Læsetid: 2 min.

Nordkorea og Japan på talefod igen

24. december 1999

Japan følger USA og Sydkorea i forsøget på at bryde Nordkoreas internationale isolation

For første gang i mere end to år mødtes repræsentanter fra Japan og Nordkorea i denne uge i den kinesiske hovedstad Beijing, hvor de blev enige om, at møderne skal genoptages tidligt i det nye år.
Forhandlingerne går ud på at forberede en normalisering og i sidste ende oprette diplomatiske forbindelser mellem de to lande.
Mens Japan, der i århundredets første halvdel var forhadt kolonimagt på Korea-halvøen, allerede i 1965 fik de diplomatiske forbindelser på plads med Sydkorea, har det knebet langt mere med det kommunistiske Nordkorea.
De to lande indledte ganske vist forhandlinger i 1991, men de blev afbrudt året efter, da Japan beskyldte nordkoreanske agenter for at have kidnappet og bortført japanske statsborgere.
I 1997 mødtes parterne igen for at genoptage forhandlingerne, men også dengang uden held. Og da Nordkorea i efteråret 1998 affyrede et missil tværs henover Japan, mistede den japanske regering og store dele af offentligheden tålmodigheden med det resultat, at al fødevarehjælp til det kriseramte og sultende Nordkorea blev afbrudt.
"Vi har ingen betingelser for at genoptage forhandlingerne om en normalisering, men vi går ud fra som en selvfølge, at der ikke bliver affyret flere missiler," sagde en af de japanske forhandlere til nyhedsbureauet Reuters efter denne uges møde.

Genforenings-basket
Med genoptagelsen af forhandlingerne følger Japan USA's og Sydkoreas forsøg på at nærme sig styret i Pyongyang med det formål at bryde dets internationale isolation og opnå afspænding på Korea-halvøen.
USA har lovet at hæve en række handelssanktioner som modydelse for Nord-
koreas løfte om at opgive forsøg med langtrækkende missiler.
Samtidig har den sydkoreanske præsident Kim Dae-jung med sin såkaldte 'solskinspolitik' forsøgt at få de to Koreaer til at nærme sig hinanden efter årtiers fjendskab og sabelraslen siden Koreakrigen 1950-53, der delte landet i to. Som det seneste symbol på de forbedrede forhold ankom et nordkoreansk basketball-hold onsdag til Sydkoreas hovedstad Seoul for at deltage i en gang 'genforenings-basketball', som sponsoren fra den sydkoreanske Hyundai-gruppe kalder turneringen.
Besøget af det nordkoreanske hold er ifølge bureauerne det hidtil mest prominente siden 1992, og det nordkoreanske nyhedsbureau kaldte endda besøget "et vendepunkt" i vejen mod national genforening.

Atomproblemet
Men der er lang vej endnu, både mod genforening og afspænding.
Det internationale atomagentur, IAEA, meddelte forleden, at det kræver, at vigtige dele til bygningen af to reaktorer i Nordkorea bliver tilbageholdt, indtil Pyongyang samarbejder fuldt ud med agenturet.
Generaldirektør for IAEA, Mohammad el-Baradei, sagde under et besøg i Singapore til Reuters, at kravet er, at Pyongyang frigiver alle oplysninger om landets atomprogram op til 1994.
Det var året, da Nordkorea gik med til at opgive sit atomprogram, der var under mistanke for at fremstille atomvåben.
Som modydelse lovede Sydkorea med USA's og Japans bistand at levere to letvandsreaktorer.
Ifølge aftalen skulle Nordkorea samarbejde med IAEA og give agenturet adgang til at inspicere anlæg, men på det punkt kniber det stadig med samarbejdsviljen i Pyongyang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her