Læsetid: 1 min.

Nordbrandt 2000-parat

17. december 1999

Svensk og dansk poesi fusionerer ved profetisk markering af milleniumskiftet

Digteraften
"Med ét blomstrer alt/og enhver er alene i sin besøgstid/årstider og tal/midsommer om 12 dage/ om 13: Døden," citerede digteren Henrik Nordbrandt sig selv, da han i fin form læste op onsdag aften på Vognporten ved arrangementet Poeternes nat, profeternes nat, hvor svenske og danske poeter i fællesskab markerede milleniumskiftet og den kommende Øresunds-region. Det foregik samtidig i Malmø og København med direkte samsending i svensk og dansk radio (P1).
"Når svenskerne siger Allah, er det ikke fordi de er konverteret til islam," informerede Ole Reitov Fra Gips-salongen i Malmø. Reitov betegnede Poeternes nat som en poetisk jule- og nytårsgave til lytterne.
Arrangementet var desuden en fin lejlighed til tjekke om broderfolkenes poeter er år-2000-parate.
Og det er i hvert fald Henrik Nordbrandt, som konferencier Janus Kodal betegnede som vores - altså vores - måske allerbedste digter.
Nordbrandt tilegnede et af sine Haiku-digte "Søren Pind og hans meningsfæller, som altid gerne har villet smadre den her by."
"Fem år fremme/i samme bil/samme kø/oktober bliksol/brune aviser/bleg sol/ gamle nyheder/ældst i oktober/jeg gider ikke/ikke et år til/gerne 100 forår/Østens vintersol, sne, minareter, tortur/i samme sætning," læste Nordbrandt (med forbehold for forkert versdeling).

Eksportartikel
"Der sidder lige nu 80.000 svenske lyttere i deres hjem og ønsker at de var her hos os på Vognporten, hvor der er store cerutter og godt humør," sagde den svenske radiomand Karsten Pharao, som også bemærkede at der nu kun er 199 dage til broen åbner.
Svenskerne er i høj grad år-2000 parate, og deres digtere tilsyneladende ligeså. Den (også) visuelt fascinerende Håkon Sanders digt (til et barn der er to uger over tiden) fik stormende bifald på vores side af sundet, men at dømme efter de radiotransmitterede klapsalver fra Malmø, er dansk poesi ikke
tabt som eksportartikel i Sverige.
Blandt de øvrige år-2000-parate digtere hørtes Pia
Juul, Marie Silkeberg, Christian Bundegaard, Pia Tafdrup, Jacques Werup og Clemens Altgård.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her