Læsetid: 2 min.

Oprydning i det kroatiske dødsbo

15. december 1999

Kroatiens økonomi er hærget af gæld, korruption og mislykkede privatiseringer i de mange år under præsident Tudjman

Zagreb - Efter Kroatiens præsident Tudjmans død, prøver nogle kroater at få et overblik over præsidentens arv, - eller rettere gæld, for det tyder alt på.
"Tudjman efterlader et Kroatien med 70 milliarder kroner i gæld," siger økonomen Slaven Letica, der tidligere har været rådgiver for præsident Tudjman.
Kroatiens økonomi er i det hele taget kørt i sænk af præsident Tudjman og hans nærmeste, der mistænkes for at have suget store beløb ud af Kroatien. Så ringe har tilliden til Tudjman været, at børsen i hovedstaden Zagreb tog hans dødelige kræftsygdom som et godt tegn for den kroatiske økonomi. Da det for to uger siden gik op for børshandlerne, hvor syg præsident Tudjman var, steg kurserne over 20 pct.
"Børshandlerne regner med, at præsident Tudjmans død vil føre til, at økonomien bliver givet fri," skriver den uafhængige Zagreb-avis Jutarnji List i en analyse.

De 100 familier
Den kroatiske økonomi har været kontrolleret af Franjo Tudjman og hans familie sammen med en lille gruppe på 100 familier. De 100 familier er gået hen og blevet et begreb i Kroatien. De er blevet rige på statsvirksomheder, som Kroatien har privatiseret, efter Kroatien rev sig løs fra det kommunistiske Jugoslavien i 1991. Men mange privatiseringer har ødelagt produktionen, fordi værdierne er blevet ført ud af virksomkederne.
"Der er en følelse af uretfærdighed og frustration blandt vælgerne over den store korruption og nepotisme," siger Slaven Letica.
Også på andre områder efterlader Kroatiens præsident Tudjman et dødsbo.
"Vi har mistet 500.000 arbejdspladser i de sidste 10 år," siger Slaven Letica.
I dag er Kroatiens officielle arbejdsløshed på 17 pct., men der er en stor skjult arbejdsløshed, der tæller for eksempel pensionister, så uofficielt taler man om, at omkring 25 pct er uden arbejde. Der menes også at være en omfattende sort økonomi. Med en gennemsnitsløn i Kroatien på 2-3.000 kroner om måneden kan den sorte økonomi være den eneste forklaring på, at kroater har råd til de mange og store biler, som fylder de kroatiske veje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her