Læsetid: 2 min.

Nordpolen smelter

6. december 1999

Der er kun to procents chance for, at det ikke skyldes os mennesker, mener forskere

Nordpolens is er ved at smelte. Og det går meget hurtigere, end man hidtil har vidst. "Hvis det fortsætter i samme tempo, vil der kun gå få årtier, før Nordpolen er isfri om sommeren," siger polarforskeren John Walsh til det videnskabelige tidsskrift Science.
Årsagen er sandsynligvis den menneskeskabte drivhuseffekt. Et hold forskere fra USA, England og Rusland har undersøgt om årsagen kan være en naturlig variation i klimaet ved Nordpolen. De når frem til en sandsynlighed på kun to procent.
Længe har man vidst, at den isdækkede havoverflade omkring Nordpolen skrumper. Tempoet har været tre procent pr. årti. Med det tempo er der is nok til 350 år.
Men nu har et hold forskere i Bergen fundet en metode til at måle den nye og den gamle polaris hver for sig. Alle stoffer udsender nemlig mikrobølger. Denne stråling er forskellig for ny og gammel is - og det er registreret af satellitter siden 1978. Det viser sig, at den flerårige is smelter med syv procent pr. tiår. Og det stemmer med andre observationer, skriver Ola M. Johannessen og hans kolleger i Science.
Russiske målinger viser, at isen bliver tyndere. Det bekræftes af målinger med ekkolod, foretaget af amerikanske u-både mellem 1958 og 1976 - sammenlignet med tilsvarende målinger i 1993, 1996 og 1997. Disse målinger er analyseret af et hold forskere i Seattle, som har fundet frem til at isens tykkelse i gennemsnit er mindsket fra 3,1 til 1,8 meter. På 30 år er 40 procent af isen over dybhavet smeltet, konkluderer Seattleforskerne.

Menneskeskabt
Mange polarforskere håber stadig, at naturlig variation mellem lavtryk og højtryk omkring Nordpolen kan forklare begivenhederne.
Men det afkræftes af andre forskere, der også ifølge Science med to forskellige supercomputer-modeller har beregnet, hvordan isen ved polen vil smelte som følge af menneskeskabt opvarmning. De har sammenlignet tallene med fem forskellige sæt målinger af polarisens udbredelse i de sidste knap 50 år.
Hvis man går ud fra, at medellerne gengiver klimaets naturlige variationer rigtigt, er der kun to procents sandsynlighed for, at disse naturlige udsving kan forklare den is, der er smeltet siden 1978. Og kun 0,1 procens sandsynlighed for, at de kan forklare afsmeltningen helt tilbage til 1953, konkluderer forskerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her