Læsetid: 2 min.

Det nordiske blå lys

8. december 1999

Skagens blå og malerne, set af en franskmand

Ny bog
I 1880'erne mødtes Søren og Marie Krøyer, Karin og Carl Larsson, August Strindberg og andre nordiske kunstnere i den lille franske by Grez-sur-Loing. De levede og festede sammen og malede de billeder, der skulle gøre dem berømte.
Ja, læseren vil nok også blive forvirret som jeg over at dette er en fransk bog, og forvirringen fortsætter, også når man læser den.
Disse fine elegante franske portrætter passer lidt dårligt til 'Carl' og 'Søren' osv., det skulle ligesom have været Manet, Monet og Zola f. eks., så havde vi bedre levet os ind i det. Men det kan en fransk læser jo heldigvis ikke forstå, det er en forvirring, der formentlig kun føles heroppe.
Heldigvis har forfatteren sat en næsten franskmand ind - Ulrik Tersier hedder han. Ulrik, fordi hans mor er dansk - og han er den, gennem hvis øjne de andre mest ses, det hjælper lidt på forståelsen.
Han er også den, der får handlingen til at hænge sammen, de andre skriver bare breve til hinanden eller til ham. Når de kommer til Skagen, møder vi så alle de andre kendte, og de skriver også breve.

Det hele så dansk
Anna Ancher fortæller, at hun er ved at male pigen i køkkenet, og hun mener at det bliver helt godt osv. Det er lidt kedeligt at læse, selv om det såmænd er så fint fortalt, måske fanger det ikke rigtig opmærksomheden, fordi det er svært at tro på historien, man ikke er overbevist. Har forfatteren nu også studeret disse mennesker ordentligt, eller laver han bare en fin komposition, og gider vi læse den?
Bogens omslag er det meget kendte Krøyer maleri: Hip, Hip Hurra. Så det hele er så dansk, bortset fra at det altså er fransk.
Philippe Delerm er skolelærer i Normandiet og har efterhånden skrevet en snes små roste skildringer af livet i hverdagen: Den første slurk øl - og andre små glæder og Det havde regnet hele søndagen er et par af dem der er oversat til dansk.

*Philippe Delerm: De lyse dage. Oversat af Chr. Yde Frostholm. 226 s., 198 kr. Borgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her