Læsetid: 5 min.

Overblik

31. december 1999

Rusland truer med kraftigere våben
*Rusland truer med at tage kraftigere våben i brug mod de tjetjenske oprørere, der forsvarer oprørsrepublikken Tjetjeniens sønderskudte hovedstad, Grosnij.
Truslen fremsættes samtidig med, at russiske soldater torsdag udkæmpede gadekampe mod tjetjenerne, ligesom Grosnijs udkant for sjette dag i træk blev bombarderet.
Russiske sikkerhedsfolk anholdt også kort syv vestlige journalister nær Grosnij og advarede dem om, at hvis de atter træffes på tjetjensk territorium, så bliver de udvist fra Rusland.

Patienter udebliver fra behandling
*Tusindvis at patienter udebliver hvert år fra en behandling på sygehusene. Sundhedsministeriet foreslår i et nyt notat, at der indføres et pjækkegebyr på 500 kr., skriver Aktuelt.
Problemet med aflyste behandlinger er størst i ferieperioder og under højtider. Der sker flest aflysninger i hovedstaden. Personalet på Frederiksberg Hospitals ambulatorier har således måtte vente forgæves på hver 10. patient og har opgjort antallet af aflysninger til 5000 årligt. Samme tendens ses på Rigshospitalet.
Sundhedsminister Carsten Koch (S) afviser dog tanken om at indføre gebyrer. Han mener i stedet, at man bør satse på at oplyse folk om nødvendigheden af, at de møder op eller gør sig den ulejlighed at melde fra.

Anklager afviser appel af dødsdom
*Tyrkiets topanklager afviste torsdag en appel mod dødsdommen over den kurdiske oprørsleder, Abdullah Öcalan.
Men på samme tid understregede den tyrkiske ministerpræsident, Bülent Ecevit, at regeringen først i det kommende år vil afgøre, om man vil følge en opfordring fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om at suspendere dødsdommen mod Öcalan.
Ifølge chefanklageren for appelretten, Vüral Savas, er dødsdommen over den kurdiske oprørsleder i overensstemmelse med tyrkisk lovgivning. Savas' afgørelse falder efter en appel mod dødsdommen i sidste uge fra Öcalans forsvarere.

Forfalskede penge som aldrig før
*Antallet af falske pengesedler sætter i 1999 ny rekord, og politiet er ikke i tvivl om, at det er den store udbredelse af farvekopimaskiner og farveprintere tilsluttet den private computer, der bærer ansvaret for langt den største del af pengefalskneriet. På blot fire år er antallet af falske sedler i Danmark firedoblet. Ifølge Rigspolitichefens officielle tal blev der i 1995 fundet 214 falske sedler. Det voksede året efter til 326. I 1997 blev der sat rekord med 639 sedler, men den holdt kun til i fjor, da der blev fundet 803 falske sedler.

Flere illegale flygtninge
*Antallet af udlændinge, der illegalt kommer over den dansk-tyske grænse, sætter ny rekord i år. Når grænsepolitiets vagter i centralen i Padborg skifter 1999-kalenderen ud, vil antallet af rapporter om grænseoverløbere i år være tæt på 3400. Det er 1.000 flere end sidste år. De fleste af grænseoverløberne er unge mænd. Halvdelen af dem er kurdere fra Irak. Den næststørste gruppe er fra det tidligere Jugoslavien. De udgør 22 procent af dem som er grænseoverløbere.

Bøfstrid for EU-domstolen
*EU-kommissionen indklagede torsdag Frankrig for EU-domstolen på baggrund af landets fortsatte vægring mod at tillade import af britisk oksekød, oplyste en talsmand for kommissionen. Og på samme tid har den franske regering indklaget EU-kommissionen for EU-domstolen i den langvarige konflikt om britisk oksekød med påstand om, at kødet fortsat er sundhedsfarligt. Kommissionen havde oprindeligt givet Frankrig en frist til den 23. december til at fjerne importforbudet mod det britiske oksekød, en frist som efter fransk ønske blev forlænget til den 30. december.

