scala-dukker fra LEGO og badebolde, badebassiner og andre oppustelige ting fra BR-Legetøj. Synderen i blødgjort PVC er de såkaldte phthalater - eller blødgørere - som udgør helt op mod 50 procent af produktet.
LEGO og BR-Legetøj forklarer overfor Information, at de begge bruger den blødgører, der hedder DINP. LEGO siger, at de fra år 2001 vil hold op med at bruge stoffet, men indrømmer samtidig, at der ikke er udsigt til at finde nogen erstatning.
Mattel afviser at oplyse, hvilke varer, der indeholder blødgjort PVC, ligesom de heller ikke vil oplyse, hvilke blødgørere, de bruger.
Der findes ingen detaljerede regler for kemi i det meste legetøj. Undtaget er otte tungmetaller og byggesæt med lim og lak. Ifølge Miljøstyrelsen er alle øvrige stoffer kun indirekte reguleret af en generel formulering i EU's legetøjsdirektiv, hvori det hedder, at legetøj ikke må indeholde stoffer, som kan udgøre en fare for børn.
I praksis er kemiske stoffer i legetøj derfor en ureguleret jungle. Danmark og Tyskland har af samme årsag lavet en liste på 800 stoffer, der nu skal vurderes, for at se, om de bør bruges i legetøj.

FAKTA
Kemi i legetøj

*Flammehæmmere:
Bruges bl.a. i elektronisk legetøj i alle printkort og ofte i stik, kontakter og ledninger. Anvendes også i let antændelige materialer som tøj, plys til bamser, osv. Flammehæmmere er under stærk mistanke for at

*Blødgørere:
Blødgørere eller phthalater bruges til at blødgøre PVC-plast. Bruges i vigende omfang i legetøj, men findes stadig i store koncentrationer i bolde, badebassiner og badebolde samt andre oppustelige ting. DINP - di-icodecyl-phthalat - som bruges af LEGO og BR-Legetøj er en af den mindre skadelige.

Andre stoffer:
Konserveringsmidler og borsyre i fingermaling, modelervoks og slime; organiske opløsningsmidler i lim og fingermaling; og tungmetaller som bly og kadmium i elektronisk legetøj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her