Letland efterforsker krigsforbrydelser
*Myndighederne i Letland meddelte torsdag, at de har indledt undersøgelser af mulige krigsforbrydelser begået af en lettisk statsborger, Konrads Kalejs, der er dukket op i Storbritannien.
Den lettiske statsanklager kom med meddelelsen efter, at britiske aviser og amerikansk fjernsyn har afsløret, at den nu 86-årige Kalejs befinder sig på et ældrehjem i Storbritannien under falsk navn.
Kalejs er tidligere blevet deporteret fra USA og Canada på baggrund af hans formodede forbrydelser i Letland under Anden Verdenskrig.

VK vil stramme kurs for indvandrere
*Venstre er parat til at tage en prøvesag om, at indvandrere først efter syv år kan få sociale ydelser som kontanthjælp, børnepenge og boligsikring. Reglen skal udformes, så den gælder danskere, EU-borgere og indvandrere, men vil reelt ramme indvandrere. Det siger Venstres formand Anders Fogh Rasmussen til Ritzau om forslaget, som partiet er ved at udforme.
"Hvis man formulerer en regel om, at man skal optjene ret til at modtage sociale ydelser via bopæl i Danmark i et bestemt antal år, så gælder reglen i princippet lige for alle. Men i praksis vil den selvfølgelig have den virkning, at det er indvandrere, som kommer hertil, der bliver berørt af reglen. Det kan enhver se, og det er også meningen," siger han.

Flykaprere holder igen
*En syg passager blev torsdag frigivet fra det kaprede indiske fly i Kandahars lufthavn i det sydlige Afghanistan, men måtte halvanden time senere vende tilbage til flyet fra Indian Airlines, samtidig med at soldater fra Taleban-militsen øgede presset på kaprerne, og forhandlingerne om en afslutning på flykapringen gik ind i en kritisk fase. Diplomater fra Indien afviste tidligere torsdag, at der var sket et gennembrud i forhandlingerne med flykaprerne men tilføjede, at drøftelserne nu var kommet ind i et "følsomt stadie", efter at de muslimske kaprere, som menes at være separatister fra det omstridte område mellem Pakistan og Indien, onsdag lettede deres krav.

Information præciserer
*I gårsdagens spion-leder af dr var fem ord gledet ud af den trykte tekst. Tredjesidste afsnits sidste linje bør retteligt lyde: "Hertil kom - som Den Kolde Krigs jokermotiv - ideologisk sympati med modparten."

Information præciserer
*I Information i tirsdags skrev vi, at Pro Formas stykke "Snevides Billede" var lavet af Kirsten Dehlholm. Thomas Weisner har dog også været med i arbejdsprocessen.

George Harrison stukket ned
*En knivbevæbnet mand stak natten til torsdag det tidligere medlem af den legendariske gruppe Beatles George Harrison fire gange i brystet, sagde en polititalsmand.
Den 56-årige Harrison blev indlagt på hospitalet, hvor hans tilstand torsdag var stabil.
"Sårene er ikke livstruende," sagde Guy Bailey fra politiet.
Den 33-årige gerningsmand blev anholdt efter overfaldet, der skete før daggry i Harrisons hjem med 100 værelser i Henley-on-Thames i udkanten af London. Harrisons kone, Olivia, blev også såret under overfaldet og måtte indlægges på hospitalet.

255 omkomne efter opgør i Indonesien
*Religiøse sammenstød mellem kristne og muslimer i den nordlige del af den indonesiske ø Halmahera har kostet 255 mennesker livet siden tirsdag.
Det oplyste militæret torsdag.
50.000 mennesker har deltaget i de seneste dages optøjer mellem muslimer og kristne. Volden menes at være fremprovokeret af lignende begivenheder på Ambon, hvor flere end 60 mennesker er blevet dræbt i denne uge.
Sammenstødende brød ud i byen Tobelo sent mandag, da vrede kristne gik til hævnangreb i anledning af nedbrændingen af en kristen kirke på Ambon tidligere på dagen.
Udover de dræbte var der i går rapporter om 127 alvorligt kvæstede og 78 lettere sårede, sagde talsmanden for hæren.
Drabene bringer antallet af døde siden januar op på 1.000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her